Vištienos tešloje receptas traškiems ir sultingiems gabalėliams

Vištienos tešloje receptas traškiems ir sultingiems gabalėliams

Vištiena tešloje – tai universalus ir lengvai pagaminamas patiekalas, kuris neabejotinai užims ypatingą vietą jūsų pietų ar vakarienės stalo centre. Tai ne tik skanus, bet ir patogus sprendimas, kai norisi kažko traškaus, sultingo ir greito, tačiau vis tiek pagaminto namuose. Vištienos krūtinėlė arba filė, padengta švelnia, puria ir traškia tešla, tampa išties džiuginančiu skanėstu tiek vaikams, tiek suaugusiems. Šis patiekalas dažnai asocijuojasi su populiariais užkandiniais variantais ar greitu maistu, tačiau namų virtuvėje vištiena tešloje įgauna kur kas kokybiškesnį ir subtilesnį skonį. Straipsnyje sužinosite, kaip iškepti nepriekaištingai minkštą ir traškią vištieną, kokius ingredientus pasirinkti, bei rasite praktiškų patarimų ir patiekimo idėjų, kad šis patiekalas taptų dar įvairesnis.

Ingredientai

  • 500 g vištienos krūtinėlės arba filė
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos
  • 1/2 arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • 1/2 arbatinio šaukštelio malto česnako (arba 2 česnako skiltelės)
  • 1 arbatinis šaukštelis saldžiosios paprikos miltelių
  • 1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių
  • 2 kiaušiniai
  • 120 ml pieno (arba gazuoto mineralinio vandens)
  • 120 g kvietinių miltų
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • Augalinis aliejus (kepimui, apie 500 ml)

Gaminimo eiga

  1. Vištienos krūtinėlę nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais ar juostelėmis (karbonado tipo griežinėliai taip pat puikiai tinka).
  2. Išmaišykite vištienos gabaliukus su druska, pipirais, česnaku, saldžiosios paprikos milteliais bei citrinos sultimis. Palikite marinuotis bent 15–20 minučių, kad skoniai įsigertų.
  3. Kol vištiena marinuojasi, pasiruoškite tešlą. Į vidutinio dydžio dubenį įmuškite kiaušinius ir gerai išplakite.
  4. Pridėkite pieną arba mineralinį vandenį (jei norite ypatingai purios ir traškios tešlos, rinkitės gazuotą mineralinį vandenį). Išmaišykite.
  5. Petru persijos kvietinius miltus ir kepimo miltelius į kiaušinių bei pieno masę ir gerai sumaišykite iki vientisos, šiek tiek tirštesnės negu lietinių tešlos masės. Jei reikia, įberkite dar šiek tiek miltų ar įpilkite pieno, kad gautumėte norimą konsistenciją.
  6. Paimkite vištienos gabalėlius ir kiekvieną jų pilnai pamerkite į tešlą. Geriausiai, jei tešla padengia visą paviršių.
  7. Įkaitinkite daug aliejaus keptuvėje ar puode (optimaliai aliejaus temperatūra turi siekti 170–180 °C). Kepkite vištienos gabalėlius tešloje mažomis porcijomis, kad jie nesiliestų tarpusavyje, ir apverskite, jei reikia, kad abi pusės apskrustų auksine spalva – užtruks apie 3–6 minutes, priklausomai nuo gabalėlių dydžio.
  8. Iškepusią vištieną išimkite su kiaurasamčiu ir dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
  9. Patiekite karštą su mėgstamais garnyrais, šviežiomis daržovėmis ir mėgstamais padažais.

Naudingi patarimai

Vištiena tešloje bus sultinga ir minkšta, jei pasirinksite šviežią vištienos krūtinėlę ir jos neperkepsite. Jei norite dar traškesnės plutelės, į tešlą galite įberti šaukštą krakmolo arba naudoti pusę miltų ir pusę kukurūzų miltų. Tešlos struktūrai didelę įtaką daro ir pasirinktas skystis: mineralinis vanduo suteikia purumo, o pienas – švelnumo. Siekiant išgauti ypatingai traškią plutelę, rinkitės gilesnį indą ir daugiau aliejaus, kad vištiena galėtų kepti laisvai, neliesti dugno.
Svarbu naudoti pakankamai karštą aliejų – jei jis bus per šaltas, tešla susigers per daug riebalų ir taps rieboka. Jei naudosite termometrą, siekite, kad temperatūra būtų apie 175 °C. Nesudėkite per daug vištienos vienu kartu, nes tuomet temperatūra smarkiai nukris ir tešla kepdama susigers daugiau aliejaus.
Po kepimo visada dėkite vištieną ant popieriaus rankšluosčio – taip atsikratysite nereikalingų riebalų ir plutelė išliks traški. Nepamirškite vištieną ragauti ką tik iškeptą – jos skonis ir tekstūra būna geriausi.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vištiena tešloje idealiai tinka tiek kaip pagrindinis patiekalas, tiek kaip užkandis vakarėliams arba iškylai gamtoje. Priklausomai nuo jūsų poreikių, galite rinktis kelias įvairavimo galimybes.

Skonio variacijos:
– Jei mėgstate intensyvesnius skonius, į marinatą įberkite džiovintų žolelių, tarkuoto imbiero ar šlakelį sojų padažo.
– Norite aštresnio varianto? Įberkite žiupsnelį čili miltelių arba sumaišykite tešlą su aštriu BBQ padažu.
– Azijietiškam skoniui tešloje galite naudoti šiek tiek sezamų aliejaus, imbiero ir žiupsnį cukraus.

Patiekimo idėjos:
– Klasikinis variantas – patiekite su gruzdintomis bulvytėmis ir gaiviu kopūstų salotų garnyru (“coleslaw”).
– Išbandykite su natūraliu jogurto ar česnakiniu padažu, o mėgstantiems egzotiką, tiks saldžiarūgštis ar azijietiškas teriyaki padažas.
– Mažesnius vištienos gabalėlius galite tiekti kaip užkandžius – gražiai suvertus ant medinių iešmelių, papuoštus šviežiais žalumynais.
– Vištienos tešloje gabaliukus puikiai galima sudėti į burgerių bandeles su traškiomis daržovėmis, marinuotais agurkais ir mėgstamais padažais.
– Puikiai tinka piknike – vištienos gabalėliai lengvai transportuojami ir skanūs net atvėsę.

Eksperimentuokite ir atraskite savo mėgstamiausią vištienos tešloje derinį – tai patiekalas, kurio universalumas leis atskleisti jūsų kūrybiškumą virtuvėje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *