Vištienos troškinys su grietinėle – tai švelnaus skonio, kvapnus ir sotus patiekalas, puikiai tinkantis tiek kasdieniams pietums, tiek vakarienės stalui, kai norisi ypatingos, šiek tiek šventiškesnės nuotaikos. Šiame troškinyje pagrindinį vaidmenį atlieka sultinga vištiena, troškinta su įvairiomis daržovėmis, pagardinta aromatingais prieskoniais ir suvienyta švelniu grietinėlės padažu. Tai universalus receptas, dažnai pasitinkantis lietuviškų namų virtuvėje dėl savo paprastumo ir galimybės derinti su įvairiais priedais, pvz., bulvėmis, ryžiais ar makaronais. Kviečiame atrasti geriausias vištienos troškinio su grietinėle gaminimo paslaptis – nuo ingredientų pasirinkimo iki gardžiausių patiekimo variantų!
Ingredientai
- 700 g vištienos šlaunelių be kaulų ir odos (galima keisti vištienos krūtinėle ar gabaliukais)
- 2 vidutiniai svogūnai
- 1 didelė morka
- 1 raudona paprika
- 2-3 skiltelės česnako
- 250 ml riebios grietinėlės (32-35%)
- 2 valg. š. kvietinių miltų
- 400 ml vištienos sultinio (arba vandens)
- 3 valg. š. augalinio aliejaus arba sviesto
- Druska ir pipirai pagal skonį
- 1 arbat. š. saldžiosios paprikos miltelių
- 1 arbat. š. džiovintų žolelių (pvz., čiobrelio arba raudonėlio)
- Šviežios petražolės arba krapai – pagardinti patiekimui
Gaminimo eiga
- Vištieną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite gabaliukais (apie 3-4 cm dydžio). Pagardinkite druska, pipirais, saldžiosios paprikos milteliais ir džiovintomis žolelėmis. Palikite pamarinuoti 10–15 minučių, kol ruošite daržoves.
- Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais arba smulkiais kubeliais. Morką nuskuskite ir supjaustykite griežinėliais ar juostelėmis, papriką išvalykite ir supjaustykite juostelėmis. Česnaką susmulkinkite.
- Didelėje keptuvėje ar gilioje troškintuvėje įkaitinkite 2 valg. š. aliejaus arba sviesto. Sudėkite vištieną ir apkepkite ant stiprios ugnies iš visų pusių, kol gabaliukai gražiai apskrus (apie 5–7 minutes). Išimkite vištieną ir atidėkite į šoną.
- Į tą pačią keptuvę įpilkite likusį aliejų ir suberkite svogūną, morkas, papriką. Kepkite maišydami, kol daržovės suminkštės ir įgaus auksinį atspalvį (apie 5–7 minutes).
- Sudėkite susmulkintą česnaką ir kepkite dar 1–2 minutes, kol pasklis aromatas.
- Įberkite miltus, gerai išmaišykite – miltai padės sutirštinti padažą. Po minutės po truputį supilkite sultinį, nuolat maišydami, kad neliktų gumulėlių.
- Grąžinkite vištieną atgal į puodą su daržovėmis ir padažu. Leiskite užvirti, tuomet sumažinkite ugnį iki minimalios, uždenkite ir leiskite troškintis apie 15–20 minučių, kol mėsa tapo minkšta, o padažas tirštas.
- Supilkite grietinėlę, išmaišykite, leiskite patroškinti atidengus dar 3–5 minutes, kol viskas susijungs į vientisą, švelnų troškinį. Paragaukite ir pamoduliuokite prieskonius pagal skonį.
- Nuimkite nuo ugnies, pabarstykite smulkintomis petražolėmis ar krapais ir patiekite iš karto.
Naudingi patarimai
– Jei mėgstate stipriai tirštą padažą, padidinkite miltų kiekį arba patroškinkite ilgiau be dangčio – taip padažas labiau sutirštės.
– Troškinio skoniui itin svarbus vištienos sultinys – jei neturite naminio, naudokite kokybiškus sultinio kubelius ar mišinį be papildomų skonio stipriklių.
– Norint išgauti išraiškingesnį skonį, vištieną galima pamarinuoti keletą valandų ar per naktį su prieskoniais ir trupučiu jogurto.
– Troškinį galite pasigaminti iš anksto – pastovėjęs jis tampa dar sodresnio skonio. Tinkamai sandėliuojamas šaldytuve išsilaikys iki 2–3 dienų.
– Siekiant lengvesnio patiekalo, galima rinktis mažiau riebios grietinėlės (arba maišyti su pienu), tačiau sotus, švelnus padažas pasiekiamas būtent naudojant riebesnę grietinėlę.
– Jei norite ypatingo aromato, į troškinį galima įdėti lauro lapą ar šiek tiek muskato riešuto.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Vištienos troškinys su grietinėle – itin universalus receptas, tinkantis įvairioms progoms ir skoniams. Štai keletas populiarių variacijų ir patiekimo idėjų:
- Su grybais: Į troškinį galite įdėti 200–250 g šviežių arba džiovintų pievagrybių ar rudmėsių. Grybai suteiks dar daugiau aromato ir turtingesnio skonio.
- Su bulvėmis: Įpjaustykite kelias bulves kartu su daržovėmis – taip troškinys taps dar sotesnis, nereikės papildomo garnyro.
- Prancūziškas stilius: Vietoje saldžiosios paprikos naudokite šiek tiek garstyčių ar šalotinius svogūnus, galima papildomai įpilti balto vyno.
- Vegetariškas variantas: Vištieną pakeiskite ankštinėmis daržovėmis, tofu arba sojų gabaliukais – visus kitus ingredientus ir gamybos eigą palikite analogišką.
Patiekimo idėjos:
- Vištienos troškinį gardu patiekti su šviežiomis virtomis bulvėmis, bulvių koše, gardžiais lietuviškais makaronais ar kvapniais ryžiais. Taip pat itin tiko prie šviesios duonos, kaimiško ragaišio ar šviežių prancūziškų batono riekelių.
- Papuoškite žalumynais, šviežiai maltais pipirais ar užbarstykite tarkuoto kietojo sūrio – tai suteiks papildomą sluoksnį skoniui ir jaukumo ant stalo.
- Šį troškinį puikiai tinka tiekti didelėje lėkštėje arba karštais „vieno indo“ porcijomis – taip skoniai ir kvapai geriausiai atsiskleidžia.
- Vėsų vakarą prie šio troškinio derės taurė lengvo balto vyno ar namų kompotas.
Nepamirškite, kad vištienos troškinys su grietinėle lengvai pritaikomas jūsų šeimos skoniui ir sezono gėrybėms – eksperimentuoti tikrai verta! Tai patiekalas, kuris šildys, džiugins ir primins jaukius namus.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.