Vokiškas rabarbarų pyragas yra kvapnus ir gaivus desertas, kuris džiugina tiek akį, tiek gomurį. Jis pagamintas iš šviežių rabarbarų ir lengvai laužančio kremo, įvilkto į trapios tešlos pagrindą. Šis pyragas yra ypač populiarus pavasarį, kai rabarbarų sezonas pasiekia savo viršūnę. Vokiško rabarbarų pyrago struktūra – švelniai trapus pagrindas, sultingas rabarbarų sluoksnis ir švelnus kreminis glaistas – tai tikras pavasario skonis ant jūsų stalo.
Ingredientai
- 230 g paprastų miltų
- 150 g sviesto, kambario temperatūros
- 100 g cukraus pudros
- 1 kiaušinis
- 600 g šviežių rabarbarų (supjaustytų apie 2 cm ilgio gabalėliais)
- 200 g cukraus
- 300 ml pieno
- 200 ml grietinėlės
- 3 kiaušiniai
- 40 g kukurūzų krakmolo
- 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
Gaminimo eiga
- Iš pradžių paruoškime tešlą: sumaišykite miltus, cukraus pudrą ir sviestą, trinkti tarp pirštų, kol masė atrodys kaip trupiniai. Įmuškite vieną kiaušinį ir minkykite tešlą, kol ji taps vienalytė. Suformuokite kamuoliuką, suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie 30 minučių.
- Rabarbarus nuplaukite, supjaustykite į 2 cm ilgio gabalėlius ir sumaišykite su cukrumi. Palikite, kad cukrus ištirptų ir rabarbarai išleistų sultis.
- Ištraukus tešlą iš šaldytuvo, ją ištieskite ant kepimo formos dugno ir kraštų. Pradurkite keliose vietose šakute, kad kepimo metu pyragas nesipūstų. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180°C, apie 15 minučių arba kol tešla taps švelniai auksinė.
- Kepimo metu pasiruoškite kremą: sumaišykite pieną, grietinėlę, kiaušinius, vanilinį cukrų ir krakmolą. Maišykite iki vienalytės masės.
- Ant iškeptos tešlos dėkite rabarbarų sluoksnį. Supilkite kremą virš rabarbarų sluoksnio, išlyginę jį tolygiai per visą paviršių.
- Kepkite visą pyragą orkaitėje, įkaitintoje iki 180°C, apie 45-50 minučių, kol kremas sustandės ir pyrago paviršius taps švelniai auksinis.
- Išėmus iš orkaitės, leiskite pyragui atvėsti kambario temperatūroje prieš pjaustant ir pateikiant gardžiam degustavimui.
Naudingi patarimai
Rabarbarų pasirinkimas yra itin svarbus šio pyrago skonio sėkmei. Rinkitės jaunus rabarbarus, kurie nėra peraugę, norint išvengti per didelio rūgštumo. Pyragą galite pagardinti trupučiu cinamono arba citrinos žievelės, kurie suteiks papildomo aromato ir subtilumo.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Pyragą galite patiekti su vaniliniu ledais arba plakta grietinėle, kurie papildys jo skonį ir suteiks šventinį akcentą. Taip pat galite eksperimentuoti su kitais vaisiais: naudoti pusę kiekio rabarbarų ir pridėti braškių, aviečių ar abrikosų. Tai suteiks pyragui naujų skonio sluoksnių ir spalvų. Jei norite sveikesnės versijos, cukraus kiekį galima sumažinti arba pakeisti jo dalį medumi.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.