Klasikinio zuikio receptas su sultinga malta mėsa

Klasikinio zuikio receptas su sultinga malta mėsa

Zuikio receptas – tai klasikinis patiekalas, kurį dažnai prisimename iš savo vaikystės. Šis patiekalas yra puikus būdas pasigaminti sultingą, skanaus skonio mėsos kulinarinę šedevrą, kuriam tinka įvairios mėsos rūšys. Žinomas dėl savo paprastumo ir universalumo, zuikis dažniausiai gaminamas iš maltos mėsos, prieskonių ir duonos džiūvėsėlių mišinio, kuris vėliau kepamas iki optimalios minkštumo ir skonio. Šiame straipsnyje suteiksime jums išsamią informaciją, kaip paruošti šį patiekalą namuose, kad jis taptų nepamirštamu jūsų šeimos pietų dalimi.

Ingredientai

  • 500 g maltos jautienos arba kiaulienos
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas, smulkiai pjaustytas
  • 2 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 1 kiaušinis
  • 100 g duonos džiūvėsėlių
  • 50 ml pieno
  • 1 šaukštelis druskos
  • 1/2 šaukštelio juodųjų pipirų
  • 1 šaukštas garstyčių
  • 2 šaukštai aliejaus kepimui
  • 1 šaukštelis džiovinto raudonėlio
  • 1 šaukštelis džiovinto čiobrelio
  • 1/2 šaukštelio paprikos miltelių

Gaminimo eiga

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
  2. Dideliame dubenyje sumaišykite maltą mėsą, smulkintą svogūną ir česnaką. Į mišinį įmuškite kiaušinį, įpilkite duonos džiūvėsėlius ir išmaišykite viską kartu.
  3. Pieną pašildykite iki kambario temperatūros ir įpilkite į duonos džiūvėsėlių mišinį. Palikite keletą minučių, kol džiūvėsėliai sugeria pieną.
  4. Į mėsos mišinį įdėkite druską, pipirus, garstyčias, raudonėlį, čiobrelį ir paprikos miltelius. Rankomis gerai išminkykite, kad sudedamosios dalys susimaišytų į vientisą masę.
  5. Švelniai formuokite masę į ovalo formos zuikio formą, ir perkelkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi.
  6. Ant viršaus užlašinkite šiek tiek aliejaus, kad paviršius nesuskiltų kepant.
  7. Kepkite orkaitėje apie 45-50 minučių arba iki tol, kol zuikio centras pasieks 70°C temperatūrą.
  8. Pajutę, kad zuikis iškepė, ištraukite jį iš orkaitės ir palikite keletą minučių pastovėti prieš pjaustymą, kad sultys pasiskirstytų tolygiai.
  9. Patiekite su pasirinktomis garnyro daržovėmis ar padažu.

Naudingi patarimai

Gaminant zuikį svarbiausia yra neleisti jam išdžiūti, todėl į mėsos mišinį būtina įpilti pieno ar vandens, kad jis būtų sultingas. Be to, rekomenduojama nesustingdyti mišinį per ilgai, nes tai gali padaryti patiekalą per kietą. Eksperimentuokite su prieskoniais – galite naudoti baziliką, čiobrelius arba petražoles, kad suteiktumėte papildomo skonio.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Zuikį galite modifikuoti, pridėdami prie mišinio daržovių, pavyzdžiui, tarkuoto morkų arba cukinijos, kurie suteikia malonų sultingumą. Taip pat galite įdėti smulkiai tarkuoto sūrio – jis puikiai tirpsta kepant ir suteikia patiekalui kreminės tekstūros. Patiekti zuikį galima su įvairiais padažais, pavyzdžiui, baravykų ar grietinėlės padažu, taip pat su bulvių koše ar lengvomis salotomis. Jei norite sveikesnio pasirinkimo, rinkitės vištienos ar kalakutienos maltą mėsą.