Žemaičių blynai yra vienas iš tradicinių Lietuvos patiekalų, turinčių savo unikalią istoriją ir skonį. Istoriškai šis patiekalas buvo populiarus Žemaitijoje – viename iš penkių Lietuvos etnografinių regionų. Blynai dažniausiai gaminami iš bulvinių ir kvietinių tešlų, dažnai papildant juos įvairiais įdarais. Šiandien norėtume pristatyti žemaičių blynus su grybais – tai puikus būdas išbandyti tradicinį patiekalą su savo ruožtu patobulintu ir sodriu skonio profiliu. Tai puikus pasirinkimas vegetariškam patiekalui – sotus, skanus ir idealiai tinkantis šaltoms dienoms, kai norisi kažko šildančio ir jaukaus.
Ingredientai
- 1 kg bulvių
- 200 g kvietinių miltų
- 1 kiaušinis
- 300 g šviežių arba šaldytų grybų (pavyzdžiui, pievagrybiai, voveraitės)
- 1 didelis svogūnas
- 2 šaukštai sviesto arba aliejaus kepimui
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Grietinė arba jogurtas patiekimui (pasirinktinai)
Gaminimo eiga
- Nulupkite bulves ir išvirkite jas iki minkštumo, užtruksite apie 20 minučių. Po to nusausinkite ir sutrinkite bulves iki vientisos masės.
- Suberkite kvietinius miltus ir įmuškite kiaušinį į bulvių masę. Pagardinkite druska ir pipirais. Viską gerai išmaišykite, kol tešla taps vientisa.
- Grybus nuplaukite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Svogūną susmulkinkite į mažus kubelius.
- Keptuvėje, ant vidutinės ugnies, išlydykite sviestą arba supilkite aliejų. Sudėkite grybus ir svogūną, kepkite kol viskas suminkštės ir taps auksinės spalvos (apie 10 minučių).
- Suphinkite grybų ir svogūnų mišinį, pagardinkite druska ir pipirais. Tai bus jūsų blynų įdaras.
- Iš bulvių tešlos formuokite nedidelius rutuliukus. Viduryje padarykite duobelę ir įdėkite šaukštelį grybų įdaro. Uždenkite tešlą ir suformuokite plokščius blynus.
- Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus arba sviesto ir kepkite blynus abi puses iki cukraus rudos spalvos. Tai užtruks apie 4–5 minutes iš kiekvienos pusės.
- Patiekite su grietine arba jogurtu, jei norite šiek tiek papildomo švelnumo.
Naudingi patarimai
Kad blynai neišsisklaidytų kepant, įsitikinkite, kad į bulvių ir miltų masę neperdaug skysčio liko arba ją nepertrinkėte per ilgai. Jei masė atrodo per skysta, galite įdėti daugiau miltų, tačiau nepersistenkite, kad blynai neliktų per kieti. Eksperimentuokite su grybų rūšimis – skirtingi grybai suteiks naujus skonius ir tekstūras. Jei naudojate džiovintus grybus, būtinai juos iš anksto išmirkykite, kad gautumėte geriausią skonio koncentraciją.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Šis patiekalas yra ganėtinai universalus, todėl galima išbandyti ir kitus įdaro variantus, pavyzdžiui, smulkintų ir parūdytųjų kopūstų, mėsos ar net varškės su žolelėmis. Patiekite žemaičių blynus su šviežiomis daržovėmis ar salotų lapeliais, kad suteiktumėte patiekalui šviežumo. Taip pat blynus galima patiekti šaltus kaip užkandį ar karštą pagardą prie pagrindinio patiekalo. Jei norite padaryti jų gamybą dar įdomesne, pridėkite prieskoninę žolelę ar prieskonių mišinį į tešlą – tai suteiks naujų skonio potyrių.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.