Žaliųjų pomidorų mišrainė žiemai yra populiari konservavimo tradicija, pasitelkiant rudens derlių ir paverčiant jį skaniu užkandžiu, kuris gali būti naudojamas įvairiems patiekalams pagardinti žiemos mėnesiais. Ši mišrainė suteikia galimybę išnaudoti ne visai nokius pomidorus, kurių spalva ir tekstūra veikia kaip puiki bazė įvairiems skonio deriniams. Lengvai pagaminama, tačiau unikali savo skoniu, ši mišrainė taps nuostabiu papildymu jūsų žiemos patiekalų repertuarui.
Ingredientai
- 1,5 kg žalių pomidorų
- 3 didelės morkos
- 2 vidutinio dydžio svogūnai
- 3 saldžiosios paprikos
- 4-5 skiltelės česnako
- 1 puodelis (240 ml) obuolių acto
- 1/2 puodelio (120 g) cukraus
- 2 šaukštai (30 ml) augalinio aliejaus
- 2 šaukšteliai druskos
- 1 šaukštelis maltų pipirų
Gaminimo eiga
- Pradėkite nuo žalių pomidorų paruošimo. Nuplaukite juos po tekančiu vandeniu, pašalinkite pašalinius nešvarumus ir supjaustykite vidutinio storio griežinėliais. Jei pomidorai yra labai dideli, galite juos supjaustyti į ketvirčius.
- Morkas nulupkite ir tarkuokite stambia trintuvės puse. Morkų gaivumas ir saldumas puikiai papildys pomidorų lengvą rūgštumą.
- Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais. Tai suteiks mišrainei švelnų pikantiškumą.
- Saldžiąsias paprikas perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklas ir supjaustykite plonais juostelėmis.
- Česnako skilteles nulupkite ir susmulkinkite. Jie pridės subtilų aromatą.
- Į didelį puodą sudėkite visus paruoštus ingredientus: pomidorus, morkas, svogūnus, paprikas ir česnaką.
- Įpilkite obuolių acto, cukraus, augalinio aliejaus, druskos ir maltų pipirų. Gerai išmaišykite visus ingredientus, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų.
- Užvirus mišiniui, sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite 30-40 minučių. Retkarčiais maišykite, kad išvengtumėte prikepimo prie puodo dugno.
- Sultys, atsiradusios virimo metu, sutirštės ir suteiks mišrainei papildomo skonio.
- Pasiruoškite sterilizuotas stiklines. Šiame etape galite naudoti karštą vandens vonelę arba orkaitę sterilizavimui.
- Užpildykite stiklines karštu įdaru iki pat kraštų, užsukite dangtelius ir apverskite stiklines dangteliais žemyn, kad užsandarintumėte ir leistumėte natūraliai atvėsti.
- Atvėsusias stiklines laikykite tamsioje, vėsioje vietoje, pasiruošę mėgautis žiemą.
Naudingi patarimai
Jei norite išlaikyti traškumą, stenkitės nepervirti daržovių. Kitas patarimas – įsitikinkite, kad stiklinės ir dangteliai yra visiškai švarūs ir sausri prieš uždarymą, kad išvengtumėte mikroorganizmų dauginimosi. Jei mėgstate aitrumą, galite pridėti šiek tiek čili pipirų. Tiems, kurie mėgsta subtilų prieskonių aromatą, pridėkite šaukštelį garstyčių sėklų arba maltų paprikų.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Priklausomai nuo jūsų skonio pageidavimų, žaliųjų pomidorų mišrainė gali būti praturtinta įvairiomis daržovėmis, pavyzdžiui, brokoliais ar kaliaropėmis. Be to, galite eksperimentuoti su prieskoniai – bazilikas, kalendra arba krapai čia puikiai derės. Ši mišrainė puikiai tinka kaip garnyras prie mėsos patiekalų arba kaip užkandis ant sumuštinio, suteikiantis maistui papildomos tekstūros ir skonio niuansų. Patiekite ją su keptų saldžiųjų bulvių griežinėliais arba naudokite kaip papildą sočioms sriuboms ir troškiniams.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.