Vištienos troškinio su daržovėmis receptas šeimos pietums

Vištienos troškinio su daržovėmis receptas šeimos pietums

Vištienos troškinys su daržovėmis – tai universalus, maistingas ir kiekvienuose namuose pritaikomas patiekalas, kurį puikiai tinka gaminti tiek kasdienai, tiek savaitgalio pietums. Troškinys garsėja savo šiluma ir sotumu, nes lėtai troškinama vištiena įgauna nepaprastai švelnų skonį, o įvairios daržovės praturtina patiekalą vitaminais ir skirtingais tekstūrų sluoksniais. Šis patiekalas yra vienas iš tų, prie kurių norisi sugrįžti vėl ir vėl, nes jis lengvai pritaikomas pagal šeimos poreikius, sezoną ar turimus ingredientus. Vištienos troškinys su daržovėmis gali būti paprastas, kaip tradicinis kaimiškas patiekalas, arba modernus – su papildomais prieskoniais bei azijietiškais, itališkais ar kitais pasaulio virtuvės akcentais. Žemiau rasite klasikinių ingredientų sąrašą, aiškią gaminimo eigą, patarimus ir idėjas, kaip pritaikyti šį troškinį pagal savo skonį.

Ingredientai

  • 500 g vištienos šlaunelių be kaulų (arba krūtinėlės/dalelių pagal poreikį)
  • 3 šaukštai aliejaus (alyvuogių, saulėgrąžų arba rapsų)
  • 1 didelis svogūnas
  • 2 morkos
  • 1 saliero stiebas
  • 1 raudonoji paprika
  • 1 cukinija (neprivaloma)
  • 2–3 bulvės (arba saldžios bulvės, jeigu norite saldesnio skonio)
  • 2–3 skiltelės česnako
  • 400 ml vištienos sultinio (arba vandens)
  • 2 lauro lapai
  • 1 šaukštelis džiovintų čiobrelių arba provanso žolelių mišinio
  • Druska ir juodieji pipirai pagal skonį
  • Šviežios žolelės patiekimui (petražolės, krapai ar bazilikas)

Gaminimo eiga

  1. Vištienos gabalėlius nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir, jei reikia, supjaustykite vidutinio dydžio kąsneliais.
  2. Didelėje puode ar storadugniame troškintuve įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus. Sudėkite vištieną ir kepkite ant vidutinės kaitros, kol mėsa lengvai apskrus iš visų pusių (apie 3–5 minutes). Išimkite vištieną iš puodo ir atidėkite į šalį.
  3. Toje pačioje puode supilkite likusį aliejų, sudėkite smulkintą svogūną, salierą ir morkas. Kepkite maišydami apie 3–4 minutes, kol daržovės suminkštės ir pradės lengvai skrusti.
  4. Sudėkite smulkintą česnaką, prieskonius: džiovintas žoleles, lauro lapus ir šiek tiek druskos su pipirais. Trumpai pakepinkite, kol pasklis aromatas.
  5. Į daržovių mišinį supilkite papriką, bulves bei cukiniją (jei naudojate). Užpilkite vištienos sultiniu ir viską gerai išmaišykite.
  6. Sugrąžinkite vištieną į puodą. Jei reikia, įpilkite dar šiek tiek vandens ar sultinio, kad visos daržovės būtų vos panirusios. Uždenkite dangtį ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 35–45 minutes, retkarčiais pamaišydami.
  7. Po 30–40 minučių paragaukite bulvių bei morkų – kai jos jau minkštos, troškinys beveik paruoštas. Patikrinkite prieskonius – jei reikia, įberkite dar druskos ar pipirų.
  8. Nukelkite nuo ugnies, išimkite lauro lapus, pabarstykite šviežiomis žolelėmis ir palikite troškinį kelias minutes pastovėti, kad skoniai galutinai susijungtų.
  9. Patiekite karštą su mėgstamu garnyru arba tiesiog su šviežia duona.

Naudingi patarimai

Norint dar sotesnio ir tirštesnio troškinio, rekomenduojama įberti šaukštą miltų ar krakmolo – tereikia jį sumaišyti su šlakeliu šalto vandens ir skystį įpilti likus 10 minučių iki troškinio pabaigos. Jei norite, kad vištiena būtų dar minkštesnė ir švelnesnė, naudokite šlaunelių mėsą – ji riebi, sultinga ir ypač tinkama lėtai troškinant. Troškinį galite gaminti ir lėtoje viryklėje (slow cooker), tokiu atveju jis bus ypač minkštas, o skoniai – dar labiau susijungę. Nepamirškite ruošiant troškinį paskaninti pagal šeimos pomėgius – drąsiai išbandykite baziliko, rozmarino ar kitus mėgstamus prieskonius.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vištienos troškinys su daržovėmis – nuostabus pagrindas įvairioms virtuvės improvizacijoms. Vietoje bulvių galite naudoti avinžirnius arba lęšius, taip ne tik paįvairinsite skonį, bet ir papildysite patiekalą baltymais bei skaidulomis. Norint kitokio skonio, į troškinį tinka įdėti šaukštą pomidorų pastos, konservuotų pomidorų arba šlakelį balto ar raudono vyno – tai suteiks troškiniui ypatingą gilumą. Jei norite lengvesnio patiekalo, vietoje bulvių arba kartu su jomis dėkite žiedinių kopūstų ar brokolių žiedynų. Skonių įvairovei labai tinka ir azijietiški akcentai: šlakelis sojų padažo, šviežias imbieras ar net kokosų pienas, jeigu mėgstate rytietiškus motyvus. Patiekite su grikiais, ryžiais, makaronais ar šviežios duonos riekele – taip iš troškinio galėsite sukurti ištisą šeimos pietų šventę.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *