Vištiena su teriyaki padažu – tai autentiškos Japonijos virtuvės patiekalas, kuris pastaraisiais metais tapo ypač populiarus visame pasaulyje. Šis patiekalas garsėja nepriekaištingu saldaus, sūraus ir umami skonio balansu, o tirštas, blizgus bei aromatingas teriyaki padažas puikiai dera su sultinga vištiena. Ruošti vištieną su teriyaki – paprasta, greita ir tinka tiek kasdieniams pietums, tiek iškilmingiems vakarienės stalui. Atraskite, kaip nesudėtingai pasigaminti kvapnią vištieną teriyaki padaže savo virtuvėje ir nudžiuginkite šeimą ar draugus rytietiškais skoniais be didelių pastangų.
Ingredientai
- 500 g vištienos šlaunelių be odos ir kaulų (galima keisti vištienos krūtinėle)
- 2 šaukštai augalinio aliejaus (sezamo arba saulėgrąžų)
- 2 šaukštai sojų padažo
- 2 šaukštai mirino arba sauso balto vyno
- 1,5 šaukšto rudojo cukraus
- 1 šaukštas ryžių acto arba obuolių acto
- 1 šaukštas šviežio imbiero (smulkiai tarkuoto)
- 2 skiltelės česnako (smulkiai pjaustyto arba išspausto)
- 1 arbatinis šaukštelis kukurūzų krakmolo
- 2 šaukštai vandens
- 1 šaukštas sezamo sėklų (patiekimo dekorui)
- 1–2 svogūnų laiškai (smulkintų, patiekimui)
Gaminimo eiga
- Paruoškite teriyaki padažą: Mažame puode sumaišykite sojų padažą, miriną (ar vyną), rudąjį cukrų, ryžių actą, imbierą ir česnaką. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps, o padažas lengvai užvirs. Sumažinkite ugnį, leiskite pavirti porą minučių, kad skoniai susijungtų.
- Sutirštinkite padažą: Kukurūzų krakmolą išmaišykite 2 šaukštuose vandens. Pridėkite šį mišinį į verdantį padažą, nuolat maišydami. Kaitinkite dar 1–2 minutes, kol padažas taps tirštas ir blizgus. Nukelkite nuo ugnies ir atidėkite.
- Paruoškite vištieną: Vištienos šlauneles nusausinkite, jei reikia – šiek tiek pamuškite, kad būtų vienodo storio, tuomet supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Kepkite vištieną: Didelėje keptuvėje ar wok tipo keptuvėje įkaitinkite aliejų. Dėkite vištieną vienu sluoksniu ir kepkite ant vidutinės – aukštos ugnies apie 3–4 minutes iš vienos pusės, kol apskrunda.
- Apsukite ir užpilkite padažu: Apverskite vištienos gabalėlius, sumažinkite ugnį iki vidutinės ir supilkite paruoštą teriyaki padažą. Leiskite vištienai troškintis padaže dar 3–5 minutes, kol mėsa taps minkšta, pilnai iškeps, o padažas gerai apgaubs vištieną.
- Patiekite: Sudėkite vištieną į serviravimo indą, pabarstykite sezamo sėklomis, svogūnų laiškais ir patiekite karštą, dažniausiai su ryžiais arba keptomis daržovėmis.
Naudingi patarimai
Jei ruošiate patiekalą pirmą kartą, rekomenduojame naudoti vištienos šlauneles – jos dažniausiai išlieka sultingos ir apskrudusios, tačiau puikiai tiks ir krūtinėlė. Tradiciniam skoniui pasiekti naudokite japonišką sojų padažą, tačiau tiks ir universalus. Mirinas suteikia subtilų saldumą; jei jo neturite, galite keisti sausu vynu, sumaišytu su žiupsniu cukraus. Svarbu atidžiai stebėti krakmolo santykį – jei padažas atrodo per tirštas, įpilkite truputį vandens, jei per skystas – pakaitinkite ilgiau. Skanu pridėti šiek tiek medaus ar aštrios aitriosios pastos, jei norisi kitokio skonio derinio.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Vištiena su teriyaki padažu labai universali, tad ją lengva pritaikyti pagal savo skonį. Norite vegetariškos alternatyvos? Teriyaki padažas puikiai tiks ir su keptomis daržovėmis (brokoliais, morkomis, cukinijomis), tofu ar net lašiša. Vištieną galite tiekti ant garintų ryžių, su azijietiškomis makaronų salotomis ar net ant grikių. Norint ypatingo skonio – prieš kepant vištieną užmarinuokite ją teriyaki padaže bent 30 minučių. Jei ruošiate draugų vakarienę, sujunkite vištienos gabaliukus su šviežiais ananasais, paskaninkite kepintomis anakardžių riešutais ar šviežiomis žolelėmis. Vištiena su teriyaki tinka tiek greitam pietų indeliui išsinešimui, tiek stilingai vakarienei, kuriai užtenka šiek tiek fantazijos ir improvizacijos!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.