Vištiena kokosų pienu – tai egzotiškas, lengvas ir skanus patiekalas, pavergiantis subtiliu rytietišku aromatu ir švelnia, minkšta vištienos mėsa. Šis patiekalas ypač populiarus Azijos virtuvėje, kur kokosų pienas suteikia patiekalui kreminę tekstūrą ir prabangų skonį, o įvairūs prieskoniai – nepakartojamą kvapą bei šilumą. Vištiena kokosų pienu dažnai ruošiamas namuose, kai norisi kažko lengvai pagaminamo, bet išskirtinio. Tai puikus pasirinkimas vakarienėms, savaitgalių pietums ar net ypatingoms progoms su draugais. Šiame straipsnyje supažindinsiu su klasikiniu šio patiekalo receptu, jo gaminimo ypatumais ir patarimais, kad vištiena kokosų pienu visuomet pavyktų tobulai.
Ingredientai- 500 g vištienos krūtinėlės arba šlaunelių filė
- 400 ml kokosų pieno (1 standartinė skardinė)
- 1 vidutinio dydžio svogūnas
- 1–2 česnako skiltelės
- 1 valgomasis šaukštas tarkuoto imbiero (arba 1 arbatinis šaukštelis džiovinto)
- 1 raudonoji paprika
- 100 g šviežių špinatų (neprivaloma, bet praturtina patiekalą)
- 2–3 valg. šaukštai kario pastos (ar miltelių; idealiai – raudonasis ar geltonasis karys)
- 1 arbatinis šaukštelis cukraus (pagal skonį)
- 2 valg. šaukštai sojos padažo
- Druska, pipirai pagal skonį
- 2 valg. šaukštai aliejaus kepimui (geriausia – augalinis arba sezamų)
- Griežinėlis laimo arba citrinos sulčių (patiekimo metu, neprivaloma)
Gaminimo eiga
Vištieną nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Supjaustykite nedideliais, vienodo dydžio gabaliukais – taip ji kepa tolygiai ir išlieka sultinga.
Vidutinio dydžio keptuvėje arba gilesniame puode įkaitinkite aliejų. Suberkite susmulkintą svogūną ir kepkite apie 2 minutes, kol šiek tiek suminkštės. Tada įdėkite smulkintą česnaką ir tarkuotą imbierą, dar kepkite minutę – sklindantis kvapas puikiai paruoš jus likusiai gaminimo eigai.
Sudėkite kario pastą ar miltelius ir gerai išmaišykite su svogūnais, česnaku ir imbieru. Tai padeda atskleisti prieskonių aromatą ir spalvą. Kepkite viską dar 1 minutę. Jei naudojate šviežią raudonąją papriką, ją taip pat galite dėti kartu.
Į keptuvę sudėkite vištieną ir, maišydami, kepkite, kol mėsa truputį apskrus, bet dar nebūtų visiškai iškepusi (3–5 min). Nuolat maišykite, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų.
Supilkite kokosų pieną, pridėkite cukraus, sojos padažo, šiek tiek druskos ir pipirų. Gerai išmaišykite, sumažinkite ugnį ir uždenkite dangtį. Troškinkite apie 10–15 minučių, kol vištiena visiškai iškeps ir padažas sutirštės. Skystis neturi per daug išgaruoti – padažas turi būti švelnus, kreminis.
Jei norite, pridėkite špinatų – juos sudėkite į padažą likus 2–3 minutėms iki gaminimo pabaigos. Špinatai labai greitai suminkštėja ir praturtina patiekalą vitaminais.
Paragaukite – jei reikia, įdėkite dar druskos, pipirų ar šlakelį citrinos arba laimo sulčių, kad skonis taptų dar gyvesnis.
Patiekite karštą, ant viršaus galima užberti šviežių kalendros lapelių, sezamų sėklų ar šviežio čili griežinėlių. Šis patiekalas puikiai dera su ryžiais, kuskusu arba šviežiomis daržovėmis.
Naudingi patarimai
Vištieną nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Supjaustykite nedideliais, vienodo dydžio gabaliukais – taip ji kepa tolygiai ir išlieka sultinga.
Vidutinio dydžio keptuvėje arba gilesniame puode įkaitinkite aliejų. Suberkite susmulkintą svogūną ir kepkite apie 2 minutes, kol šiek tiek suminkštės. Tada įdėkite smulkintą česnaką ir tarkuotą imbierą, dar kepkite minutę – sklindantis kvapas puikiai paruoš jus likusiai gaminimo eigai.
Sudėkite kario pastą ar miltelius ir gerai išmaišykite su svogūnais, česnaku ir imbieru. Tai padeda atskleisti prieskonių aromatą ir spalvą. Kepkite viską dar 1 minutę. Jei naudojate šviežią raudonąją papriką, ją taip pat galite dėti kartu.
Į keptuvę sudėkite vištieną ir, maišydami, kepkite, kol mėsa truputį apskrus, bet dar nebūtų visiškai iškepusi (3–5 min). Nuolat maišykite, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų.
Supilkite kokosų pieną, pridėkite cukraus, sojos padažo, šiek tiek druskos ir pipirų. Gerai išmaišykite, sumažinkite ugnį ir uždenkite dangtį. Troškinkite apie 10–15 minučių, kol vištiena visiškai iškeps ir padažas sutirštės. Skystis neturi per daug išgaruoti – padažas turi būti švelnus, kreminis.
Jei norite, pridėkite špinatų – juos sudėkite į padažą likus 2–3 minutėms iki gaminimo pabaigos. Špinatai labai greitai suminkštėja ir praturtina patiekalą vitaminais.
Paragaukite – jei reikia, įdėkite dar druskos, pipirų ar šlakelį citrinos arba laimo sulčių, kad skonis taptų dar gyvesnis.
Patiekite karštą, ant viršaus galima užberti šviežių kalendros lapelių, sezamų sėklų ar šviežio čili griežinėlių. Šis patiekalas puikiai dera su ryžiais, kuskusu arba šviežiomis daržovėmis.
Naudingi patarimai
Kokosų pienas – tai ypatingas šio recepto ingredientas. Rinkitės riebią, tirštesnę kokosų pieno skardinę – taip gausite sodresnį ir aromatingesnį padažą. Jei norite liesesnio varianto, galite atskiesti kokosų pieną trupučiu vandens, tačiau tuomet sumažės patiekalo kremiškumas.
Naudodami vištienos šlaunelių filė, gausite sultingesnį rezultatą, nors ir vištienos krūtinėlė puikiai tiks norint lengvesnio ir sveikesnio patiekalo. Prieš kepdami vištieną gerai nusausinkite – taip joje užsiskleis traškesnis paviršius ir mėsos gabaliukai nepraras sultingumo.
Jei mėgstate intensyvesnius prieskonius – drąsiai naudokite stipresnio skonio kario pastą, papildomai įdėkite čili pipirų, šiek tiek citrinžolės ar žiupsnelį kumino. Prieskonius koreguokite pagal savo šeimos ar svečių skonį – šis patiekalas universalus ir lengvai pritaikomas.
Nepamirškite – kokosų pienas gali greitai užvirti ir išsilieti iš puodo, tad visada virkite ant vidutinės ar mažos ugnies, atsargiai maišykite, ir nepalikite be priežiūros.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Vištiena kokosų pienu – puikus pagrindas įvairioms interpretacijoms. Tradiciškai šį patiekalą galima papildyti skirtingomis daržovėmis – brokoliais, cukinijomis, bambukų ūgliais ar net morkų juostelėmis. Įdėjus daugiau daržovių patiekalas taps spalvingesnis ir sveikesnis.
Itin tinka naudoti įvairius kario tipus: geltonąjį (švelniausias), raudonąjį (pikantiškesnis) ar žaliąjį (aštresniems skoniams). Kiekviena variacija suteiks patiekalui vis kitokias skonio natas. Jeigu mėgstate jūros gėrybes, vištieną galite pakeisti krevetėmis ar balta žuvimi, tačiau tokiu atveju troškinimo laikas sutrumpės.
Patiekdami vištieną kokosų pienu, eksperimentuokite su garnyrais: tradiciškiausia su basmati ar jazminų ryžiais, bet tiks ir kuskusas, laukiniai ryžiai, net orkaitėje keptos bulvytės. Patiekalo skonis dar labiau atsiskleis pabarstytas skrudintomis anakardžių ar žemės riešutų drožlėmis, šviežiomis kalendros ar petražolių šakelėmis.
Norėdami subalansuoti aštrumą arba saldumą, įpjaustykite šiek tiek mango ar ananaso gabalėlių. Vištiena kokosų pienu puikiai tinka maitinti didesnę kompaniją – paruošta dubenyje atrodys itin jaukiai ir kvies pasivaišinti nesudėtingu, bet išskirtiniu patiekalu.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.