Vištiena su grikiais yra vienas iš tų jaukių, nostalgiškų patiekalų, kuris daugelį lietuvių nukelia į šeimos pietus ar vakarienes pas močiutę. Tai paprastas, bet sotus ir maistingas patiekalas, puikiai tinkantis tiek kasdienai, tiek savaitgalio stalui. Grikiai nuo seno Lietuvos virtuvėje vertinami dėl savo maistingumo ir lengvo virškinamumo, o vištiena – dėl švelnaus skonio ir universalaus pritaikymo. Šį patiekalą galima praturtinti daržovėmis, įvairiais prieskoniais ar net kepti orkaitėje, tad jis puikiai tinka mėgstantiems improvizuoti. Straipsnyje aptarsime, ką reiškia vištiena su grikiais, kaip ją paruošti žingsnis po žingsnio, pateiksime praktiškų patarimų, patiekalo variacijų ir idėjų skaniausiam patiekimui.
Ingredientai
- 600 g vištienos (krūtinėlė, šlaunelės ar kumpeliai – pasirinktinai)
- 200 g grikių kruopų
- 1 didelis svogūnas
- 2 morkos
- 2–3 skiltelės česnako
- 2 valg. šaukštai aliejaus (ar sviesto kepimui)
- 1 lauro lapas
- 1 arbat. šaukštelis džiovintų čiobrelių (arba krapų, petražolių arba rozmarino)
- Druska ir šviežiai malti juodieji pipirai pagal skonį
- 600 ml vandens arba vištienos sultinio
- Šviežios žolelės (petražolės ar krapai – patiekimui)
Gaminimo eiga
- Paruoškite ingredientus. Vištieną nuplaukite ir nusausinkite, jei reikia – supjaustykite vidutinio dydžio gabaliukais. Grikius perplaukite tekančiu vandeniu ir palikite nusausėti.
- Smulkiai supjaustykite svogūną, česnaką ir nulupkite bei sutarkuokite morkas.
- Gilioje keptuvėje ar puode įkaitinkite aliejų (ar sviestą). Sudėkite vištieną ir apkepkite iš visų pusių, kol gražiai parus (apie 5–7 min.). Išimkite vištieną į atskirą indą.
- Į tą patį puodą sudėkite svogūną ir kepinkite, kol suminkštės ir taps auksinės spalvos (apie 3–4 min.). Tada sudėkite morkas, česnaką, prieskonius (lauro lapą ir džiovintus žoleles) ir dar kelias minutes pakepinkite, kol pasklis aromatas.
- Suberkite perplautus grikius, trumpai pakepkite kartu su daržovėmis – taip grikiai įgaus daugiau skonio.
- Į puodą atgal sudėkite apkeptą vištieną, užpilkite karštu vandeniu arba sultiniu. Pagal skonį įberkite druskos, pipirų. Gerai išmaišykite.
- Uždenkite ir troškinkite ant mažos ugnies 25–30 minučių, kol grikiai išbrinks ir suminkštės, o vištiena bus pilnai iškepusi. Jei reikia, likus kelioms minutėms, nuimkite dangtį ir leiskite išgaruoti likusį skystį.
- Prieš patiekdami, išimkite lauro lapą, apibarstykite patiekalą šviežiomis petražolėmis ar krapais.
- Patiekite karštą su mėgstamomis šviežiomis daržovėmis arba raugintais agurkėliais.
>
Naudingi patarimai
Vištiena su grikiais yra itin atlaidi receptas, tad galite drąsiai eksperimentuoti pagal savo skonį ar turimus ingredientus. Troškindami vištieną stenkitės nepridėti per daug skysčio – patiekalas turėtų būti drėgnas, bet nelikti daug sultinio. Jei norite sodresnio skonio, vietoj vandens naudokite naminį vištienos sultinį arba kelis lašus sojų padažo.
Rinkitės kokybišką vištieną. Vištienos šlaunelės arba kumpeliai suteikia daugiau sultingumo, o krūtinėlė – švelnesnio skonio ir mažiau riebalų. Prieš troškinant galite vištieną trumpai pamarinuoti su mėgstamais prieskoniais ar jogurtu – taip ji bus minkštesnė ir aromatingesnė.
Norint, kad grikiai būtų birūs ir nesuliptų, svarbu jų nepervirti, o prieš kepimą galite trumpai pakepinti sausame puode – nuo to išryškėja graikinis riešutų kvapas ir skonis.
Daržovių pasirinkimą galima praplėsti: puikiai tiks cukinijos, paprikos, žirneliai ar net grybai. Prieskonius derinkite pagal norą – klasikiniam variantui užteks lauro lapo ir pipirų, norint rytietiškų natų – įberkite šiek tiek kumino ar paprikos.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Tradicinė vištiena su grikiais yra puiki bazė įvairiausiems eksperimentams. Jei norite truputį pakeisti kasdienę rutiną, išbandykite vieną arba keletą iš šių variacijų:
- Orkaitėje kepta vištiena su grikiais: Paruoštą patiekalą galite perkelti į karščiui atsparų indą, apibarstyti tarkuotu sūriu ar žiupsniu sviesto ir kepti įkaitintoje orkaitėje 10–15 minučių, kol susidarys traški plutelė.
- Sveikesnės versijos: Vištieną pakeiskite kalakutiena arba naudokite daugiau daržovių ir mažiau mėsos. Tinkama ir vegetariška versija – pakeisti vištieną avinžirniais ar sojų gabaliukais.
- Azijietiška gaida: Į padažą įpilkite šiek tiek sojų padažo, imbiero, sezamo aliejaus ir šviežio čili – gausite kitokių skonių derinį.
- Šventiškesnė versija: Į patiekalą galite pridėti džiovintų grybų arba razinų – jie suteiks ypatingo kvapo ir skonio.
- Pietų dėžutei: Šis patiekalas tinka šildyti, skoniai tik sustiprėja. Supakuokite į dėžutę pietums į darbą ar mokyklą.
Patiekimas – svarbi šio patiekalo dalis. Apkepintus grikius su vištiena galėsite lietuviškai pagardinti raugintais agurkais ar šviežiomis salotomis su žirneliais ir svogūnais. Pabarstykite smulkintais krapais, petražolėmis ar net tarkuotu fermentiniu sūriu. Skanaus!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.