Virti burokėliai žiemai pagal paprastą receptą

Virti burokėliai žiemai pagal paprastą receptą

Virti burokėliai žiemai – tai viena populiariausių būdų pasiruošti šviežių daržovių atsargų vėsesniam metų laikui. Šis receptas leidžia išsaugoti visą burokėlių naudą ir skonį, kad šaltesniais mėnesiais virtumėte skanias mišraines, garnyrus ar sriubas be jokių papildomų rūpesčių. Virti burokėliai ne tik palengvina kasdienį maisto gaminimą, bet taip pat padeda išvengti persūdytų, konservuotų produktų su įvairiais priedais. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip optimaliai išvirti ir paruošti burokėlius žiemai, kokius ingredientus pasirinkti, kokių klaidų vengti bei kaip kūrybiškai juos patiekti kasdienybėje.

Ingredientai

  • Švieži, vidutinio dydžio burokėliai – 2–3 kg
  • Vanduo – tiek, kiek reikės užpilti burokėlius
  • Druska (nebūtina)
  • Actas konservavimui (nebūtina, pasirenkamai – jei norite ilgesnio galiojimo ar rūgštesnio skonio)

Gaminimo eiga

  1. Burokėlių atranka ir paruošimas. Rinkitės nesutrūkinėjusius, tvirtus ir vidutinio dydžio burokėlius. Kruopščiai nuplaukite juos po tekančiu vandeniu, pašalinkite smėlio likučius, bet nenupjaukite šaknies ir lapkočio – tai padės burokėliams išsaugoti spalvą ir sultis virimo metu.
  2. Burokėlių virimas. Sudėkite nuplautus burokėlius į didelį puodą. Užpilkite šaltu vandeniu, kad burokėliai būtų visiškai apsemti. Uždenkite puodą ir dėkite ant vidutinės ugnies. Užvirus vandeniui, sumažinkite kaitrą. Virimo laikas priklauso nuo burokėlių dydžio: mažesni virs apie 40–50 min., didesni – net iki 1,5 valandos. Tikrinkite nors vieną burokėlį mediniu iešmeliu ar peiliu – jei lengvai įsminga, burokėliai išvirė.
  3. Burokėlių atvėsinimas. Išvirtus burokėlius geriausia nedelsiant perkelti į šaltą (arba net ledinį) vandenį. Tokiu būdu oda nusilups dar lengviau, be to, jie išlaikys ryškesnę spalvą.
  4. Odos pašalinimas ir supjaustymas. Atvėsusių burokėlių žievė lengvai nusiima rankomis. Norėdami apsaugoti rankų odą nuo raudonų dėmių, galite dėvėti pirštines. Burokėlius pjaustykite pagal poreikį: griežinėliais, kubeliais, tarkuokite stambia ar smulkia tarka.
  5. Burokėlių konservavimas (jei norite ilgiau laikyti). Paruoštus burokėlius sudėkite į sterilizuotus stiklainius – užpilkite šiek tiek užvirinto vandens arba, jei mėgstate intensyvesnį skonį, užpilkite šlakeliu šilto vandens su šlakeliu acto (apie 1 valg. šaukštą 1 litrui vandens). Jei pageidaujate, pasūdykite. Stiklainius hermetiškai užsukite ir sterilizuokite dideliame puode – stiklainius dėkite į puodą su vandeniu (kad apsemtų 2/3 aukščio) ir kaitinkite apie 20 minučių. Ataušinkite ir sandėliuokite vėsioje, tamsioje vietoje.
  6. Laikymas be konservavimo. Jei nenorite konservuoti, paruoštus virtus burokėlius sudėkite į sandarius indelius, laikykite šaldytuve. Juos suvartokite per 3–4 dienas.

Naudingi patarimai

Optimaliausia virti burokėlius su lupenomis ir nupjovus tik ilgus šaknies galiukus. Taip jie nepraras nei sultingumo, nei spalvos, nei aromato. Patariama neperkaitinti – pervirti burokėliai praranda tiek skonį, tiek vertingas maistines savybes. Jei norite išlaikyti kuo daugiau vitaminų, virkite burokėlius garuose arba kepkite orkaitėje suvyniotus į foliją – taip jie išsaugos daugiau naudingų medžiagų, tačiau virti burokėliai patogesni ilgesniam laikymui.

Dėl skonio ir spalvos geriausia rinktis jaunus, vienodo dydžio burokėlius – jie išvirs tolygiau ir bus švelnesnio skonio. Jei mėgstate natūralų burokėlių saldumą, venkite papildomo sūdymo ar rūgštinimo; konservuodami laikykitės proporcijų, kad skonis nebūtų per stiprus.

Virtus burokėlius prieš pjaustant ar tarkuojant rekomenduojama gerai atšaldyti – tada jie bus tvirtesni, ne taip trupės ir bus lengviau paruošti įvairiems patiekalams. Jei darote atsargas šaldiklyje, burokėlius supjaustykite norima forma ir porcijomis dėkite į sandarias dėžutes ar maišelius – šaldytuve jie išliks švieži iki kelių mėnesių.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Virti burokėliai žiemai – itin universalus ingredientas, kuris puikiai tinka skirtingiausiems patiekalams. Tradiciškai Lietuvoje jie naudojami mišrainėms, sriuboms, garnyrams ar net desertams ruošti. Išvirtus burokėlius galima maišyti su keptais svogūnais ir raugintais agurkais, gardinti naminę vinigretę ar sotesnes silkės patiekalus. Puikiai dera su majonezu, jogurtu, česnaku ar keptais riešutais. Ieškantiems sveikesnių idėjų, virtus burokėlius siūlome ruošti su šviežiomis žolelėmis, trintuve sumaišyti su apelsinų sultimis ar net pagardinti smulkintomis slyvomis.

Fantastiška alternatyva – burokėlių tyrė, kurią galite užšaldyti ir vėliau naudoti kaip garnyrą ar kaip pagrindą sriuboms, troškiniams ar užkandėliams. Jei mėgstate švelniai rūgštų skonį, prie burokėlių rekomenduojama įmaišyti šlakelį obuolių acto ar citrinos sulčių, druskos, pipirų, kapotų krapų ar svogūnų laiškų.

Virti burokėliai patiekiami ir kaip pagrindinis užkandis šventinėms progoms – juos galima paserviruoti su sūriu, kepta mėsa, žuvimi ar kaip spalvingą ingredientą salotų dubenyje. Drąsesni kulinarai kviečiami išbandyti šiltą burokėlių karį ar panaudoti juos kepiniams – burokėliai puikiai tinka pyragams ir blynams suteikti ypatingą purumą bei spalvą.