Virto kondensuoto pieno receptas namų desertams ir kremams

Virto kondensuoto pieno receptas namų desertams ir kremams

Virtas kondensuotas pienas – tai universalus ir nepaprastai gardus desertinis ingredientas, kuris ypač populiarus lietuviškuose, rusiškuose bei daugelio kitų tautų desertuose. Šis tirštas, saldus, karamelinės spalvos ir skonio kremas dažnai naudojamas įvairiuose konditeriniuose gaminiuose – nuo tortų, pyragėlių iki ledų ar kavos desertų. Jei ieškote būdo suteikti savo kepiniams sodresnio skonio, pirmiausia reikėtų išmokti, kaip pasigaminti virtą kondensuotą pieną namuose. Šio ingredientai yra paprasti, o paruošimo būdas – prieinamas kiekvienam. Šiame straipsnyje sužinosite, kas yra virtas kondensuotas pienas, kaip jį pasigaminti, kokių klaidų vengti ir kokias patrauklias panaudojimo variacijas išbandyti namuose.

Ingredientai

  • 1 skardinė (apie 397 g) saldinto kondensuoto pieno (pageidautina pasirinkti be priedų ar augalinių riebalų)
  • Vandens (virimui naudokite tiek, kad pilnai apsemtų skardinę)

Gaminimo eiga

  1. Nuo kondensuoto pieno skardinės nuimkite visas etiketes. Jos gali pradėti kibti prie puodo arba sudegti, todėl būtinai pašalinkite popierines etiketės likučius.
  2. Į didesnį puodą įstatykite kondensuoto pieno skardinę vertikaliai. Skardinė turi stovėti stabiliai, kad verdant nenusvirktų ant šono. Svarbu: nenuimkite dangtelio prieš virimą!
  3. Į puodą pripilkite tiek vandens, kad skardinė būtų pilnai apsemta. Verdant reikia užtikrinti, kad skardinė visada būtų panardinta po vandeniu – tai pagrindinė saugumo priemonė.
  4. Užvirkite vandenį ant vidutinės kaitros, tuomet sumažinkite ugnį iki mažos ir leiskite skardinei virti apie 2–2,5 valandos. Jei norite šviesesnės karamelės – pakaks 2 valandų, jei tirštesnės ir tamsesnės – virkite iki 3 valandų.
  5. Virkimo metu reguliariai tikrinkite vandens lygį. Papildykite puodą karštu vandeniu, jei reikia, kad skardinė niekada neliktų neapsemta, kitaip gali sprogti.
  6. Nukelkite puodą nuo ugnies. Atsargiai išimkite skardinę (būkite atsargūs, ji labai karšta!) ir palikite visiškai atvėsti kambario temperatūroje. Atidarykite tik tada, kai skardinė visiškai atvės – taip išvengsite nudegimų ir kondensuoto pieno purslų.
  7. Perpilkite virtą kondensuotą pieną į indą ar naudokite iš karto pasirinktame recepte.

Naudingi patarimai

Virtas kondensuotas pienas dažnai vadinamas „virti karamelė” ar „dulce de leche”. Svarbiausia gaminimo proceso dalis – skardinės saugumas: niekada nevirkite atidarytos skardinės, visada laikykite ją panardintą po vandeniu, ir jokiu būdu neatidarinėkite karštos skardinės! Taip pat rekomenduojama naudoti storesnes, kokybiškas skardines be papildomų priedų – natūralus kondensuotas pienas geriausiai karamelizuojasi.
Virkite lėtai ir kantriai – kuo ilgiau virsite, tuo tamsesnis, sodresnis bei tirštesnis bus galutinis produktas. Per trumpai virintas kondensuotas pienas bus skystas ir blyškus, per ilgai – sukietės arba įgaus kartumo. Jei norite, galite tiesiog paragauti šaukšteliu paviršiuje atidarius atvėsusią skardinę – ji turi būti vientisos, glotnios tekstūros ir turėti ryškią rudai gelsvą spalvą.

Virtą kondensuotą pieną laikykite šaldytuve sandarioje pakuotėje iki 2 savaičių. Jei planuojate naudoti desertams, išmaišykite, kad masė būtų kreminė ir lengvai tepama.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Virtas kondensuotas pienas puikiai dera su pačiais įvairiausiais desertais. Jį galima naudoti kaip tortų bei pyragaičių kremą, įdaryti vaflius, ištepti lietinius arba ruošti klasikinius tinginius. Jei norite modernių variacijų – pagardinkite kavą ar kakavą šlakeliu šio karamelinio pieno.
Puiki idėja – išbandyti sluoksniuotą desertą stiklinaitėse: sluoksniuokite virtą kondensuotą pieną, plaktą grietinėlę, susmulkintus sausainius ir riešutus. Taip pat puikiai tinka banoffee pyrago gamybai, kuriame karamelė maišoma su bananais ir traškia sausainių arba biskvito baze.
Paįvairinkite skonių gamą – į išvirtą kondensuotą pieną galite įmaišyti šlakelį druskos, lašelį vanilės ekstrakto ar net truputį tirpios kavos, kad gautumėte unikalų skonį. Esant norui, dalį karamelės galima sumaišyti su susmulkintais riešutais, kad išgautumėte traškesnį kremą.
Virtas kondensuotas pienas gali pakeisti įprastus pagardus ant blynų, lietinių ar net ledų. Taip pat mažieji labai mėgsta paprastą desertą – virtą kondensuotą pieną ant traškios duonos ar sausainių.
Nepamirškite – šis ingredientas tinka ne tik desertams: virtą kondensuotą pieną galite naudoti marinatuose mėsai (ypač vištienai ar kiaulienai), kad išgautumėte švelnumo ir karamelės poskonį.
Eksperimentuokite ir atraskite savo mėgstamiausią variaciją! Puikiai tinka kaip dovanos idėja – supilstykite į sandarius indelius ir padovanokite artimiesiems per šventes.