Vengriško jautienos guliašo receptas su paprika ir daržovėmis

Vengriško jautienos guliašo receptas su paprika ir daržovėmis

Vengriškas guliašas – tai gilias tradicijas turintis patiekalas, apjungiantis gardžiųjų mėsos troškinių ir sočių sriubų pasaulį. Guliašas (vengr. „gulyás“) ilgus metus buvo neatsiejama Vengrijos piemenų virtuvės dalis, o šiandien žavi maisto mylėtojus visame pasaulyje. Šis troškinys ypatingas savo sodriu paprikos aromatu, švelniu daržovių ir mėsos deriniu bei unikalia tirštos sriubos tekstūra. Skirtingai nei daugelio šalių troškiniai, vengriškas guliašas išsiskiria tuo, kad gaminamas ne tik su mėsa, bet ir su nemažu kiekiu daržovių, taip išlaikydamas pusiausvyrą tarp sriubos ir troškinio. Į šį patiekalą neatsitiktinai visada įtraukiama paprika – prieskonis, kuris suteikia guliašui nepakartojamą skonį, spalvą ir kvapą. Norite pasigaminti autentišką vengrišką guliašą namuose? Toliau rasite išsamų receptą, kuris padės žingsnis po žingsnio paruošti šį gardų ir jaukų patiekalą.

Ingredientai

  • 800 g jautienos sprandinės arba blauzdos (galima naudoti ir kiaulienos mentę ar avieną)
  • 2 dideli svogūnai
  • 3 skiltelės česnako
  • 2 vidutinės morkos
  • 2 vidutinės bulvės
  • 1 didelė paprika (raudona arba geltona)
  • 2 vidutiniai pomidorai (arba 1 skardinė konservuotų pomidorų be odelės)
  • 2 šaukštai saldžios maltos paprikos (būtina vengriška paprika, jei tik įmanoma)
  • 1 aitrioji paprika (nebūtina – jei norite aštrumo)
  • 1 šaukštelis mairūno arba kmynų (nebūtinai, bet rekomenduojama)
  • 2–3 lauro lapai
  • 2 l jautienos sultinio (arba vandens)
  • 2 šaukštai aliejaus ar kiaulienos taukų
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • Šviežios petražolės papuošimui

Gaminimo eiga

  1. Jautieną nuplaukite ir nusausinkite. Supjaustykite 2–3 cm kubeliais.
  2. Didelį puodą įkaitinkite, užpilkite aliejaus ar kiaulienos taukų. Suberkite smulkintus svogūnus ir kepkite, kol taps auksinės spalvos – apie 7–10 min. Svogūnai turi gerai karamelizuotis, nes suteikia patiekalui saldumo ir sodrumo.
  3. Sudėkite jautienos gabaliukus ir apkepkite, kol mėsa apskrus iš visų pusių. Ji gali šiek tiek prilipti – taip išsiskiria daugiau skonio.
  4. Suberkite susmulkintą česnaką, morkas, ir toliau trumpai pakepinkite.
  5. Nukelkite puodą nuo ugnies, įberkite maltos paprikos ir greitai maišykite – taip paprika neišdegs ir išlaikys ryškią spalvą. Jei norite aštrumo, pridėkite ir aitriąją papriką.
  6. Grąžinkite puodą ant ugnies. Sudėkite supjaustytus pomidorus, papriką, kmynus ar mairūną (jei naudojate) ir lauro lapus. Trumpai patroškinkite, kol daržovės šiek tiek suminkštės.
  7. Užpilkite sultiniu (arba vandeniu), uždenkite puodą ir virkite ant mažos ar vidutinės ugnies apie 1,5–2 val., kol jautiena bus visiškai minkšta. Kartkartėmis pamaišykite ir, jei reikia, papildykite vandens ar sultinio, kad išlaikytumėte norimą sriubos/troškinio konsistenciją.
  8. Priklausomai nuo naudojamos jautienos, mėsos minkštėjimo laikas gali šiek tiek skirtis. Kai jautiena minkšta, sudėkite nuluptas ir kubeliais supjaustytas bulves. Jei bulvės mažos – pakaks 20–25 minučių.
  9. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį, išimkite lauro lapus.
  10. Patiekite karštą, papuoštą šviežiomis petražolėmis. Skanaus!

Naudingi patarimai

Autentiškam vengriškam guliašui labai svarbus produktų kokybės balansas ir lėtas gaminimas. Niekada neskubėkite – jautiena ar kita mėsa turi troškintis ilgai, kad išsiskirtų tikrasis skonio gylis. Svogūnai čia – ypač svarbūs: jie troškiniuose virsta skonių pagrindu ir padeda sukurti sodrią, natūraliai tirštą tekstūrą be papildomų miltų ar krakmolo. Jei norite išgauti švelnesnį, mažiau rūgštų poskonį, pasirinkite gerai sunokusius pomidorus arba trumpam nuplikykite ir nulupkite jų odelę.

Paprikos pasirinkimas – taip pat labai svarbus. Vengriška paprika suteikia ne tik nuostabią spalvą, bet ir švelnų, saldoką dūminį skonį, kuris skiriasi nuo įprastos maltos paprikos prekybos centruose. Kiek paprikos naudoti, priklauso nuo jūsų skonio, tačiau tradiciniame guliaše paprika atsiskleidžia gausiai. Nepamirškite paragauti – per mažai paprikos, ir guliašas praras tradicinį charakterį.

Sultinys patiekalui suteiks gilesnio skonio – naudokite namuose verdamą jautienos ar net daržovių sultinį, jei norite lengvesnės tekstūros. Guliašą galite gaminti ir katile lauke – tai suteiks papildomo dūmo akcento ir išskirtinai autentišką rezultatą. Patiekdami guliašą, galite papildomai pabarstyti maltos paprikos arba šviežių petražolių – tai suteiks estetikos ir aromato.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Nors klasikinis vengriškas guliašas gaminamas su jautiena, šiuolaikinėje virtuvėje vis drąsiau bandomos ir kitokios mėsos: aviena, kiauliena arba net vištiena. Karštomis vasaros dienomis galite ruošti lengvesnį guliašą su didesniu daržovių kiekiu arba net veganišką versiją, naudojant ankštinius (pvz., avinžirnius) vietoj mėsos.

Tradicinė šio patiekalo tekstūra – tiršta sriuba. Tačiau jei mėgstate tankesnį troškinį, galite sumažinti sultinio kiekį. Vengrijoje dažnai guliašas patiekiamas su mažais naminiais makaronais – csipetke, tačiau puikiai tiks ir bulvės, šviežia duona ar net rauginti agurkai. Stilingam pateikimui galite apibarstyti guliašą šaukšteliu grietinės, gausiai papuošti kapotomis petražolėmis ar alyvuogių aliejumi.

Kiekviena vengrų šeima turi savo guliašo versiją – būtent ši tradicijų įvairovė šį patiekalą padarė plačiai mylimu. Nebijokite eksperimentuoti su prieskoniais, daržovėmis ir mėsos rūšimis, kol atrasite savo „tobulą“ variantą. Guliašas puikiai tinka tiek jaukioms vakarienėms namuose, tiek gamtoje su draugais – šio patiekalo aromatas visada suartina žmones prie bendro stalo.