Šokoladinio velnio maisto torto receptas su kakava ir kava

Šokoladinio velnio maisto torto receptas su kakava ir kava

Velnio maistas – tai ne mistiškas ar pikantiškas receptas, kaip galėtų pasirodyti iš pavadinimo, o itin sodrus, drėgnas, šokoladinis tortas, kuris žinomas jau daugiau nei šimtą metų ir dažnai laikomas viena geriausių šokoladinių kepinių klasikų. Angliškai vadinamas „Devil’s food cake“, šis desertas išsiskiria didele šokolado koncentracija, tamsia spalva bei minkšta tekstūra. Istorikai mano, kad šis pavadinimas pasirinktas siekiant priešpriešos populiariam „angelų maisto“ (Angel food cake) – visiškai baltam, lengvam biskvitui. Velnio maistas simbolizuoja sunkesnį, intensyvesnį ir gilesnį skonį. Šiame straipsnyje sužinosite, kas tiksliai slypi už šio torto pavadinimo, išmoksite pasigaminti autentišką velnio maistą, rasite naudingų patarimų bei idėjų, kaip jį patiekti ar pritaikyti skirtingoms progoms.

Ingredientai

  • 200 g miltų (universalių)
  • 80 g nesaldintos kakavos miltelių
  • 1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • 0,5 arbatinio šaukštelio geriamos sodos
  • 0,5 arbatinio šaukštelio druskos
  • 200 g cukraus
  • 100 g rudojo cukraus (arba balto pagal poreikį)
  • 120 ml saulėgrąžų ar kitokio neutralaus aliejaus
  • 100 g nesūdyto sviesto (minkšto)
  • 3 kiaušiniai (kambario temperatūros)
  • 200 ml pieno
  • 100 ml stiprios kavos (atvėsintos)
  • 2 arbatiniai šaukšteliai vanilės ekstrakto
  • 200 g juodo šokolado (daugiau nei 60 % kakavos; ištirpinto ir šiek tiek pravėsusio)

Gaminimo eiga

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C (viršus-apačia) ir pasiruoškite dvi 20 cm skersmens apvalias kepimo formas, ištepkite jas sviestu ir išklokite kepimo popieriumi.
  2. Dubenyje persijokite miltus, kakavos miltelius, kepimo miltelius, sodą ir druską. Tai padės tortui būti tokios pat tekstūros ir skonio.
  3. Kitame dideliame dubenyje sviestą plakite kartu su abiejų rūšių cukrumi, iki masė taps puri ir šviesi.
  4. Po vieną įmuškite kiaušinius, kiekvieną kartą gerai išplakdami. Supilkite vanilės ekstraktą, išmaišykite.
  5. Supilkite ištirpintą šokoladą, permaišykite iki vientisos masės. Pilkite aliejų ir vėl trumpai išplakite.
  6. Palaipsniui į sviesto ir kiaušinių masę įmaišykite birius ingredientus – trečdalį mišinio suberkite, švelniai permaišykite, tada supilkite pusę pieno ir pusę kavos. Vėl darykite tą patį, kol baigsite visus ingredientus. Svarbu nepermaišyti.
  7. Tešlą padalinkite į abi formas tolygiai. Kepkite apie 30–35 minutes, kol įdėtas medinis pagaliukas liks kone sausas. Iškepusius biskvitus atvėsinkite formose 10–15 min., tada išimkite ir visiškai atvėsinkite ant grotelių.
  8. Jeigu norite išties puikaus desertinio įspūdžio, pagaminkite šokolado kremą aptepimui. Jam reikia: 200 g sviesto, 350 g cukraus pudros, 90 g kakavos miltelių, 100 ml pieno ir 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto. Sviestą išplakite su kakava ir cukraus pudra, pamažu pilkite pieną ir vanilę, plakite, kol kremas taps vientisas ir purumas.
  9. Biskvitus perpjaukite horizontaliai, kad gautumėte keturis lakštus (pasirinktinai). Kiekvieną sluoksnį aptepkite kremu, o paviršių ir torto šonus gausiai aptepkite, išlyginkite mentele.
  10. Dekoruokite pagal norą supjaustytu šokoladu, kakavos milteliais ar uogomis ir palikite pastovėti šaltai bent 1–2 valandas, kad skoniai susijungtų.

Naudingi patarimai

Gaminant velnio maistą, labai svarbu naudoti tik aukštos kokybės šokoladą ir būtinai nesaldintą kakavą – nuo to tiesiogiai priklauso torto skonis bei tamsa. Kava recepte sustiprina šokolado skonį ir visiškai nejuntama kaip kavos poskonis. Kiaušinius ir sviestą prieš gaminimą išimkite į kambario temperatūrą – taip viskas įsimaišys vienodžiau, o biskvitas bus purus. Jeigu neturite elektrinio plaktuvo, sviestą ir cukrų gerai plakite medine šaukštu ar šluotele – svarbiausia, kad masė liktų vientisa ir puri.
Venkite permaišyti tešlos – pakanka, kad ji būtų tokios tekstūros, jog nebematytumėte sausų ingredientų. Tinkamas kepimo laikas – kai įbesta medinė lazdelė į biskvito vidurį išeina be tešlos gumulėlių, tik su trupiniais. Net jei biskvitai atrodo kiek drėgni, neverta jų perkepinti – tuomet jie išliks minkšti ir sodrūs.
Jei norite dar sodresnio torto – kremą papuoškite karamele arba riešutais. Jei kremą norite lengvesnį, vietoje dalies sviesto imkite kreminės varškės ar maskarponės. Biskvitą galite sudrėkinti kavos sirupu – taip tortas išliks sultingas net ir laikomas kelias dienas.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Velnio maisto tortas puikiai dera su įvairiais priedais. Jei norite paįvairinti skonį, tarp biskvito sluoksnių dėkite vyšnių džemo arba aviečių uogienės – tai suteiks lengvos rūgštelės, o tortas taps dar šventiškesnis. Vasarą tortą galite perpjauti horizontaliai tik perpus, pertepti plakta grietinėle ir gardinti šviežiomis uogomis – taps gaivesnis ir lengvesnis.
Šį tortą galima kepti ne tik kaip klasikinį šventinį tortą – kepkite iš tešlos mažus keksiukus arba pailgą pyragą ir patiekite pusryčiams ar desertui su kava. Jei norisi ne visiškai tradicinio skonio, į tešlą dėkite šiek tiek apelsino žievelės ar cinamono. Rudenį biskvitus pertepkite kremu su riešutų sviestu, o viršų apibarstykite skrudintais graikiniais riešutais ar migdolais.
Patiekimui rekomenduojama desertą supjaustyti plonomis riekelėmis ir patiekti su uogų tyre ar ledais. Jis labai dera ir su plakta grietinėle, vaniliniu padažu ar net espreso kava. Jei norisi ypatingo įspūdžio – dekoruokite auksiniais cukraus pabarstukais arba šokolado drožlėmis.
Šis sodrus ir šventiškas šokoladinis pagrindas taps puikiu pasirinkimu gimtadieniams, šventėms ar net tiesiog ypatingam savaitgalio vakarui. Drąsiai eksperimentuokite – velnio maistas leis atsiskleisti jūsų fantazijai virtuvėje!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *