Varškės ir obuolių pyrago receptas kasdienai ir šventei

Varškės ir obuolių pyrago receptas kasdienai ir šventei

Varškės ir obuolių pyragas – vienas universaliausių bei mylimiausių desertų Lietuvoje, idealiai tinkantis tiek kasdienei kavos pertraukėlei, tiek ypatingai progai. Šis pyragas sujungia du tradicinius ingredientus – varškę ir obuolius – kurie kiekvienam lietuviui kelia jaukumą ir pažįstamą praeities skonį. Varškė suteikia pyragui kreminės tekstūros ir švelnaus rūgštumo, o obuoliai – gaivumo, natūralaus saldumo ir lengvos drėgmės. Kaip ir daugelis lietuviškos virtuvės kepinių, šis pyragas pasižymi paprastumu, todėl jį gali išsikepti net ir virtuvės naujokai, tačiau, tinkamai paruoštas, jis tampa tikra stalo pažiba. Toliau rasite aiškiai išdėstytus ingredientus, žingsnių seką, naudingus patarimus ir įvairias transformacijas, kurios padės kiekvienam atrasti savo mėgstamą šio pyrago versiją.

Ingredientai

  • 250 g kvietinių miltų (aukščiausios arba universalios rūšies)
  • 120 g minkšto sviesto (+ trupiniams dar 50 g)
  • 80 g cukraus (+ dar 60 g į varškės sluoksnį)
  • 1 didelis kiaušinis
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • 400 g varškės (geriausia 9% riebumo arba grūdinė varškė)
  • 80 ml natūralaus jogurto arba grietinės
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto
  • 2–3 vidutinio dydžio obuoliai (rūgštieji veikia geriausiai, pvz., antonovka)
  • 1 šaukštelis cinamono (nebūtina, bet labai dera prie obuolių)
  • 1 pagal poreikį citrinos sulčių obuoliams apšlakstyti
  • (Papildomai dekoravimui: trupinių sluoksnis arba cukraus pudra)

Gaminimo eiga

  1. Pirmiausia pasiruoškite tešlą: didesniame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, žiupsnį druskos ir cukrų. Įkulkite kiaušinį, sudėkite minkštą sviestą. Rankomis arba mentele greitai sumaišykite viską iki vienalytės trupinių masės. Tolygiai paskirstykite apie du trečdalius šios tešlos į 24 cm skersmens apvalią kepimo formą, prieš tai išteptą sviestu, suformuodami pagrindą ir nedidelį bortelį. Likusį trečdalį tešlos palikite pyrago užbarstymui viršuje.
  2. Paruoškite varškės įdarą: varškę sumaišykite su jogurtu arba grietine, įberkite 60 g cukraus, įmuškite kiaušinį, suberkite vanilinį cukrų arba kelis lašus vanilės ekstrakto. Viską gerai ištrinkite iki vientisos, purios masės. Jei norite itin sklandžios tekstūros – pertrinkite varškę per sietelį arba plakite su rankiniu trintuvu.
  3. Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Kad jos nepatamsėtų – apšlakstykite citrinos sultimis. Jei mėgstate cinamoną, apibarstykite obuolių skilteles trupučiu cinamono ir cukraus.
  4. Ant paruoštos tešlos formoje paskirstykite visą varškės įdarą. Ant viršaus gražiai išdėliokite obuolių riekeles, šiek tiek įspauskite jas į masę. Pagal norą galite obuolių uždėti ir daugiau, kad sluoksnis būtų sultingesnis.
  5. Likusią trupinių tešlą užbarstykite ant obuolių – tai suteiks pyragui traškumo ir malonios tekstūros. Jei norite dar trapesnio viršaus, galite papildomai sumaišyti 50 g sviesto su trupučiu miltų bei cukraus ir užbarstyti šią masę vietoj likusios pagrindo tešlos.
  6. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C (viršus–apačia, be vėjo). Pyragą kepkite apie 45–55 minutes vidurinėje lentynoje, kol viršus taps aukso spalvos, o įdaro centras švelniai sustings ir šiek tiek kilstelės.
  7. Iškepusį pyragą visiškai ataušinkite – tuomet jis lengviau pjaustomas, įdaras nebeišbėga. Galite pabarstyti cukraus pudra ar cinamonu ir patiekti su mėgstama arbata arba stikline pieno.

Naudingi patarimai

Pyrago sėkmei svarbus kiekvienas ingredientas ir jų kokybė. Rinkitės natūralią, smulkią varškę – jei ji per grubi ar sausa, pertrinkite. Vietoj jogurto galima naudoti ir grietinę (ypač jei mėgstate riebesnį įdarą). Jei norite mažiau kalorijų, miltų dalį pakeiskite viso grūdo kvietiniais arba neskaldytais avižų miltais.

Obuolių rūšis bene svarbiausia: jeigu mėgstate saldesnį pyragą – naudokite raudonus desertinius obuolius, jei norite gaivumo – tiks nors ir paprasti sodo antonovkos. Nepamirškite, kad obuoliai kepdami praranda dalį rūgštumo, tad nereikėtų jų labai stipriai saldinti. Pyragą galite kepti ir mažesniuose indeliuose – tuomet trumpinkite kepimo laiką.

Jei norite papildomo skonio, į trupinių masę galite įberti smulkintų riešutų (migdolų, lazdynų) ar avižinių dribsnių, o į varškės masę įdėkite šlakelį citrinos žievelės ar nedaug razinų.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Šis pyragas itin universalus – tereikia truputį pakeisti ingredientų proporcijas arba papuošti kitaip, ir turėsite visiškai naują desertą. Jei norite ypatingai sultingo pyrago, vietoj trupinių sluoksnio ant viršaus užberkite plonų migdolų drožlių arba susmulkintų graikinių riešutų. Norėdami šventiškesnio varianto – papuoškite kremine sūrio užtepele ar cukraus pudros glajumi.

Puikiai dera ir kitų vaisių bei uogų interpretacijos – pavyzdžiui, į obuolių sluoksnį įmaišykite kriaušių, slyvų, arba pamėginkite į tešlą įberti aguonų. Jeigu jaučiate nostalgiją močiutės kepiniams – varškės masę gardinkite keliais šaukštais aguonų ar spanguolių.

Šiltas pyragas, patiektas su natūralaus jogurto arba vanilinių ledų kaušeliu, tampa tikru įspūdžiu net gurmanų stalui. Jei norisi išrankesnių skonių – išbandykite šalia patiekti švelnaus karamelės, vanilės ar cinamono padažą.
Norėdami pasigaminti mini desertus, pyrago masę kepkite keksiukų formelėse – tokius pyragėlius lengva supakuoti į darbą, mokyklą ar pikniką gamtoje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *