Varškės ir ryžių apkepas yra vienas populiariausių bei mėgstamiausių lietuviškos virtuvės desertų, tinkantis tiek pusryčiams, tiek lengvai vakarienei ar net saldžiam užkandžiui. Tai švelniai saldus, minkštas apkepas, kuris gali būti gardinamas įvairiais priedais, tokiais kaip razinos, džiovinti vaisiai, šviežios uogos ar net obuoliai. Šis patiekalas pasižymi ypatingai švelnia tekstūra, kurią suteikia teisingai paruošti ryžiai ir natūrali varškė. Be to, jis puikiai išlaiko maistinę vertę, todėl tinka ir vaikams, ir suaugusiems. Toliau kviečiu susipažinti su pagrindiniais ingredientais, išsamia gaminimo eiga, patarimais bei įdomiomis variacijomis, kurios padės šį desertą paversti tikru stalo pasididžiavimu.
Ingredientai
- 500 g varškės (geriau – 9 % riebumo)
- 120 g apvaliųjų ryžių
- 400 ml pieno
- 3 kiaušiniai
- 70 g cukraus (galite reguliuoti pagal skonį)
- 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
- 40 g sviesto (ir trupučio kepimo formai ištepti)
- 50 g razinų ar džiovintų spanguolių (nebūtina)
- Žiupsnelis druskos
Gaminimo eiga
- Ryžius kruopščiai nuplaukite keletą kartų po tekančiu vandeniu, kad pasišalintų nereikalingos krakmolo apnašos. Sudėkite juos į vidutinio dydžio puodą, įpilkite pieno bei žiupsnelį druskos.
- Virinkite ant nedidelės ugnies, periodiškai maišydami, kol ryžiai sugers beveik visą pieną ir taps visiškai minkšti (apie 15–20 minučių). Jeigu ryžiai pradeda lipti prie dugno – sumažinkite ugnį dar labiau ir kartais pamaišykite.
- Nuimkite puodą nuo ugnies, įdėkite 20 g sviesto ir išmaišykite. Palikite pravėsti 10–15 minučių.
- Kiaušinius atskirkite – trynius suberkite į atskirą dubenį, baltymus supilkite į švarią ir sausą talpą. Trynius plakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, kol masė pabals ir taps puri.
- Varškę pertrinkite šakute arba pertraukite per sietelį, kad neliktų stambių gumuliukų. Jei naudojate grūdėtą varškę, šį žingsnį galima praleisti.
- Pravėsusius pieno ryžius sumaišykite su pertrinta varške ir trijų kiaušinių trynių plakiniais. Jei norite naudoti džiovintus vaisius ar razinas – šį momentą jie ir įmaišomi (prieš tai, jei reikia, galima užpilti verdančiu vandeniu ir nusausinti).
- Kiaušinių baltymus plakite iki standžių putų (kad apvertus dubenį jie neišbėgtų). Atsargiai įmaišykite baltymų masę į bendrą tešlą, stengdamiesi nesulaužyti oro burbuliukų – tai suteiks apkepui purumo.
- Kepimo formą ištepkite sviestu (arba išklokite kepimo popieriumi) ir sudėkite paruoštą tešlą. Viršų galite dailiai išlyginti šaukštu ar mentele.
- Likusius 20 g sviesto supjaustykite nedideliais gabalėliais ir išdėliokite ant apkepo viršaus.
- Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40–45 minutes arba kol viršus gražiai pagels. Norėdami patikrinti, ar apkepas iškepęs, įbeskite medinį pagaliuką – jei jis ištraukus sausas, patiekalas paruoštas.
- Iškepusį apkepą pravėsinkite 10–15 minučių, tada galite pjaustyti kvadratais arba trikampiais ir patiekti.
Naudingi patarimai
Svarbiausia šio kepinio savybė – purumas ir drėgnumas. Siekiant tokių rezultatų, būtina atsargiai įmaišyti kiaušinių baltymus paskiausiai ir jokiu būdu jų nepermaišyti, kad neišsivaikščiotų oro burbuliukai. Jei apkepą ruošiate vaikams, cukraus kiekį galite drąsiai sumažinti arba visai keisti medumi, agavų sirupu ar kitu saldikliu. Pasirūpinkite, kad varškė būtų be per didelių grūdelių, tuomet apkepas bus vienalytis ir maloniai tekstūriškas.
Patogu apkepą kepti silikoninėje, stikliniame inde arba gerai išteptoje metalinėje formoje – taip užtikrinsite, kad niekas nepriliptų ir apkepą bus lengva išimti. Jei norite stangresnės tekstūros, į masę galite įdėti šaukštą ar du manų kruopų, bet tuomet apkepas gali tapti kiek sausas.
Iškeptą apkepą geriausia pjaustyti jam dar kiek šiltam, nes visiškai atvėsęs jis gali tapti trapesnis. Šis patiekalas puikiai tinka laikyti šaldytuve ir valgyti vėliau – skonis net praturtėja.
Jei naudojate liesesnę varškę, apkepui galite įdėti šaukštą grietinėlės ar riebesnio pieno – tai priduos sodrumo ir sultingumo.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Klasikinis varškės ir ryžių apkepas dažnai puošiamas šlakeliu grietinės, uogiene arba šviežiomis uogomis – braškėmis, mėlynėmis ar avietėmis. Ieškantiems gaivesnio skonio, tinka ant viršaus užtepti plakto natūralaus jogurto su trupučiu medaus. Jei norite dar daugiau aromato, į tešlą įmaišykite tarkuoto obuolio ar kriaušės, pabarstykite cinamono. Razinas galite keisti džiovintomis spanguolėmis, vyšniomis ar pjaustytais džiovintais abrikosais.
Norėdami apkepą paversti šventiniu desertu, ant viršaus užberkite cinamono cukraus, riešutų ar migdolų drožlių. Jei mėgstate kontrastingus skonius, pabandykite apkepą pagardinti citrusinių vaisių žievele arba trupučiu šviežiai tarkuoto imbiero. Veganinei versijai varškę galima keisti augaline alternatyva, kiaušinius – chia sėklų ar obuolių tyre, pieną – augaliniu gėrimu.
Apkepas mėgstamas šiltas, tačiau pjaustytas ir atvėsęs puikiai tinka į mokyklą ar darbą pietų dėžutėje. Tai taip pat puikus pasirinkimas pusryčiams su puodeliu kvapnios arbatos ar kavos, puikiai dera su pieno kokteiliais ar natūraliomis vaisių sultimis. Nepamirškite, kad apkepo gabalėlius galite panardinti į uogienę ir sukurti vis kitą skonį kiekvienam kąsniui!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.