Varškės virtinukai – vienas iš mylimiausių lietuviškos virtuvės patiekalų, nuo vaikystės primenantis namų jaukumą ir močiutės šypseną. Jie gaminami iš varškės, kiaušinio, miltų bei šiek tiek cukraus, lengvai paruošiami ir itin tinka tiek pusryčiams, tiek gardžiam desertui su mėgstamu padažu ar uogiene. Šis patiekalas dažnai vadinamas tiesiog „varškėčiais“ arba „varškės kukuliais“. Varškės virtinukų rūšys ir pavadinimai įvairiose šeimose gali skirtis, tačiau svarbiausias išlieka jų paprastumas, švelnus skonis ir universalumas. Straipsnyje detaliai paaiškinsime, ką reiškia varškės virtinukai, kaip juos teisingai pagaminti bei patieksime naudingų patarimų, kad kiekvienas bandymas būtų sėkmingas.
Ingredientai
- 400 g šviežios varškės (geriausia – ne per sausa, bet ir ne skysta)
- 1 didelis kiaušinis
- 2-3 valgomieji šaukštai cukraus (pagal skonį)
- 1/4 arbatinio šaukštelio druskos
- 100–150 g kvietinių miltų (priklausomai nuo varškės drėgnumo)
- 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus (nebūtina, bet kvapui rekomenduojama)
- Šiek tiek miltų pabarstymui
- Vandens užvirinimui (virti virtinukus)
Gaminimo eiga
- Varškę suberkite į dubenį ir šakute gerai sutrinkite, kad neliktų grūdelių. Jei varškė labai grubi – pertrinkite ją per sietelį.
- Į varškę įmuškite kiaušinį, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir druską. Viską sumaišykite iki vientisos masės.
- Pamažu berkite miltus (pradėkite nuo mažesnio kiekio), gerai maišydami, kol tešla taps minkšta, šiek tiek lipni, bet jau bus galima formuoti. Stenkitės nepridėti per daug miltų – nuo to virtinukai bus kieti.
- Pabarstykite darbo paviršių miltais. Iš gautos tešlos atgnybkite nedidelę dalį ir dviem rankomis suformuokite apie 2 cm storio volelius. Juos supjaustykite maždaug 2 cm ilgio gabaliukais. Jei norisi, galite kiekvieną truputį apvalinti arba pabelsti šakute, kad liktų raštas.
- Užvirinkite didelį puodą vandens, įberkite žiupsnelį druskos. Į meskite virtinukus dalimis, kad nesuliptų ir nekristų aukšta temperatūra. Pradžioje jie nugrims į dugną, o iškilę į paviršių – dar pavirkite 1–2 minutes, kol išvirs.
- Išvirtus virtinukus dėkite į kiaurasamtį, kad nuvarvėtų vanduo. Jei norisi, galite nuplauti šaltu vandeniu, kad nesuliptų, bet geriausia dėti tiesiai į lėkštę ir patiekti šiltus.
- Tiekti galima su tirpintu sviestu, grietine, mėgstamomis trintomis uogomis ar cukraus milteliais.
Naudingi patarimai
Renkantis varškę, geriausiai tiks naminė arba ūkiška, ne per drėgna, nes per skysta tešla reikalaus per daug miltų, o tada virtinukai taps gumulais. Jei naudojate pakuotėse pirktinę varškę – prieš gamindami ją šiek tiek nuspauskite, kad pasišalintų perteklinis skystis.
Kiaušinio užtenka vieno – jei dėsite daugiau, suvaržysite tešlą ir virtinukai bus standesni. Siekiant purumo, galima dalį miltų keisti manų kruopomis, tačiau venkite didesnio kiekio, kad neiškristų pagrindinis varškės skonis.
Nepersūdykite vandens – geriau truputį mažiau druskos. Jei norite saldesnių virtinukų, padidinkite pridėto cukraus kiekį, tačiau nepadauginkite, nes cukrus gali skatinti virtinukų „skendimą“ verdančiame vandenyje.
Formuodami virtinukus, stenkitės, kad visi jie būtų panašaus dydžio – tuomet jie vienodai išvirs. Iškilę į vandens paviršių, dar kelias sekundes pavirkite, bet nepervirkite, nes taps per minkšti.
Jei norite virtinukus paruošti iš anksto, galite suformuoti ir sustatyti ant miltuoto paviršiaus, uždengti rankšluosčiu ir palikti iki pusvalandžio kambario temperatūroje, kol ruošite užpilus ar kitus patiekalus.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Klasikiniai varškės virtinukai puikiai dera su įvairiais priedais – galite pasirinkti, kas jums artimiausia: šiltą sviestą su trupučiu cukraus ir cinamono, grietinę pagardintą vanile, uogų tyrę (ypač mėlynių, trintų braškių ar vyšnių). Vaikai dažnai nori pabarstyti milteliniu cukrumi ar užpilti jogurtu.
Norint paįvairinti skonį, į tešlą galima įmaišyti razinų, smulkintų džiovintų abrikosų ar net apelsino žievelės. Drąsūs mėgėjai įberia šiek tiek aguonų. Labai šauni versija – į virtinukų vidų „įslėpti“ gabalėlį šokolado ar uogų, tačiau tokiu atveju stenkitės neperkrauti, kad masė liktų vientisa ir neišbirėtų verdant.
Kai kurie gamina mažus virtinukus ir, juos išvirus, apkepa lydytame svieste – taip jie įgauna traškų paviršių ir papildomo skonio. Dar viena idėja – padažus pagardinti karamele ar kondensuotu pienu, pagardintu trupučiu druskos, taip sukurdamas modernesnį desertą.
Patiekimas priklauso nuo progos ir asmeninių įpročių: pusryčiams – mažiau saldūs su grietine ir gardžiu arbatos puodeliu, desertui – saldesni, spalvingai apibarstyti uogomis ar šokolado drožlėmis. Net šventiniam stalui galima išvirti mažų virtinukų, apibarstyti šviežiomis mėtomis ir pasiūlyti su vaisių padažu.
Apibendrinant, varškės virtinukai – universali ir kiekvienam prieinama šeimos klasika. Išmėginę pagrindinį receptą, drąsiai derinkite su naujais ingredientais, kviekvienu metu mėgaudamiesi namų jaukumu ir paprastu, bet nepakartojamu skoniu.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.