Varškės vyniotinio receptas puriam naminiam desertui

Varškės vyniotinio receptas puriam naminiam desertui

Varškės vyniotinis – vienas iš populiariausių ir labiausiai lietuviškos konditerijos tradicijas atspindinčių saldumynų. Tai švelnus, minkštas ir itin aromatingas kepinys, kurio pagrindą sudaro puri biskvito tešla, įdaryta varškės pertepimu. Varškės vyniotinis pasižymi subtiliu skoniu, puikiai dera su arbata ar kava ir dažnai atsiduria ant lietuviško šventinio bei kasdienio stalo. Šio saldumyno populiarumą lemia paprastas paruošimas, puikios skoninės savybės ir universalumas – jis tinka ir desertui po pietų, ir vaišėms svečiams. Toliau aptarsime, kas iš tiesų yra varškės vyniotinis, kaip jį pasigaminti namuose, kokių ingredientų reikia ir kokiais būdais galite pritaikyti šį receptą pagal savo skonį.

Ingredientai

  • 4 kiaušiniai
  • 120 g cukraus
  • 100 g kvietinių miltų
  • 1 valgomasis šaukštas bulvių krakmolo
  • Žiupsnelis druskos
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių (nebūtina, bet pagerina purumą)
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
  • 250 g varškės (geriausiai – riebesnės ir trintos)
  • 60 g minkšto sviesto
  • 60 g cukraus (varškės kremui)
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus (varškės kremui)
  • 1–2 valg. šaukštai grietinės (kremui, jei norisi minkštesnės tekstūros)
  • Cukraus pudros ir mėgstamų uogų papuošimui (nebūtina)

Gaminimo eiga

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Kepimo skardą (apie 30 x 40 cm) išklokite kepimo popieriumi.
  2. Kiaušinius sumuškite į didelį dubenį. Supilkite cukrų, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos. Elektriniu plaktuvu plakite apie 5–8 minutes, kol masė taps puri, išblykš ir padidės apimtimi.
  3. Kvėtinius miltus sumaišykite su krakmolu ir kepimo milteliais. Įmaišykite juos į kiaušinių masę, labai atsargiai, kad mase neišsileistų – galite naudoti silikoninę mentelę ir maišyti lėtai, iš apačios į viršų sukamaisiais judesiais.
  4. Išpilstykite biskvitinę tešlą ant kepimo skardos tolygiu sluoksniu. Kepkite apie 10–12 minučių iki švelniai auksinės spalvos. Stenkitės neperkepti, kad lakštas neperdžiūtų.
  5. Karštą biskvitą iš karto išverskite ant švaraus drėgno virtuvinio rankšluostėlio arba kito kepimo popieriaus, nuimkite keptąją popieriaus pusę ir dar karštą atsargiai suvyniokite į vyniotinį kartu su rankšluostėliu – tai apsaugos nuo skilinėjimo. Palikite ataušti.
  6. Kol biskvitas vėsta, pasiruoškite varškės įdarą: varškę pertrinkite per sietelį arba elektriniu trintuvu, kad ji taptų ypatingai švelni. Sudėkite minkštą sviestą, cukrų, vanilinį cukrų ir, jei norite minkštesnės tekstūros – kelis šaukštus grietinės. Išplakite iki vientisos kremo tekstūros.
  7. Atvėsusį biskvitą atsargiai išvyniokite. Plonu sluoksniu paskleiskite paruoštą varškės kremą, palikdami laisvą apie 2 cm kraštą, kad vyniojant kremas neišbėgtų.
  8. Pats svarbiausias momentas – sandariai ir lėtai suvyniokite vyniotinį atgal, pašalinkite rankšluostį ar popierių. Glaudžiai apsukite maistine plėvele ir leiskite vyniotiniui pastovėti šaldytuve bent 1–2 valandas (o geriausia – per naktį), kad sutvirtėtų ir skoniai susilietų.
  9. Prieš patiekiant, pabarstykite cukraus pudra, papuoškite šviežiomis uogomis, mėtai ar kitais mėgstamais priedais.
  10. Pjaustykite griežinėliais ir mėgaukitės šviežiu bei subtiliai saldžiu desertu.

Naudingi patarimai

Norint gauti tobulą varškės vyniotinį, svarbu laikytis kelių esminių taisyklių. Pirmiausia – biskvito kepimo laikas: neperkeptas lakštas išliks elastingas ir sultingas, todėl jį bus lengva suvynioti, išvengiant skilinėjimų. Beje, labai svarbu sausai neperdžiovinti, nes kitaip biskvitą bus sunku vynioti ir gali suplyšti. Jei bijote, kad vyniotinis suskils, galite karštą lakštą lengvai apipurkšti vandeniu ir. būtinai vynioti ant drėgno rankšluostėlio.

Kitas svarbus aspektas – varškės pasirinkimas. Geriausiai tinka riebesnė, šviežia ir gerai pertrinta varškė be grūdelių. Jei varškė labai sausa, galite ją šiek tiek „atgaivinti“ grietine ar natūraliu jogurtu. Jeigu norite, kad įdaras būtų ypač švelnus, naudokite elektrinį smulkintuvą ar blenderį – tuomet kremas taps aksominės, vientisos tekstūros.

Svarbu ir biskvito tepimas kremu: tepkite atsargiai, mentele ar peiliu, kad sluoksnis būtų vienodas ir neišstumtumėte įdaro per kraštus. Vyniojant stenkitės, kad vyniotinis būtų moduliariai standus, tačiau įdaras neišbėgtų. Jei norite, kad vyniotinis gerai pjaustytųsi ir neišsiskirstytų, laikykite jį šaldytuve bent kelias valandas ar net per naktį – taip kremas sustandės, o biskvitas bus sultingesnis.

Vyniotinį galite laikyti šaldytuve 2–3 dienas, sandariai suvyniotą – taip jis išliks drėgnas ir nepraras savo skonio. Jeigu pageidaujate labiau išraiškingo skonio, į varškės kremą galite įdėti smulkintų uogų, tarkuoto apelsino žievelės, klevų sirupo ar net porą lašų romo esencijos.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varškės vyniotinis pasižymi universalumu – galite lengvai jį pritaikyti prie savo ar šeimos skonio. Į biskvitą puikiai tiko įmaišyti aguonų, kakavos ar net smulkintų džiovintų vaisių, jei norisi kitokio akcento. Kremą galite pagardinti citrinų ar apelsinų žievele, trupučiu tirštintos uogienės ar net susmulkintomis karamelizuotomis riešutėmis.

Patiekiant, vyniotinį rekomenduojama supjaustyti griežinėliais ir apibarstyti cukraus pudra, papuošti šviežiomis arba šaldytomis uogomis, keliais mėtų lapeliais. Ypač skanu su rūgštesnėmis uogomis – avietėmis, serbentais ar mėlynėmis. Šiltajam sezonui galite vyniotinį pateikti su ledais ar šviežių vaisių tyre.

Ieškantiems sveikesnių alternatyvų, kvietinius miltus galima dalinai pakeisti avižiniais dribsniais ar pilno grūdo miltais, o dalį cukraus – klevų sirupu ar medumi. Vegetariškų ar veganų mitybą praktikuojantys gali išbandyti augalinius sviesto ar grietinės pakaitalus, o tradiciniame recepte esančius kiaušinius pakeisti bananų tyre ar obuoliene.

Galiausiai, varškės vyniotinis puikiai tinka tiek šventėms, tiek jaukiam šeimos vakarui ar arbatadieniui. Jo paprastumas ir prisitaikymas prie įvairių situacijų padės kiekvienam šeimininkui mėgautis gardžiu, nostalgišku desertu bet kokia proga.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *