Troškintos šparaginės pupelės žiemai – tai puikus būdas išsaugoti vasaros sodo gėrybes šaltajam sezonui. Šparaginės pupelės yra maistingos, lengvai virškinamos ir universalios daržovės, ypač tinkančios žiemos atsargoms. Troškinant pupeles su įvairiomis daržovėmis ir prieskoniais, išgaunamas ypatingai aromatingas, subtiliai pikantiškas patiekalas, kuris puikiai tinka tiek kaip garnyras prie pagrindinių patiekalų, tiek kaip atskira užkanda ar daržovių mišinys sriuboms ir troškiniams. Tai be galo populiarus pasirinkimas lietuviškose virtuvėse, kur norisi kuo ilgiau išsaugoti daržo skonį ir naudingąsias medžiagas.
Ingredientai
- 2 kg šparaginių pupelių (geltonųjų arba žaliųjų)
- 1 kg pomidorų
- 2 vidutinio dydžio svogūnai
- 2 morkos
- 3–4 česnako skiltelės
- 1 raudona paprika
- 100 ml augalinio aliejaus (neraštingais kitokios rūšies aliejaus skonio)
- 2 valgomieji šaukštai cukraus
- 1–1,5 valgomojo šaukšto druskos (pagal skonį)
- 1 šaukštelis maltų juodųjų pipirų
- 1 šaukštelis acto (6%)
- Žiupsnelis džiovintų krapų arba petražolių (nebūtina, bet suteikia šviežumo aromato)
Gaminimo eiga
- Pupelių paruošimas. Šparagines pupeles nuplaukite, nupjaukite abi jų galus, išimkite stambesnes gyslas. Jei pupelės ilgos – supjaustykite 3–4 cm ilgio gabalėliais, kad būtų patogiau valgyti ir troškinti.
- Blanširavimas. Užvirinkite didelį puodą vandens. Suberkite šparagines pupeles ir pavirkite 5 minutes. Nedelsiant perkelkite į dubenį su šaltu vandeniu, kad išsaugotumėte traškumą ir gražią spalvą.
- Daržovių paruošimas. Svogūnus nulupkite ir smulkiai sukapokite. Morkas sutarkuokite stambia tarka arba supjaustykite šiaudeliais. Papriką nuplaukite, išimkite sėklas ir supjaustykite mažais kubeliais. Česnaką susmulkinkite.
- Pomidorų paruošimas. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę ir supjaustykite kubeliais. Jeigu norite, galite naudoti ir konservuotus smulkintus pomidorus be odelės.
- Troškinio gamyba. Į didelį storadugnį puodą arba gilią keptuvę supilkite aliejų. Suberkite svogūnus ir pakepinkite ant vidutinės ugnies, kol suminkštės ir taps skaidrūs. Tuomet dėkite morkas ir paprikas – maišydami kepkite apie 5–7 min.
- Sudėkite pomidorus, česnaką ir prieskonius. Į daržoves sudėkite pomidorus, suberkite česnaką, įpilkite cukraus, druskos, pipirų. Viską išmaišykite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 10–12 min., kol pomidorai suminkštės, išsiskirs sultys ir pradės formuotis vienalytė „troškinio“ masė.
- Pabaigimas ir sterilizavimas. Sudėkite nuplautas ir apvirtas šparagines pupeles, viską atsargiai išmaišykite. Jei reikia – įpilkite šiek tiek vandens (apie 100 ml), kad troškinys nebūtų per tirštas. Uždenkite puodą dangčiu ir troškinkite 15–20 minučių ant mažos ugnies, retkarčiais pamaišant.
- Paskutinis žingsnis – actas ir žalumynai. Likus kelioms minutėms iki troškinimo pabaigos, supilkite actą, įberkite smulkintų krapų ar petražolių. Paragaukite, jei reikia – papildomai pasūdykite ar įberkite daugiau cukraus.
- Konservavimas. Paruoštą, dar karštą troškinį dėkite į iš anksto sterilizuotus stiklainius bei stipriai užsukite sterilizuotais dangteliais. Apverskite stiklainius žemyn dangteliais, šiltai užklokite ir palikite visiškai atvėsti.
- Laikymas. Troškintas šparagines pupeles laikykite vėsioje, tamsioje vietoje – rūsyje ar šaldytuve. Taip paruoštos pupelės gali būti laikomos iki kito sezono ir bus puikus ingredientas sriuboms, garnyrams ar užkandžiams.
Naudingi patarimai
Norint, kad troškintos šparaginės pupelės išliktų traškios ir ryškaus skonio, reikia jas nepervirti – užtenka vos kelių minučių blanširavimo. Troškinant privalu dažnai maišyti ir stebėti, kad pupelės neprisviltų, ypač jei naudojate storesnę keptuvę ar puodą. Jei mėgstate ryškesnius skonius, naudokite daugiau prieskonių: puikiai tinka šiek tiek aitriosios paprikos, džiovinto čiobrelio ar baziliko. Nepamirškite, kad konservavimo kokybę lemia sandarūs, sterilūs stiklainiai – taip išvengsite bet kokių netikėtų „siurprizų“ žiemą. Stiklainius būtinai užverkite dar karštu troškiniu ir apverskite – tai padeda užtikrinti ilgesnį galiojimą bei puikų skonį.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Troškintas šparagines pupeles žiemai galima ruošti pagal įvairius šeimos receptus. Pagrindinis ingredientas – šparaginės pupelės – puikiai dera su kitomis daržovėmis: į troškinį galite pridėti cukinijų, baklažanų, net šviežių žirnelių. Norint daugiau rūgštelės, įberkite šiek tiek citrinos rūgšties ar naudokite daugiau acto, mėgstantiems salstelėjimą rekomenduojama padidinti cukraus kiekį. Troškintas pupeles žiemą galite patiekti kaip garnyrą prie mėsos patiekalų, naudoti salotoms arba kaip pagrindinį daržovių patiekalą su ryžiais, kruopomis ar šviežia duona. Taip pat jos puikiai dera sumuštiniams, galima įmaišyti į sriubas arba panaudoti kaip įdarą vegetariškiems pyragėliams ar blyneliams. Mažus stiklainėlius galite įsidėti į darbą ar mokyklą kaip greitą, sotų ir sveiką užkandį, papildyti virtą makaronų, bulvių ar net grikių ir perlines kruopas. Išmėginkite bei atraskite savo mėgstamą troškintų šparaginių pupelių receptą – jos tikrai pagyvins jūsų žiemos meniu ir primins vasaros skonį bet kurią dieną!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.