Perlinių kruopų troškinio receptas jaukiems šeimos pietums

Perlinių kruopų troškinio receptas jaukiems šeimos pietums

Troškinys su perlinėmis kruopomis yra vienas iš tų patiekalų, kurie jau daugelį metų džiugina tiek šeimos vakarienių, tiek šventinių stalų dalyvius. Šis patiekalas pasižymi ne tik išskirtiniu skoniu, sotumu, bet ir dideliu maistingumu. Perlinės kruopos šiame troškinyje pakeičia įprastas bulves ar makaronus, suteikdamos ypatingą tekstūrą ir subtilų, lengvai riešutų primenantį skonį. Troškinys su perlinėmis kruopomis gali būti gaminamas su įvairia mėsa, daržovėmis ar net vegetariškai – kiekviena šeimininkė ar šeimininkas gali pritaikyti receptą pagal savo skonį ir poreikius. Tai puikus pasirinkimas ieškantiems sveikesnių ir įvairesnių kasdienių patiekalų alternatyvų, nes kruopos – puikus lėtųjų angliavandenių ir skaidulų šaltinis. Toliau pateikiame patikimą ir išbandytą receptą, kuris padės mėgautis šiltu, kvepiančiu ir jaukiu troškiniu.

Ingredientai

  • 200 g perlinės kruopos
  • 400 g kiaulienos arba jautienos mentės (galima naudoti vištieną arba augalinį baltymą)
  • 2 didelės morkos
  • 1 nedidelis saliero stiebas
  • 1 didelis svogūnas
  • 2–3 skiltelės česnako
  • 2–3 vidutinio dydžio bulvės (nebūtina; jei norite sotesnio troškinio)
  • 1 paprika
  • 1 nedidelė cukinija (nebūtina)
  • 2–3 lauro lapai
  • Šviežios arba džiovintos petražolės, krapai
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • 1–1,2 l vandens ar lengvo sultinio (galima naudoti daržovių arba mėsos)
  • 2–3 v. š. aliejaus kepimui

Gaminimo eiga

  1. Kruopas perplaukite po šaltu vandeniu ir užpilkite karštu vandeniu (paranku užmerkti bent 20–30 min. prieš gamybą, kad išbrinktų ir greičiau išvirtų).
  2. Mėsą supjaustykite nedideliais kubeliais. Įkaitinkite storadugnį puodą ar gilesnę keptuvę, įpilkite aliejaus. Sudėkite mėsą ir apkepkite, kol paviršius apskrus, įgys gražią rusvą spalvą.
  3. Susmulkintą svogūną suberkite prie apkepintos mėsos ir pakepinkite, kol suminkštės. Tuomet pridėkite tarkuotas (arba supjaustytas šiaudeliais) morkas, susmulkintus salierus ir toliau apkepkite apie 2–3 minutes.
  4. Sudėkite pjaustytą papriką, bulves ir (jei naudojate) cukiniją. Trumpai apkepkite, kad daržovės šiek tiek apkeptų ir išryškėtų jų skonis.
  5. SUSmulkintą česnaką sudėkite kartu su lauro lapais, pagardinkite druska, pipirais (galima įberti mėgstamų žolelių, pvz., čiobrelių ar rozmarinų).
  6. Į puodą supilkite išbrinkusias kruopas ir viską užpilkite vandeniu ar sultiniu, kad apsemtų ingredientus per 2–3 cm. Išmaišykite, uždenkite ir užvirkite.
  7. Sumažinkite kaitrą iki vidutinės ar silpnos ugnies ir troškinkite apie 50–60 min., kartkartėmis pamaišant ir prireikus papildant vandens.
  8. Troškinys bus paruoštas tuomet, kai mėsa taps minkšta, kruopos išbrinks ir taps minkštos, o visas skystis virs tiršta, malonia mase.
  9. Prieš pat patiekiant berti šviežių petražolių, krapų ar kitų mėgstamų žalumynų. Pagal skonį dar kartą paragaukite, jei reikia – papildomai pasūdykite ar įberkite pipirų.
  10. Troškinį patiekite karštą, galite apibarstyti šviežiais žalumynais ar trupiniu fermentinio sūrio.

Naudingi patarimai

Kad troškinys su perlinėmis kruopomis pavyktų tobulas, verta prisiminti kelis svarbius dalykus. Pirmiausia, kruopas prieš verdant būtinai perplaukite – taip patiekalas bus švaresnis, nes kruopose neretai lieka dulkių ar smulkių priemaišų. Įmerkiant prieš gaminimą, kruopos išbrinks, troškinys greičiau suminkštės ir gausis vientisesnis. Rekomenduojama naudoti storadugnį puodą, kuris leidžia tolygiai paskirstyti šilumą ir išvengti pridegimo – ypač kai troškinys tirštėja. Jei naudojate jautieną ar avieną, rinkitės šiek tiek riebesnius gabaliukus – jie troškinyje suminkštės, praturtins skonį. Prireikus, vandens pilkite po truputį, nes perlinės kruopos ilgainiui jį gali sugerti ir troškinys taps itin tirštas. Jei gaminate vegetarišką variantą, galite naudoti įvairius grybus ar avinžirnius papildomam baltymui. Neskubėkite maišyti ar ragauti troškinio – leiskite jam iš lėto „sutirštėti“, tuo metu atsiskleis tikras jo skonis ir aromatas.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Troškinys su perlinėmis kruopomis – itin universalus. Galite drąsiai keisti pagrindinius ingredientus pagal šaldytuvo turinį ar sezono gėrybes. Mėsą galite keisti paukštiena, grybais arba visai išimti ir sukurti augalinį troškinį – tuomet papildomai įdėkite daugiau pupelių, lęšių, avinžirnių ar kitų sočių daržovių. Sezono metu pagardinkite troškinį šviežiais pomidorais, o rudenį – moliūgu ar baklažanais.

Patiekimas taip pat gali būti kūrybingas – troškinį galima berti į dubenėlius ir apibarstyti smulkiai pjaustytais žalumynais, sėklomis ar skrudintais svogūnais. Norint nustebinti svečius, ant troškinio galima padėti keptą kiaušinį ar užtarkuoti šiek tiek fermentinio sūrio. Jeigu lieka likučių, kitą dieną troškinį galite pašildyti keptuvėje – paruoškite „antrąjį šansą“ su šviežiomis daržovėmis arba netgi naudokite kaip garnyrą prie žuvies ar kepsnių.

Šis patiekalas dera su natūraliu jogurtu, grietinės ar švelnia garstyčių padažo šlakeliu. Skaniausia troškinį tiekti su riekute šviežios juodos duonos arba traškiomis grūdėtomis bandelėmis. Taip ne tik išryškėja perlinės kruopos tekstūra, bet ir dar labiau sustiprinamas namų jaukumo pojūtis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *