Trupininis pyragas – vienas populiariausių naminių desertų Lietuvoje, atpažįstamas dėl savo traškios, maloniai saldžios tekstūros ir gaivios uogų ar vaisių įdarų natūros. Nors kiekviena šeimininkė turi savą mėgstamą trupininio pyrago receptą, iš esmės šis desertas susideda iš sviestinės trupinių masės ir saldaus, šiek tiek rūgštelės turinčio pagrindo. Šis kepinys puikiai tinka tiek vasaros, tiek žiemos sezonams, nes ingredientus galima rinktis pagal metų laiką – nuo šviežių uogų iki šaldytų ar trupintų obuolių. Trupininio pyrago receptas ypač vilioja pradedančiuosius kepėjus: jam nereikia daug įgūdžių, o rezultatas visada maloniai nustebina. Toliau skaitydami sužinosite, kaip gaminti tradicinį trupininį pyragą bei apie įvairias galimas jo interpretacijas ir patarimus, kaip išgauti nepriekaištingą skonį bei tekstūrą.
Ingredientai
- 350 g kvietinių miltų (geriausia – 550D tipo)
- 180 g šalto sviesto (galima naudoti ir 50/50 sviesto ir margarino mišinį, bet sviestas suteikia natūralesnį skonį)
- 130 g cukraus
- 1 didelis kiaušinis
- 1 šaukštelis vanilinio cukraus (arba keli lašai natūralaus vanilės ekstrakto)
- Žiupsnelis druskos
- 500–600 g uogų (pvz., mėlynės, vyšnios, avietės, spanguolės, obuoliai – pagal sezoną; galima naudoti ir šviežias, ir šaldytas uogas ar vaisius)
- 2–3 šaukštai cukraus (įdarui; kiekis priklauso nuo uogų rūgštumo)
- 1–2 šaukštai krakmolo (bulvių ar kukurūzų, įdarui sutirštinti)
- 1 šaukštelis citrinos sulčių (nebūtina, bet tinka į uoginį įdarą)
Gaminimo eiga
- Pirmiausia pasiruoškite trupinių tešlą. Į didelį dubenį suberkite miltus, cukrų ir žiupsnelį druskos. Sviestą, supjaustytą mažais kubeliais, sudėkite į miltų mišinį.
- Rankomis ar peiliu sviestą įtrinkite į miltus, kol gausite smulkių trupinių masę. Svarbu nepermaišyti ir nelaikyti sviesto tarp rankų per ilgai, kad jis nespėtų ištirpti – trupiniai turi išlikti biri.
- Į trupinius įmuškite kiaušinį ir įberkite vanilinio cukraus. Lengvai perminkykite iki tolygiai pasiskirsčiusių trupinių, tačiau neužminkykite į vientisą tešlą.
- Paruoškite apie 26–28 cm skersmens kepimo formą. Jei norite lengviau išimti pyragą, galite padengti ją kepimo popieriumi.
- Apie 2/3 trupinių tolygiai paskleiskite kepimo formos dugne ir lengvai prispauskite, ypač ties kraštais. Taip susiformuos pagrindas ir pusiau aukštos sienelės.
- Pasirinktas uogas ar obuolius nuplaukite, nuvalykite ir supjaustykite (jei reikia). Obuolius galite paskaninti cinamonu. Sumaišykite vaisius su cukrumi ir krakmolu, įlašinkite citrinos sulčių.
- Ant trupinių pagrindo tolygiai paskirstykite paruoštą vaisių/uogų įdarą.
- Likusius trupinius paskirstykite viršuje – kuo tolygesnis sluoksnis, tuo gražiau pyragas apskrus ir atrodys pjaunant.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros (viršus-apačia). Kepkite pyragą apie 40–50 minučių, kol trupiniai viršuje gražiai paruduos, o įdaras pradės burbuliuoti per plyšelius.
- Atvėsinkite pyragą formoje. Tik atvėsęs trupininis pyragas tvirtai laikysis ir bus lengviau pjaustomas, todėl neskubėkite išimti ar ragauti karšto kepinio.
Naudingi patarimai
Trupininio pyrago skonis labai priklauso nuo pasirinkto sviesto kokybės – rinkitės riebią, šviežią produkciją. Jei norite, kad trupiniai būtų dar traškesni, galite dalį miltų pakeisti maltais migdolais ar avižiniais dribsniais. Į kiaušinį galima įdėti šlakelį grietinės – tada trupiniai bus minkštesni, tačiau neturės tokio intensyvaus traškumo.
Svarbu, kad sviestas visą laiką išliktų kuo šaltesnis – jei darbo metu pradeda tirpti, masę galite trumpam dėti į šaldytuvą. Kepant su šaldytomis uogomis, jų nereiškia atšildyti – sumaišykite su krakmolu ir dėkite tiesiai ant trupinių pagrindo. Taip pyragas neatidrėks.
Stenkitės neperkepinti – pyragas turi būti auksinės spalvos. Išėmę iš orkaitės, būkite kantrūs ir palikite pyragą formoje iki galutinio atvėsimo. Tik tada jis išlaikys gražią pjaustymo formą ir nepradės byrėti.
Trupininis pyragas labai tinka laikyti šaldytuve – atšaldytas sutvirtėja ir tampa dar gardesnis. Prieš patiekiant galite šiek tiek pašildyti orkaitėje, ypač jei norite tiekti su ledais.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Trupininis pyragas – be galo universalus desertas. Klasika tapo obuolių trupininis pyragas su cinamonu, tačiau puikiai tiks ir miško uogų, vyšnių, agrastų, šilauogių ar net rabarbarų įdarai. Šaltymečiu galite drąsiai naudoti šaldytas uogas ar konservuotus vaisius.
Drąsiems siūlome išbandyti trupininį pyragą su riešutais – maltus lazdynų ar graikinius riešutus dėkite į trupinių masę arba pabarstykite ant viršaus prieš kepant. Norint pasiekti lengvą karamelinį atspalvį, dalį cukraus pakeiskite ruduoju cukrumi.
Galite gaminti ir mini trupininius pyragus – naudokite mažas keksiukų formas, kad kiekvienas valgytojas gautų individualią porciją.
Tiekiant, trupininį pyragą galima skaninti plaktos grietinėlės gniūžtele, plakta grietinėle ar rutuliuku vanilinių ledų. Gaivus pyragas labai skanus su puodeliu kavos ar karštos arbatos, o vasarą – su šaltu kefyru ar rūgpieniu.
Jei norite sveikesnės versijos, dalį miltų keiskite pilno grūdo miltais, į masę dėkite daugiau obuolių ar sezoninių uogų, cukraus kiekį sumažinkite pagal skonį. Trupininis pyragas – tai puiki vieta improvizacijoms ir šeimos tradicijų puoselėjimui, todėl drąsiai rinkitės tai, kas skaniausia jums ir artimiesiems!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.