Trupininis obuolių pyragas su varške – vienas populiariausių lietuviškų desertų, kurį mėgsta tiek vaikai, tiek suaugusieji. Šis kepinys išsiskiria ypatingu tekstūrų deriniu: traški trupininė sluoksnio plutelė, sultingas obuolių sluoksnis ir švelni, kreminė varškė. Tokiam pyragui paruošti naudojami paprasti, kiekvieniems namams būdingi ingredientai, todėl jis yra puikus pasirinkimas tiek šventėms, tiek įprastam savaitgalio pasilepinimui. Be to, trupininio pyrago gamyba nereikalauja didelių kulinarinių įgūdžių, todėl tai puikus pasirinkimas tiems, kurie nori pradžiuginti artimuosius naminiu desertu be didelių pastangų. Sužinokite, ką reiškia trupininis obuolių pyragas su varške, ir kaip jį išsikepti savo virtuvėje – žingsnis po žingsnio, su visais ingredientais, gaminimo eiga ir naudingais patarimais.
Ingredientai
- 300 g kvietinių miltų
- 130 g cukraus (pyrago pagrindui ir trupiniams)
- 120 g sviesto (kambario temperatūros arba šalto, priklausomai nuo trupiniavimo būdo)
- 1 kiaušinis
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 250 g varškės (riebios, geriausia – grūdėtos arba pertrintos)
- 60 g cukraus (varškės sluoksniui)
- 1 a.š. vanilinio cukraus arba keli lašai vanilės esencijos
- 2–3 obuoliai (vidutinio dydžio, tinka ir rūgštesni)
- 1–2 v.š. citrinos sulčių
- 1 a.š. cinamono (obolių sluoksniui)
- Žiupsnelis druskos
- (Papildoma) 1–2 v.š. manų kruopų (jei obuoliai labai sultingi)
Gaminimo eiga
- Pradėkite nuo trupinių paruošimo. Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos. Įdėkite šaltą, kubeliais supjaustytą sviestą ir pirštais trinkite į miltus, kol susidarys smulkūs trupiniai. Įdėkite kiaušinį ir dar šiek tiek pamaišykite – tešla tebūna birios, trupininės konsistencijos.
- Apie 2/3 trupinių suberkite į kepimo popieriumi išklotą arba sviestu pateptą 22–24 cm skersmens kepimo formą. Lengvai paspauskite, kad pagrindas būtų tvirtas ir visur vienodo storio, o trupiniai pasiskirstytų iki formos šonų. Įdėkite formą su pagrindu į šaldytuvą, kol ruošiami kiti sluoksniai.
- Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite plonais griežinėliais arba stambesniais kubeliais, priklausomai nuo norimos tekstūros. Apšlakstykite citrinos sultimis, apibarstykite cinamonu. Jei obuoliai labai sultingi, galite apibarstyti manų kruopomis – jos sugers dalį drėgmės ir neleis pyragui sudrėkti.
- Paruoškite varškės sluoksnį. Sumaišykite varškę su cukrumi, vaniliniu cukrumi, įdėkite kiaušinį, pagal skonį – papildomai 1–2 v.š. grietinės purumui. Plakite iki vientisos, švelnios masės. Jei naudojate pertrintą varškę, mišinys bus ypač lengvas ir vientisas.
- Iš šaldytuvo išimkite pyrago pagrindą. Ant sluoksnio tolygiai paskirstykite obuolių masę. Ant viršaus užpilkite paruoštą varškės masę, kruopščiai paskirstykite, kad varškė dengtų visą obuolių sluoksnį.
- Ant varškės paskleiskite likusius trupinius; jų nebūtina stipriai spausti. Trupiniai kepant taps gražiai traškūs ir auksinės spalvos.
- Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 40–45 minutes, kol trupiniai įgaus gražią auksinę spalvą, o pyrago kraštai bus gerai iškepę. Prieš išimant, patikrinkite, ar varškės sluoksnis sukietėjęs.
- Išimkite pyragą iš orkaitės ir palikite atvėsti formoje bent 10–15 minučių. Tuomet galima atsargiai išimti, supjaustyti ir patiekti. Šis pyragas ypač skanus šiek tiek pravėsęs, kai matosi visi sluoksniai.
Naudingi patarimai
Siekiant tobulos trupininės tekstūros, sviestą reikėtų naudoti šaltą ir trinti kuo greičiau, kad nesušiltų nuo rankų. Jeigu neturite laiko ar norite dar paprastesnio varianto, galite naudoti virtuvinį kombainą – jis trupinius paruoš labai greitai.
Norėdami, kad varškės sluoksnis būtų itin purus, rinkitės pertrintą varškę arba naudokite varškę, sumaišytą su šlakeliu grietinės ar natūralaus jogurto. Jeigu norite mažiau saldaus pyrago, drąsiai sumažinkite cukraus kiekį.
Obuolius geriausia rinktis šiek tiek rūgštesnius – jie puikiai subalansuoja bendrą pyrago skonį ir suteikia šviežumo. Rudenį, kai būna gausybė šviežių obuolių, šis pyragas tampa ypač aromatingas.
Jei norite dar aromatiškesnio kepinio, obuolius galite pagardinti kardamonu arba į tešlą įpilti šlakelį migdolų esencijos.
Pyrago kraštai kartais gali kepti greičiau nei vidurys. Jei matote, kad kraštai labai ruduoja, o centras dar žalsvas – uždenkite pyragą kepimo popieriumi arba folija ir pabaikite kepti, kad nesudegtų trupiniai.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Trupininis obuolių pyragas su varške – ypač universalus. Vietoje obuolių galima naudoti kriaušes, slyvas ar net šaldytas uogas. Svarbiausia – nepersistengti su drėgme, kad pyragas liktų lengvas ir trupininis.
Jei mėgstate riesutus, į trupinius galite įmaišyti saują smulkintų migdolų, graikinių ar lazdyno riešutų. Tai suteiks papildomo traškumo ir aromato.
Varškės sluoksnį galima pagardinti razinomis, smulkintomis džiovintomis spanguolėmis ar šokolado gabaliukais – tai puikus būdas desertą paversti dar ypatingesniu.
Patiekiant pyragą, puikiai tiks šaukštelis vanilinių ledų arba plakta grietinėlė. Norint pyragą paversti išskirtiniu desertu, pabandykite užbarstyti šviežių uogų ar pabarstyti cinamono milteliais.
Norint pyragą paruošti iš anksto, jį galima laikyti sandariame inde šaldytuve iki kelių dienų. Pyragas šaltas bus tvirtas, o pašildytas orkaitėje – ypatingai kvapnus ir trapus.
Eksperimentuokite su įvairiais prieskoniais (imbieras, muskatas) ar net trupintais sausainiais trupinių sluoksnyje – tai padės sukurti naujas skonių kombinacijas ir kiekvieną kartą nustebinti šeimą ar svečius.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.