Trupininio obuolių pyrago receptas naminiam desertui

Trupininis pyragas su obuoliais – tai vienas populiariausių naminių desertų, kuris vilioja paprastumu, švelniu sviestiniu skoniu ir nostalgišku kvapu, užtvindančiu namus. Šis pyragas, dar vadinamas „crumble“, išties išgarsėjo Didžiojoje Britanijoje, tačiau nuo seno kepamas ir Lietuvoje. Jį sudaro paprasta, lengvai paruošiama ir burnoje tirpstanti trupininė tešla bei sultingas, saldžiarūgštis obuolių įdaras. Būtent trupinukai ant pyrago suteikia ypatingą tekstūrą: traški viršutinė plutelė kontrastuoja su minkštu vaisių sluoksniu, tad kiekvienas gabalėlis – išties ypatingo skonio akimirka. Trupininio pyrago su obuoliais paslaptis slypi ingredientų dermėje bei gaminimo paprastume, todėl jis puikiai tinka tiek savaitgalio desertui, tiek šventiniam stalui.

Ingredientai

  • 6 vidutinio dydžio obuoliai (geriausiai tinka rūgštesni, pavyzdžiui, „Antonovka“, „Jonagold“, „Granny Smith“)
  • 150 g cukraus (100 g – trupiniams ir 50 g – obuoliams)
  • 200 g kvietinių miltų
  • 120 g šalto sviesto
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus (nebūtina, bet rekomenduojama)
  • 1 arbatinis šaukštelis malto cinamono
  • Žiupsnelis druskos
  • 1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių
  • 2 valgomieji šaukštai bulvių krakmolo arba kukurūzų krakmolo (nebūtina, jei obuoliai sultingi)

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite orkaitę ir kepimo formą.
    Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Paruoškite 24–26 cm skersmens kepimo formą – ją galite iškloti kepimo popieriumi ar patepti sviestu.
  2. Pagaminkite trupinius.
    Į didesnį dubenį suberkite miltus, 100 g cukraus, žiupsnelį druskos, vanilinį cukrų. Pertrinkite šaltą sviestą į mažesnius gabaliukus ir sudėkite į miltų mišinį. Rankomis ar plakiklio mentele glotniai sugniaužkite miltų ir sviesto masę, kol susiformuos smulkūs, stambesni trupiniai. Stenkitės nedirbti ilgai, kad tešla neįkaistų ir trupinukai liktų trapūs.
  3. Paruoškite obuolių įdarą.
    Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius, supjaustykite vidutinio dydžio skiltelėmis ar kubeliais. Suberkite į didelį dubenį, apšlakstykite citrinų sultimis (tai saugos spalvą), įmaišykite 50 g cukraus, maltą cinamoną ir krakmolą, jei obuoliai labai sultingi.
  4. Sudėkite obuolius į kepimo formą.
    Paruoštas obuolių skilteles tolygiai paskirstykite kepimo formoje, kad dengtų visą pagrindą.
  5. Užberkite trupinių sluoksnį.
    Ant obuolių paskirstykite trupinius – nespauskite, leiskite, kad jie natūraliai krisdami suformuotų kalnelį. Trupinių turi užtekti, kad visi obuoliai būtų paslėpti.
  6. Kepkite pyragą.
    Įdėkite kepimo formą į įkaitintą orkaitę ir kepkite 35–40 minučių, kol trupiniai gražiai pagels ir taps traškūs, o obuoliai suminkštės ir pradės leisti sultis. Kepimo laikas gali šiek tiek skirtis pagal obuolių rūšį ir orkaitę – stebėkite, kad viršutinis sluoksnis nesudegtų.
  7. Atvėsinkite ir patiekite.
    Baigtą trupininį pyragą palikite kelioms minutėms atvėsti, kad atvėstų sultys ir trupiniai šiek tiek sutvirtėtų. Skanaus! Patiekite šiltą ar kambario temperatūros, ypatingai tinka su rutuliuku vanilinių ledų ar šalto plakto grietinėlės.

Naudingi patarimai

Renkantis obuolius, verta rinktis saldžiarūgštes veisles – jos suteiks pyragui intensyvesnį skonį ir puikų aromatą. Kruopščiai laikykitės nurodytų sviesto proporcijų – per daug sviesto trupiniai gali išbėgti, per mažai – bus per sausi. Svarbu, kad sviestas būtų gerai atšaldytas, nes nuo to priklauso trupinių trapumas. Jei norite trupininiam pyragui suteikti ypatingo sodrumo, į trupinių masę galima pridėti porą šaukštų avižinių dribsnių ar maltų migdolų. Norint daugiau aromato, į trupinių sluoksnį galite suberti žiupsnelį muskato ar šiek tiek apelsino žievelės. Jei obuoliai labai sultingi, verta įdėti šiek tiek krakmolo ar manų, kad pyragas neištižtų. Jei norite sveikesnio varianto – dalį kvietinių miltų pakeiskite pilno grūdo miltais. Kepant rekomenduojama stebėti pyragą paskutines 5–10 minučių – jei matote, kad trupiniai per daug skrunda, uždenkite pyragą kepimo popieriumi ar folija.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Trupininis pyragas su obuoliais gali būti nuostabiai įvairus. Norint išgauti netikėtą skonio akcentą, paskaninkite obuolių įdarą trupučiu razinų, džiovintų spanguolių ar smulkintų riešutų (graikinių, migdolų, pekano). Puikiai tinka ir įvairūs vaisių mišiniai – obuolius derinkite su kriaušėmis, slyvomis ar šilauogėmis. Rudenį trupininį pyragą galite paskaninti maltais gvazdikėliais, imbieru ar naminio sviesto trupiniais su ruduoju cukrumi – tai suteiks šilumos ir jaukumo pojūtį.
Patiekite šiltą trupininį obuolių pyragą su rutuliuku vanilinių ledų – toks derinys puikiai pabrėžia obuolių rūgštumą ir trupinių traškumą. Taip pat tinka atvėsęs pyragas su plakta grietinėle, graikišku jogurtu arba tiesiog puodeliu kvapnios arbatos ar kavos. Jei patiekalas skirtas šventėms, galima pagardinti karamele arba patiekti su namine uogiene.
Trupininis pyragas su obuoliais – universalus pasirinkimas rudens vakarams, šeimos susibūrimams ar jaukiems savaitgalio pietums. Nesvarbu, ar pasiruošite klasikinį variantą, ar paįvairinsite naujais ingredientais – dar kartą įsitikinsite, kiek daug džiaugsmo gali suteikti paprastos, laiko patikrintos receptų tradicijos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *