Trupininis slyvų pyragas – tai vienas mėgstamiausių naminių kepinių rudens sezonu, kai šviežių slyvų gausu kiekvienoje turguje ar sode. Šis pyragas pasižymi ypatingai gardžiu kontrastu tarp saldžių, švelnių ir sultingų slyvų bei traškaus, sviestinio trupininio sluoksnio. Trupininis pagrindas suteikia pyragui tekstūros ir malonaus skonio, o slyvų rūgštelė papildo jį lengva gaiva. Tai puikus desertas tiek savaitgalio popietėms su puodeliu kavos, tiek jaukioms šventėms ar svečių sutikimui. Be to, trupininį slyvų pyragą nesudėtinga pagaminti, todėl jį iškeps net ir mažiau patyrę kulinarai. Šiame straipsnyje pasidalinsiu ne tik klasikiniu trupininio slyvų pyrago receptu, bet ir naudingais patarimais bei idėjomis, kaip šį desertą pasigaminti pagal savo skonį.
Ingredientai
- 400 g šviežių slyvų (maždaug 10–12 vidutinio dydžio)
- 200 g kvietinių miltų
- 120 g cukraus (60 g pagrindui ir 60 g trupiniams)
- 150 g sviesto (šalto, supjaustyto kubeliais)
- 1 kiaušinis
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
- ½ arbatinio šaukštelio druskos
- 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus (nebūtina, bet rekomenduojama)
- 2–3 šaukštai krakmolo arba manų kruopų (barsyti ant slyvų, kad sugertų sultis)
- 1 arbatinis šaukštelis cinamono (pasirinktinai, slyvų pagardinimui)
Gaminimo eiga
- Slyvas nuplaukite, perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus. Jei slyvos labai didelės – perpjaukite į keturias dalis. Pagardinkite jas cinamonu (nebūtina), lengvai apmaišykite, palikite pastovėti.
- Kepimo formą (apie 24–26 cm skersmens skardą arba keturkampę apie 22×22 cm) ištieskite kepimo popieriumi arba lengvai ištepkite sviestu.
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir vanilinį cukrų (jei naudojate). Suberkite 60 g cukraus ir viską išmaišykite.
- Dėkite šaltą sviestą į miltų mišinį ir pirštų galiukais arba specialiu trupinimo įrankiu trinkite, kol masė primins rupią duoną ar stambius smėlio grūdelius. Šis etapas svarbus, kad trupiniai išliktų trapūs.
- Atskirkite apie pusę (arba šiek tiek mažiau) trupinių – tai bus pyrago viršus.
- Į likusią trupinių masę įmuškite kiaušinį ir gerai išmaišykite. Turėtumėte gauti minkštą, bet nelimpančią tešlą.
- Šią tešlą rankomis paskleiskite kepimo formos dugne, išlyginkite paviršių ir lengvai suspauskite. Jei norite, galite suformuoti nedideles pakeltas kraštines.
- Ant tešlos dugno paskleiskite krakmolą arba manų kruopas – tai padės sugerti perteklines slyvų sultis ir pyragas nesušlaps.
- Dėkite paruoštas slyvas ant pagrindo – išdėliokite kuo tankiau, sluoksniuodami viena šalia kitos.
- Ant viršaus tolygiai pabarstykite likusį cukrų (60 g) – jei slyvos labai rūgščios, galite cukraus kiekį kiek padidinti.
- Paskleiskite likusius trupinius ant slyvų sluoksnio – galima paskirstyti tolygiai, o galima palikti netaisyklingais gabaliukais, kad matytųsi truputį slyvų.
- Kepkite iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 35–45 minutes – kol trupiniai taps gražiai rusvi, o slyvos suminkštės ir ims sviesti sultis.
- Iškepusį pyragą būtinai pravėsinkite prieš pjaustydami – atvėsęs pyragas bus tvirtesnis, lengviau pjausis ir bus gardesnis.
Naudingi patarimai
Trupininio slyvų pyrago sėkmė – teisingai parinktas sviesto ir miltų santykis bei tinkamai užmaišyti crisp trupiniai. Visada naudokite šaltą sviestą – jis užtikrins, kad pyragas bus trapus. Jei norite išgauti dar trapesnį trupinį, dalį miltų galite pakeisti maltomis migdolų ar lazdyno riešutų miltais – skonis įgaus švelnų riešutų poskonį. Rinkitės slyvas, kurios yra tvirtos ir šviežios, kad pyragas nebūtų per skystas. Labai sultingos arba gerokai pernokę slyvos gali išskirti daug sulčių – tokiu atveju nepamirškite jų pabarstyti storesniu sluoksniu krakmolo ar manų. Jei norite ypatingo aromato, trupinius prieš dedant ant pyrago galite paskaninti tarkuota citrinos ar apelsino žievele. Neskubėkite pjaustyti karšto pyrago, nes viduje esanti slyvų masė turėtų šiek tiek sutvirtėti – atvėsęs pyragas pjaustysis tvarkingiau ir gražiai laikys formą.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Trupininio slyvų pyrago receptas lengvai prisitaiko pagal kiekvieno skonį ir sezoną. Norite įdomesnio skonio? Į trupinius galite įmaišyti šaukštą malto cinamono, žiupsnelį kardamono, truputį imbiero. Dalį slyvų galima pakeisti kitais sezoniniais vaisiais – abrikosais, vyšniomis, rabarbarais ar net obuoliais. Norisi daugiau traškumo? Į trupinius dėkite saują smulkintų riešutų arba avižinių dribsnių. Pyragą ypač tinka patiekti su šaukšteliu graikiško jogurto, rutuliuku vanilinių ledų ar plakta grietinėle – šaltas priedas paryškins šiltų slyvų skonį ir tekstūrą. Trupininis slyvų pyragas puikiai laikosi, tad galite supjaustyti kubeliais ir įsidėti į darbą ar iškylą, o savaitgalio pietums gardžiai tinka ir kaip desertas su kava arba arbata. Pyragą taip pat galima kepti individualiomis porcijomis mažose formelėse, kad kiekvienas mėgautųsi savuoju mažuoju trupininiu pyragėliu.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.