Tunas su kiaušiniu – paprastas, bet nepaprastai maistingas patiekalas, kuris ypatingai populiarus tarp aktyvų gyvenimo būdą mėgstančių žmonių ar tiesiog tų, kurie siekia greitai, bet sveikai pavalgyti. Ši kombinacija dažniausiai siejama su baltymų gausa, todėl puikiai tinka pusryčiams, pietums ar net vakarienei. Tunas ir kiaušiniai – du itin vertingi ingredientai, kurių derinys leidžia mėgautis skaniu, ilgai sotumo jausmą suteikiančiu patiekalu. „Tunas su kiaušiniu“ gali reikšti tiek gaivias salotas, tiek sočias sumuštinius ar net karštus apkepus, tačiau dažniausiai tai klasikinės tuno ir virto, kepto ar plaktų kiaušinių salotos, kurios ruošiasi itin lengvai ir greitai. Žemiau dalijamės populiariausiu tuno ir kiaušinio salotų variantu, tačiau aptarsime ir kitus galimus gamybos būdus, kad galėtumėte šį patiekalą pritaikyti pagal savo poreikius.
Ingredientai
- 2 konservuoto tuno skardinės (po 140 g, savose sultyse arba aliejuje, nusausintos)
- 4 kietai virti vištų kiaušiniai
- 1 vidutinio dydžio agurkas
- 1 mažas raudonasis svogūnas (arba švelnesnė dalis iš laiškinių svogūnų)
- 4 valg. šaukštai graikiško jogurto arba majonezo (arba jų mišinio)
- 1 arbat. šaukšt. garstyčių (nebūtina, suteikia ryškumo)
- ½ citrinos sulčių
- Druska, pipirai pagal skonį
- Šviežių žolelių (krapai, svogūno laiškai, petražolės) apibarstymui
Gaminimo eiga
- Paruoškite kiaušinius: sudėkite kiaušinius į puodą su šaltu vandeniu, užvirkite, tada virkite ant silpnos ugnies apie 8–10 min. Nusausinkite, atvėsinkite po šalto vandens srove ir nulupkite lukštą. Supjaustykite stambiais gabalėliais.
- Tuno konservus gerai nusausinkite. Perkelkite į didelį dubenį ir šakute sugrūskite stambiais gabalėliais, tačiau visiškai nesutrynę iki tyrelės, kad liktų tekstūros.
- Agurką nuplaukite, jei reikia – nulupkite, perpjaukite perpus (ypač jei didelis) ir išimkite sėklas. Supjaustykite nedideliais kubeliais. Jei mėgstate traškumą, galite neskusti žievės.
- Svogūną supjaustykite labai smulkiai. Jei nemėgstate aštraus skonio, svogūną galite nuplikyti verdančiu vandeniu kelias sekundes arba rinktis švelnesnius laiškinių svogūnų stiebelius.
- Sujunkite tuną, kiaušinius, agurką ir svogūną dideliame dubenyje.
- Atskirame mažame dubenėlyje sumaišykite graikišką jogurtą arba majonezą, garstyčias (jei naudojate), citrinos sultis, šiek tiek druskos ir pipirų. Padažą gerai išplakite šakute.
- Supilkite padažą ant pagrindinių ingredientų ir atsargiai išmaišykite, kad visi produktai gerai pasidengtų padažu, bet nesusitrintų į vientisą masę.
- Pabaigoje pagardinkite salotas šviežiomis žolelėmis, dar kartą lengvai pamaišykite ir, jei reikia, pasūdykite bei pabarstykite pipirais pagal savo skonį.
- Patiekite iškart arba laikykite šaldytuve iki patiekimo (tokios salotos išlieka puikios ir po kelių valandų ar net sekančią dieną).
Naudingi patarimai
- Paruoškite kiaušinius: sudėkite kiaušinius į puodą su šaltu vandeniu, užvirkite, tada virkite ant silpnos ugnies apie 8–10 min. Nusausinkite, atvėsinkite po šalto vandens srove ir nulupkite lukštą. Supjaustykite stambiais gabalėliais.
- Tuno konservus gerai nusausinkite. Perkelkite į didelį dubenį ir šakute sugrūskite stambiais gabalėliais, tačiau visiškai nesutrynę iki tyrelės, kad liktų tekstūros.
- Agurką nuplaukite, jei reikia – nulupkite, perpjaukite perpus (ypač jei didelis) ir išimkite sėklas. Supjaustykite nedideliais kubeliais. Jei mėgstate traškumą, galite neskusti žievės.
- Svogūną supjaustykite labai smulkiai. Jei nemėgstate aštraus skonio, svogūną galite nuplikyti verdančiu vandeniu kelias sekundes arba rinktis švelnesnius laiškinių svogūnų stiebelius.
- Sujunkite tuną, kiaušinius, agurką ir svogūną dideliame dubenyje.
- Atskirame mažame dubenėlyje sumaišykite graikišką jogurtą arba majonezą, garstyčias (jei naudojate), citrinos sultis, šiek tiek druskos ir pipirų. Padažą gerai išplakite šakute.
- Supilkite padažą ant pagrindinių ingredientų ir atsargiai išmaišykite, kad visi produktai gerai pasidengtų padažu, bet nesusitrintų į vientisą masę.
- Pabaigoje pagardinkite salotas šviežiomis žolelėmis, dar kartą lengvai pamaišykite ir, jei reikia, pasūdykite bei pabarstykite pipirais pagal savo skonį.
- Patiekite iškart arba laikykite šaldytuve iki patiekimo (tokios salotos išlieka puikios ir po kelių valandų ar net sekančią dieną).
Naudingi patarimai
Šis tuno ir kiaušinio duetas leidžia improvizuoti su ingredientais ir pagardais. Jei norite liesesnio varianto – vietoj majonezo rinkitės natūralų graikišką jogurtą arba liesą varškę. Jei salotas planuojate imti su savimi į darbą ar kelionę, supakuokite padažą atskirai ir sumaišykite prieš valgant – taip agurkas ir svogūnai išliks traškūs. Norint stipresnio skonio, salotas galite pagardinti trupučiu smulkinto čili ar kaparėlių.
Tunas su kiaušiniu gali būti puikus baltymų šaltinis sportuojantiems, todėl valgykite šį patiekalą po treniruotės ar tada, kai reikia jaučiamo sotumo ilgesniam laikui. Ketinantiems sumažinti kalorijų kiekį rekomenduotina naudoti tuną savose sultyse, o padažą ruošti tik iš natūralaus jogurto. Jeigu salotas ruošiate vakarui su draugais, papildomai patiekite šviežios traškios duonos, skrudintos bagetės ar lavašo – toks derinys taps puikiu užkandžiu.
Svarbu stebėti tuno kokybę – pirkite atidžiai, skaitykite sudėtį ir rinkitės kuo natūralesnius konservus be pridėtinio cukraus ar natrio pertekliaus. Kiaušinius virkite neperverdami, kad tryniai būtų tvirti ir patogiai pjaustomi, bet ne sausi. Jei norite gaivesnio skonio, į padažą galite įmaišyti šiek tiek smulkiai pjaustyto česnako arba papildomai įspausti citrinos sulčių.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Tunas su kiaušiniu – itin universalus receptas, todėl lengvai pritaikomas pagal asmeninius poreikius ar šaldytuvo turinį.
Karštos salotos arba apkepas: Jei norite šilto patiekalo, gardžias tuno ir kiaušinių salotas galite perkelti į kepimo formą, apibarstyti sūriu ir trumpam pašauti į orkaitę, kad sūris išsilydytų bei dailiai apskrustų. Tokį apkepą galima skanauti tiek vieną, tiek su keptomis bulvėmis, šviežiomis daržovėmis ar duonos skrebučiais.
Pusrytinis sumuštinis: Tuno-kiaušinių mišinį galite dėti ant skrudintos juodos duonos, viso grūdo batono ar lavašo. Papuoškite šviežiomis daržovėmis, pabarstykite krapais ar laiškiniais svogūnais – gausite sotų, neįprastai gardų sumuštinį.
Salotos su žalumynais: Klasikinę tuno ir kiaušinio masę galite patiekti ant salotų lapų, špinatų ar rukolos pagalvėlės, papildyti šviežiais pomidorais, alyvuogėmis, ridikėliais. Gaivus variantas puikiai tiks piknikui ar lengviems pietums.
Grūdų variacija: Į salotas naudinga įmaišyti virtų kruopų – bolivinės balandos, rudųjų ryžių, virtų lęšių. Tokiu būdu patiekalas bus dar sotesnis ir energingesnis, o baltymų derinys taps pilnavertis.
Alternatyvos ir priedai: Jei norite išskirtinio skonio, į salotas pridėkite kaparėlių, marinuotų agurkėlių, šviežio avokado, virtų bulvių kubelių ar net obuolio griežinėlių – gausite vis naują patiekalo veidą. Tunas su kiaušiniu puikiai dera ir su rūkyta paprika, ciberžole ar aštriomis prieskonių žolelėmis.
Tunas su kiaušiniu – puikus pasirinkimas ne tik kasdieniams pietums, bet ir išskirtinėms progoms ar svečių priėmimui, nes kiekvienas gali rasti savo mėgstamiausią patiekimo būdą. Leiskite sau eksperimentuoti su ingredientais ir aplinkybėmis – jūsų virtuvėje šis derinys greitai taps vienu mėgstamiausių!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.