Tuno salotų receptas su daržovėmis ir kiaušiniais

Tuno salotos – tai vienas universaliausių patiekalų, kuris ne tik paprastas ir greitas paruošti, bet ir be galo sotus bei maistingas. Šis receptas puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei, taip pat gali būti puiki opcija lengvam užkandžiui ar net šventiniam stalui. Tuno salotos dažnai apibūdinamos kaip subalansuotas pasirinkimas norintiems sveikiau maitintis: tunas gausus baltymų ir omega-3 riebalų rūgščių, o salotose esantys švieži ar virti daržovės praturtina patiekalą vitaminais ir mineralais. Kiekvienas namų šeimininkas ar šeimininkė turi savo tuno salotų variaciją – nuo klasikinio majonezo pagardo iki gaivaus Viduržemio jūros stiliaus mišinio. Šiame straipsnyje paaiškinsime, ką išties reiškia tuno salotos receptas, kokie ingredientai būtini, parodysime žingsnius, kaip greitai ir skaniai pagaminti, bei pasidalinsime naudingais patarimais ir kūrybingomis patiekimo idėjomis.

Ingredientai

  • 1 skardinė (apie 160 g) konservuoto tuno savo sultyse arba aliejuje
  • 2 vidutinio dydžio kiaušiniai
  • 1 nedidelis agurkas
  • 1 mažas raudonasis svogūnas
  • 1 konservuotas kukurūzų indelis (apie 150 g, nupylus skystį)
  • 1 salotos lapų galvutė arba keli dideli saujeliai mėgstamų salotų (ledo, romaninės, sultenių ar kitų)
  • 6 vyšniniai pomidorai
  • 2–3 šaukštai majonezo (arba graikiško jogurto – lengvesnei versijai)
  • 1 šaukštelis citrinos sulčių
  • Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį
  • Šviežiai kapotų krapų, petražolių ar laiškinių česnakų (nebūtina)
  • Šlakelis alyvuogių aliejaus (nebūtina)

Gaminimo eiga

  1. Kiaušinių paruošimas: Į nedidelį puodą įpilkite vandens, įdėkite kiaušinius ir virkite juos apie 9–10 minučių nuo užvirimo – taip gausite kietai virtus kiaušinius. Baigę virti, perliekite šaltu vandeniu ir atvėsinkite, o vėliau nulupkite.
  2. Skaidrūs ingredientai: Atidarykite tuno skardinę, nupilkite skystį arba aliejų ir suberkite tuną į dubenį. Tuno masę lengvai paskirstykite šakute, bet nesutrinkite iki visiško vientisumo – palikite nedidelius gabalėlius, kad jaustųsi tekstūra.
  3. Daržovių ruoša: Agurką supjaustykite pusžiedžiais arba mažais kubeliais. Vyšninių pomidorų puseles perpjaukite per pusę arba jei jie didesni – į keturias dalis. Svogūną smulkiai sukapokite. Jei naudojate salotų galvutę, nuplaukite ir nusausinkite lapus, tada suplėšykite vidutinio dydžio gabalėliais.
  4. Konkursas su ingredientais: Į didesnį dubenį arba salotų dubenį sudėkite tuną, agurkus, kukurūzus, svogūną, pomidorus ir salotos lapus. Atvėsusius kiaušinius supjaustykite stambesniais griežinėliais ir dėkite ant viršaus arba sumaišykite su kitomis daržovėmis.
  5. Padažo ruošimas: Mažesniame inde sumaišykite majonezą su citrinos sultimis, įberkite truputį druskos ir pipirų. Norėdami švelnesnio, mažiau kaloringo skonio – naudokite graikišką jogurtą arba sumaišykite jį dalimis su majonezu. Jei mėgstate, įlašinkite šlakelį alyvuogių aliejaus.
  6. Salotų apjungimas: Padažu apipilkite visus ingredientus ir gerai, bet atsargiai išmaišykite, kad salotos nesusitrintų. Pabaigoje papuoškite papildomais prieskoninėmis žolelėmis, jei norite.
  7. Patiekimas: Tuną salotas galima patiekti iškart – jos idealiai tinka ir atšalusios. Galite tiekti kaip savarankišką patiekalą, dėti ant paskrudintos duonos ar dėti į tortilijų suktinukus ar lavašo ritinius.

Naudingi patarimai

Tuno salotas galima ruošti tiek su tunu aliejuje, tiek savose sultyse – pirmuoju atveju skonis bus sodresnis, tačiau verta nupilti dalį aliejaus, kad salotos nebūtų per sunkios. Norėdami išvengti sūraus skonio pertekliaus, kruopščiai nupilkite tuno skystį ir nepersūdykite salotų padažo. Kad agurkai išliktų traškūs, jų nelaikykite druskos padaže per ilgai – jei gaminate iš anksto, agurkus dėkite likus kelioms minutėms iki patiekiant. Majonezo arba jogurto proporciją galite reguliuoti pagal pageidaujamą skonį ir tekstūrą. Jei mėgstate aštresnį variantą, į salotas galite įdėti šiek tiek raudonėlių, garstyčių ar kaparėlių.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Tuno salotos gali būti ruošiamas pačiais įvairiausiais būdais, priklausomai nuo jūsų pageidavimų ir turimų ingredientų. Galite įtraukti makaronų ir paversti salotas greita, sota pietų idėja, arba, jei norisi gaivumo – daugiau šviežių daržovių: ridikėlių, paprikos, garstyčių daigų. Norint Viduržemio jūros dvasios, pridėkite alyvuogių, saulėje džiovintų pomidorų, fetos sūrio ar šviežių bazilikų. Jei norite patiekalą patiekti kitaip, tuno salotų mišinį galite dėti į avokado puseles ar naudoti įdaryti kiaušiniams. Norint gardėsio piknikui ar įdefilui – patiekite ant skrudintos ruginių ar grūdėtų duonų, uždėkite šviežių žolelių ir kelių lašų alyvuogių aliejaus. Tuno salotos puikiai derės dėti į tortilijos suktinukus ar naudoti kaip sumuštinių įdarą. Taip pat tai puikus būdas paruošti sveiką užkandį, kurį galima pasiimti su savimi į darbą ar mokyklą.