Šokoladinio tinginio receptas su sausainiais ir kondensuotu pienu

Šokoladinio tinginio receptas su sausainiais ir kondensuotu pienu

Tinginys – viena populiariausių ir mėgstamiausių lietuviškų konditerinių klasikų. Daugelis mūsų prisimena šį saldumyną iš vaikystės ar šeimos švenčių, kai paprastas, gardus desertinis užkandis būdavo ruošiamas per kelias minutes. Tačiau ką tiksliai reiškia tinginio receptas? Tai ne tik greitai ir lengvai paruošiamas šokoladinis desertas be kepimo, bet ir kūrybiškas smaližių vakaro palydovas. Skirtingai nei dauguma tortų ar pyragų, tinginio paruošimui neprireiks nei orkaitės, nei sudėtingų minkymo ar kėlimo procedūrų. Užtenka vos kelių paprastų ingredientų bei keleto minučių jūsų laiko – ir galėsite mėgautis gardžiu desertu, kuris tinka tiek prie kavos puodelio, tiek svarbesnėms progoms. Šiame straipsnyje detaliai paaiškinsiu, kas yra tinginio receptas, kokių ingredientų prireiks, kaip jį paruošti bei kaip paįvairinti šį paprastą skanėstą pagal savo skonį.

Ingredientai

  • 400 g paprastų sausainių („Gaidelio“ arba kitokių klasikinio skonio)
  • 200 g saldinto kondensuoto pieno
  • 120 g sviesto
  • 3-4 šaukštai kakavos miltelių (nesaldintos)
  • 60 g cukraus (galima koreguoti pagal skonį)
  • Žiupsnelis druskos
  • Vanilinio cukraus (nebūtina, bet rekomenduojama, apie 1 a.š.)

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite didelį dubenį. Į jį rankomis laužykite sausainius nedideliais, bet ne visiškai smulkiais gabalėliais – jie turi išlikti matomi ir savo tekstūra suteikti tradicinį tinginio „mozaikos“ vaizdą. Nepadarykite sausainių per smulkių, nes tada desertas bus per minkštas.
  2. Pasiruoškite skystąją tinginio dalį: į nedidelį puodą sudėkite sviestą, cukrų, druską ir kakavos miltelius. Kaitinkite ant mažos ugnies nuolat maišydami, kol sviestas ištirps, o kakava ir cukrus – visiškai ištirps mišinyje. Stebėkite, kad mišinys neužvirtų – užteks, kad viskas gerai susimaišytų.
  3. Nukelkite puodą nuo ugnies. Palaukite apie minutę, kol šiek tiek pravės. Tuomet supilkite saldintą kondensuotą pieną, įberkite vanilinio cukraus. Gerai išmaišykite, kad mišinys būtų vientisas ir blizgus.
  4. Užpilkite skystą mišinį ant paruoštų sausainių dubenyje. Maišykite dideliu šaukštu arba rankomis (naudokite vienkartines pirštines, jei norite išvengti prilipimo), kad kiekvienas sausainio gabalėlis būtų padengtas šokoladine mase.
  5. Išklokite pailgą duonos formą ar kitą norimą indą kepimo popieriumi. Įdėkite paruoštą sausainių masę ir tvirtai suspauskite, kad neliktų oro tarpelių ir tinginys būtų gražiai vientisas – tai svarbu vėlesniam supjaustymui.
  6. Indą sandariai uždenkite maistine plėvele ar dangteliu ir dėkite tinginį į šaldytuvą bent 5–7 valandoms (dar geriau – nakčiai), kol jis visiškai sustings.
  7. Prieš patiekiant išimkite iš formos, nuimkite kepimo popierių ir supjaustykite tinginį maždaug 1–1,5 cm storio riekelėmis.

Naudingi patarimai

Geriausias tinginio skonis atsiskleidžia gerai atšaldytam, tad nepagailėkite laiko šaldymui. Norint, kad tinginys lengvai išsiimtų iš formos, prieš dedant masę įklokite ją ne tik kepimo popieriumi, bet ir lengvai patepkite formos kraštus sviestu. Jei skubate, galite tinginį šaldyti šaldiklyje apie 1 valandą, tačiau ilgiau laikant šaldytuve jis bus minkštesnis ir išlaikys geresnę tekstūrą.

Jei norite mažiau saldaus deserto, sumažinkite daig cukraus kiekį – sausainiai ir kondensuotas pienas suteikia natūralaus saldumo. Taip pat galite naudoti beskonius avižinius sausainius bei rinktis be priedų kakavos miltelius. Kokybiška kakava garantuos tikrą šokolado skonį, o vanilė suteiks ypatingą aromatą.

Tinginį galite laikyti šaldytuve sandariame inde iki 5 dienų – taip jis išliks gardžiai traškus ir neišdžius.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Nors tradicinis tinginio receptas itin paprastas, eksperimentavimas leidžia sukurti vis naujų skonio derinių. Jei norite išbandyti ką nors įdomesnio, pamėginkite įmaišyti į sausainių masę riešutų (migdolai, lazdyno ar graikiniai), džiovintų vaisių (spanguolės, razinos, datulės), susmulkintos juodo ar balto šokolado ar net trintų karamelės saldainių.

Nepakeičiamam šventiniam šventės įspūdžiui galite papildomai apšlakstyti tinginį ištirpintu šokoladu, pabarstyti pjaustytais migdolais ar paskaninti žiupsneliu cinamono. Tinginį skanaus patiekti su vaniliniais ledais arba šviežiomis uogomis vasaros metu. Mėgstantiems saldesnius desertus – siūlau gardinti šaukšteliu riešutų sviesto, plakta grietinėle ar net kapučino kavos padažu.

Norite išpilstyti desertą porcijomis? Dalį masės sudėkite į nedidelius silikoninius keksiukų formeles ar mažas stiklaines – taip tinginio skanėstą galėsite skaniai patiekti vakarėliams, vaikų gimtadieniui ar piknikui gamtoje.

Tinginys – itin universalus desertas, nenuviliantis nei tradicijų mėgėjų, nei modernių skonių ieškotojų, todėl verta įtraukti jį į savo asmeninį desertų repertuarą!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *