Belgiškų vaflių receptas puriems ir traškiems pusryčiams

Belgiškų vaflių receptas puriems ir traškiems pusryčiams

Tikri belgiški vafliai – desertas, kuris žavi iš pirmo kąsnio. Išskirtinis šių vaflių bruožas – puri, lengva tekstūra ir traški, švelniai karamelizuota pluta. Belgiški vafliai pasaulyje žinomi kaip pusryčių, desertų ar užkandžių žvaigždė, o jų kilmė siekia XIX amžiaus Belgiją. Šiandien jų populiarumas neblėsta – kavinėse patiekiami su įvairiausiais priedais nuo šviežių uogų iki šokolado ar net ledų. Bet kuo tikrieji belgiški vafliai skiriasi nuo paprastų vaflių? Svarbus skirtumas – tešlos iškelimas mielėmis arba didesniu kepimo miltelių kiekiu, o kartais net ir kiaušinių baltymų plakimas iki standžių putų. Šis straipsnis padės ne tik suprasti autentiškų belgiškų vaflių paslaptį, bet ir pasigaminti juos namuose be jokio streso. Čia rasite aiškius ingredientus, gaminimo eigą, naudingus patarimus ir įvairias patiekimo idėjas, kurios skatina eksperimentuoti.

Ingredientai

  • 300 g kvietinių miltų
  • 2 šaukštai cukraus
  • 7 g sausų mielių (apie 1 pakelis) arba 15 g šviežių mielių (jei naudosite mielinę versiją)
  • 350 ml drungno pieno
  • 2 kiaušiniai (atskirti baltymus ir trynius)
  • 100 g ištirpinto sviesto
  • Žiupsnelis druskos
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto (nebūtina, bet suteikia aromato)
  • (Pasirinktinai) 2 šaukštai perlinio cukraus, jei norite Liegeo vaflių išraiškos

Gaminimo eiga

  1. Mielinės tešlos paruošimas (jei naudosite mieles): mažame dubenėlyje sumaišykite pieną ir mieles, leiskite pastovėti kelias minutes, kol mielės suputos. Jei gaminate be mielių, šį žingsnį praleiskite ir vietoje mielių naudokite 2 arbatinius šaukštelius kepimo miltelių.
  2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, vanilę ir druską.
  3. Įpilkite mielių ir pieno mišinį (arba pieną su kepimo milteliais), įmuškite trynius, supilkite ištirpintą sviestą ir išmaišykite, kol tešla atrodys vientisa, be miltų gumulėlių.
  4. Kiaušinių baltymus plakite iki standžių putų (gali prireikti 3–5 min). Atsargiai įmaišykite baltymus į tešlą, kad išliktų purumas.
  5. Uždenkite dubenį ir leiskite tešlai pakilti šiltoje vietoje 30–60 minučių (jei naudojote mieles). Jei kepate be mielių, palaukite 10–15 min., kad aktyvuotųsi kepimo milteliai ir tešla pailsėtų.
  6. Kaitinkite vaflinę pagal gamintojo nurodymus. Vaflintę patepkite sviestu (ar aliejumi), tuomet pilkite 1 samtį tešlos ant karšto vaflių kepimo paviršiaus. Kepkite 3–4 minutes, kol vafliai taps gražiai auksiniai ir traškūs.
  7. Gaminant Liegeo tipo vaflius, įdėkite į tešlą perlinį cukrų prieš kepimą – cukrus karamelizuosis ir suteiks būdingą traškumą.
  8. Vaflius išimkite atsargiai, padėkite ant grotelių ar lėkštės ir leiskite šiek tiek atvėsti, kad pluta išliktų traški.
  9. Patiekite karštus ar šiltus su savo mėgstamais priedais.

Naudingi patarimai

Svarbiausia sėkmės paslaptis – kokybiškai išplakti kiaušinių baltymus ir jų atsargiai įmaišyti į paruoštą tešlą, kad nesubliūkštų oro burbuliukai. Minkštas, bet netekėjęs sviestas tešlai suteiks gražią tekstūrą ir kvapą, o mielės ar kepimo milteliai – purumą. Gamindami pirmą porą vaflių, įvertinkite vaflinės kaitrą ir kepimo trukmę – kai kurie prietaisai vaflius apskrudina greičiau nei kiti, todėl stebėkite, kad jie neišdžiūtų.

Jei neturite perlinio cukraus Liegeo vafliams, galite pabandyti stambią rudąjį cukrų, nors rezultatas šiek tiek skirsis. Nepamirškite neerzinti vaflinės – iškepusius vaflius išimkite plačiais mentele ar žnyplėmis, nes jie silpni kol dar karšti, po kelių minučių sustingsta ir tampa traškūs.

Jei norite vaflių rytojui ar kelias dienas į priekį, iškepkite ir atšaldykite, o tuomet prieš valgant pašildykite skrudintuve arba orkaitėje – taip vėl atgaus traškią plutą.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Belgiški vafliai puikiai dera tiek su saldžiais, tiek su sūriais priedais. Klasikinis pasirinkimas – apibarstyti cukraus pudra, gausiai užpilti grynu klevų sirupu ar gardinti šviežiomis uogomis, plakta grietinėle, su ledų rutuliuku ar šokolado padažu. Šiltame pavasariškame vaflių pusryčių stalui labai tinka trintų braškių uogienė, plonai suplešta varškė ir šaukštelis natūralaus medaus.

Ieškantiems įdomesnės patirties, rekomenduojame pabandyti sūdytą versiją: užkepkite vaflius su lašišos filė, kremine varške bei krapais. Vasaros vakarui – pagardinkite keptais šoninės griežinėliais, avokado riekelėmis ir apelsinų padažu. Taip pat vafliai gali būti paskaninti prieskoniais ar džiovintais vaisiais – į tešlą įmaišykite cinamono, muskato, razinų ar smulkintų riešutų.

Vaikams patiks mini vaflių sumuštiniai su žemės riešutų sviestu ir bananu, o šaldytus vaflius galite naudoti vietoje blynų arba net padėti ant ledų desertų – tereikia trumpam pašildyti. Belgiškų vaflių receptas atviras idėjoms – pabandykite naujų priedų ar net pikantiškų įdarų, rinkitės draugišką pasidalinimą šeimos pusryčių ar vėlyvo savaitgalio pietų metu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *