Tradicinio skruzdėlyno receptas su karamele ir aguonomis

Tradicinio skruzdėlyno receptas su karamele ir aguonomis

Skruzdėlynas – vienas iš žaviausių ir gardžiausių lietuviškų desertų, kuris ne tik primena senus vaikystės skonius, bet ir puošia šventinius stalus. Šis desertas išsiskiria savo išvaizda – gėrimos karamelės siūleliais padengtas trapus krūvelinis pyragas, įprastai pagardintas gausiai aguonomis. Nuo močiutės virtuvės laikų „tikras“ skruzdėlynas yra ruošiamas tik iš kelių paprastų ingredientų, bet būtent atlikimo kruopštumas ir švelni tekstūra lemia geriausią rezultatą. Paprasti, bet išraiškingi skoniai ir savita pateikimo forma padaro šį desertą išskirtiniu. Toliau pateikiame tradicinį skruzdėlyno receptą, kuris padės kiekvienam žingsnis po žingsnio pasigaminti klasikinį lietuvišką skanėstą namuose.

Ingredientai

  • 500 g kvietinių miltų
  • 4 vidutinio dydžio kiaušiniai
  • 2 šaukštai cukraus
  • 50 g sviesto (lydyto)
  • 1 šaukštelis degtinės arba obuolių acto
  • Žiupsnelis druskos
  • Aliejaus (kepti ir sutepti pyragą; rekomenduojama neutralaus skonio, pvz., saulėgrąžų)
  • 100 g aguonų (pabarstymui)
  • 200 ml kondensuoto pieno
  • 200 g cukraus (karamelinei masei)
  • 70 g sviesto (karamelinei masei)

Gaminimo eiga

  1. Tešlos paruošimas. Dubenyje sumaišykite kiaušinius, cukrų, žiupsnelį druskos ir ištirpintą sviestą. Gerai išplakite iki vientisos masės. Įpilkite degtinės ar acto (tai priduos daugiau traškumo tešlai) ir po truputį berkite persijotus miltus.
  2. Minkykite tešlą. Tešla turi būti elastinga, bet ne per kieta – tokią lengvai kočiosite. Jei reikia, įberkite dar šiek tiek miltų. Suformuokite kamuolėlį, uždenkite rankšluosčiu ir palaikykite apie 20–30 minučių, kad „pailsėtų“ ir suminkštėtų.
  3. Tešlos ruošimas kepimui. Iškočiokite tešlą ant miltuoto paviršiaus iki labai plonos (apie 2 mm storio) lakštų. Supjaustykite siaurais (0,5–1 cm pločio) ir trumpais (7–8 cm ilgio) juostelėmis arba mažais rombeliais.
  4. Kepkite tešlos gabalėlius. Gausiai įkaitiname aliejų gilioje keptuvėje ar puode (iki 180°C). Dėtų po keletą juostelių, nesupilti visų iš karto – kepkite maišydami iki išraiškingo auksinio atspalvio. Iškepusius gabalėlius išimkite, dėkite ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų riebalų perteklius.
  5. Paruoškite karamelę. Giliame puode ištirpinkite sviestą, suberkite cukrų ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, maišydami, kol cukrus taps auksinės spalvos. Maišant po truputį įpilkite kondensuotą pieną ir toliau kaitinkite, kol gausite vientisą, šiek tiek tąsią karamelės masę.
  6. Formuokite skruzdėlyną. Dideliame dubenyje dėkite dalį iškeptos tešlos, apliekite karamele, apibarstykite aguonomis. Taip sluoksniuokite, kol sunaudosite visus ingredientus. Galiausiai gerai permaišykite – galite pasinaudoti šaukštu ar rankomis (atsargiai, karšta!), kol visi gabalėliai būtų padengti karamele.
  7. Formavimas ir sustingimas. Perkelkite masę ant didelės lėkštės ar padėklo, rankomis sutvarkykite, suformuokite skruzdėlyno formos aukštą kalnelį. Viršų dar gausiai apibarstykite aguonomis ir leiskite pilnai atvėsti – tada skruzdėlynas taps tvirtas, lengvai pjaustomas.

Naudingi patarimai

Skruzdėlyno sėkmę lemia kruopščiai iškočiota ir plona tešla – ji garantuoja norimą traškumą ir lengvumą. Degtinė ar actas tešloje reikalingi tam, kad tešlos lapeliai iškeptų ypač traškūs, o ne tąsūs. Kepant naudokite pakankamai aliejaus ir kepkite nedidelėmis porcijomis – taip visi gabalėliai greitai sukeps ir nepradės riebaluotis. Karamelės masę gaminkite kantriai, vis maišydami – saugokitės, kad nepradėtų svilti. Jei neturite kondensuoto pieno, galite keisti keliais šaukštais grietinėlės, tačiau tuomet reikės atidžiau sekti masės tirštumą. Po sluoksniavimo būtinai greitai formuokite skruzdėlyno kalnelį, kol karamelė dar šilta ir elastinga – vėliau masė tampa trapi, todėl praranda formą.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Nors tikrasis skruzdėlynas visada gaminamas su aguonomis ir karamele, galite išbandyti ir keletą įdomių variacijų. Pavyzdžiui, dalį aguonų galite pakeisti pakepintais pjaustytais riešutais (migdolais, graikiniais ar lazdyno riešutais) – šie suteiks papildomo skonio ir šventiškumo. Rudenį galima į desertą įmaišyti vos trupinėlį tarkuotos citrinos ar apelsino žievelės, tad skonis bus gaivesnis. Vaikai mėgsta paįvairinti skruzdėlyną pabarstukais – pabarstykite viršų spalvotais ar šokoladiniais pabarstukais.

Patiekdami skruzdėlyną, galima jį papuošti apelsino žievele ar šviežiomis uogomis – avietėmis, braškėmis. Jei norisi ryškesnio kontrasto, siūlome derinti šį gardėsį su rūgštesne uogiene arba kremu. Mažoms šventėms dailiai atrodo mini skruzdėlyno kalneliai – paskirstykite masę į kelis mažus pyragėlius, kuriuos vėliau papuoškite aguonomis, riešutais ar tuo, kas labiausiai patinka svečiams.

Klasikinis skruzdėlyno skonis labiausiai išryškėja patiekiant su puodeliu stiprios juodos kavos arba arbatos. Tai ne tik nostalgiškas, bet ir labai vizualiai patrauklus desertas, kurį verta ruošti ne tik ypatingomis progomis, bet ir tiesiog džiaugiantis namų jaukumu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *