Užgavėnių mieliniai blynai – tradicinis lietuviškas skanumynas, be kurio neįsivaizduojama kraštui būdinga linksmybių šventė, Užgavėnės. Šią dieną, kaip sako liaudies išmintis, reikia skaniai ir sočiai pavalgyti, kad metai būtų dosnūs. Mieliniai blynai yra būtent toks sotus ir jaukus patiekalas, kuris puikiai tinka ne tik išskirtinėms progoms, bet ir paprastam šeimos savaitgaliui, kai norisi pasimėgauti namų kvapais. Jų ypatingas skonis, purus ir minkštas vidus, traškanti plutelė ir šilti prisiminimai kviečia pačius įvairiausius smaližius rinktis prie stalo. Jeigu dar neteko jų ragauti arba norite atrasti idealią blynų tekstūrą, šiame išsamame straipsnyje rasite viską: nuo ingredientų ir gaminimo žingsnių iki patarimų bei šiuolaikiškų variacijų.
Ingredientai
- 400 g kvietinių miltų
- 300 ml šilto pieno (apie 35–37 °C)
- 20 g šviežių mielių (arba 7 g sausų mielių)
- 2 šaukštai cukraus
- 1/2 šaukštelio druskos
- 2 kiaušiniai
- 50 g sviesto (ištirpinto ir atvėsinto)
- 1 šaukštelis vanilinio cukraus (nebūtina, jei norisi natūralaus skonio)
- Aliejaus kepimui
- Pagal norą – priedams: razinų, obuolių gabalėlių, džiovintų vaisių ar cinamono
Gaminimo eiga
- Pirmiausia paruoškite raugą: į mažą dubenėlį supilkite šiltą pieną, įkrėskite mieles, įberkite vieną šaukštą cukraus ir du šaukštus miltų. Išmaišykite ir palikite šiltoje vietoje 15–20 minučių, kol paviršiuje atsiras burbuliukų ir mišinys suputos.
- Dideliame dubenyje sumaišykite kiaušinius su likusiu cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska. Gerai išplakite iki vientisos masės.
- Supalikite rūgštelėjusį raugą į kiaušinių masę, truputį išmaišykite ir pamažu berkite miltus. Maišykite mediniu šaukštu ar rankiniu plakikliu, kad neliktų gumuliukų. Tešla turi būti standesnės grietinės tirštumo – jei ji labai skysta, įberkite dar šiek tiek miltų, jei per tiršta – papildomai pieno.
- Supilkite ištirpintą, pravėsusį sviestą. Vėl viską gerai išmaišykite, kad sviestas pasiskirstytų tolygiai. Jei pasirinkote blynus su priedais – paskutinėje stadijoje galite įmaišyti razinas, smulkintus džiovintus vaisius arba obuolio gabalėlius.
- Uždenkite dubenį švaria lininė servetėle arba plastikine plėvele ir palikite šiltoje vietoje apie 1–1,5 valandos, kol tešla gerai iškils (padidės maždaug dvigubai). Jei patalpoje vėsu, kildinimas gali užtrukti ilgiau. Tešlą pamaišykite, kad išleistų perteklines dujas, ir palikite dar 15–20 minučių antram pakilimui.
- Įkaitinkite keptuvę ir įpilkite aliejaus – tiek, kad būtų padengtas dugnas (apie 0,5 cm sluoksnis). Karštą aliejų patikrinkite įlašindami lašelį tešlos – turi suputoti.
- Šlapiu šaukštu semkite maždaug vienodą kiekį tešlos ir formuokite nedidelius storus blynelius (juos patogu dėti į keptuvę šaukštu, kad nepriliptų, šaukštą vis pamirkykite vandenyje). Kepkite ant vidutinės kaitros 2–3 minutes, kol apačia gražiai apskrus, tuomet atsargiai apverskite ir kepkite dar 2–3 minutes, kol abi pusės bus auksinės.
- Kepant blynus dalimis, vis papildykite keptuvės aliejų, kad blyneliai nesviltų ir būtų traškūs. Iškeptus blynelius sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų perteklius aliejaus.
- Karštus blynus patiekite iš karto, apibarstytus cukraus pudra arba pagardintus mėgstamais pagardais: uogiene, grietine, klevų sirupu.
Naudingi patarimai
- Pirmiausia paruoškite raugą: į mažą dubenėlį supilkite šiltą pieną, įkrėskite mieles, įberkite vieną šaukštą cukraus ir du šaukštus miltų. Išmaišykite ir palikite šiltoje vietoje 15–20 minučių, kol paviršiuje atsiras burbuliukų ir mišinys suputos.
- Dideliame dubenyje sumaišykite kiaušinius su likusiu cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska. Gerai išplakite iki vientisos masės.
- Supalikite rūgštelėjusį raugą į kiaušinių masę, truputį išmaišykite ir pamažu berkite miltus. Maišykite mediniu šaukštu ar rankiniu plakikliu, kad neliktų gumuliukų. Tešla turi būti standesnės grietinės tirštumo – jei ji labai skysta, įberkite dar šiek tiek miltų, jei per tiršta – papildomai pieno.
- Supilkite ištirpintą, pravėsusį sviestą. Vėl viską gerai išmaišykite, kad sviestas pasiskirstytų tolygiai. Jei pasirinkote blynus su priedais – paskutinėje stadijoje galite įmaišyti razinas, smulkintus džiovintus vaisius arba obuolio gabalėlius.
- Uždenkite dubenį švaria lininė servetėle arba plastikine plėvele ir palikite šiltoje vietoje apie 1–1,5 valandos, kol tešla gerai iškils (padidės maždaug dvigubai). Jei patalpoje vėsu, kildinimas gali užtrukti ilgiau. Tešlą pamaišykite, kad išleistų perteklines dujas, ir palikite dar 15–20 minučių antram pakilimui.
- Įkaitinkite keptuvę ir įpilkite aliejaus – tiek, kad būtų padengtas dugnas (apie 0,5 cm sluoksnis). Karštą aliejų patikrinkite įlašindami lašelį tešlos – turi suputoti.
- Šlapiu šaukštu semkite maždaug vienodą kiekį tešlos ir formuokite nedidelius storus blynelius (juos patogu dėti į keptuvę šaukštu, kad nepriliptų, šaukštą vis pamirkykite vandenyje). Kepkite ant vidutinės kaitros 2–3 minutes, kol apačia gražiai apskrus, tuomet atsargiai apverskite ir kepkite dar 2–3 minutes, kol abi pusės bus auksinės.
- Kepant blynus dalimis, vis papildykite keptuvės aliejų, kad blyneliai nesviltų ir būtų traškūs. Iškeptus blynelius sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų perteklius aliejaus.
- Karštus blynus patiekite iš karto, apibarstytus cukraus pudra arba pagardintus mėgstamais pagardais: uogiene, grietine, klevų sirupu.
Naudingi patarimai
Kad blynai būtų pavykę, verta atsižvelgti į kelis svarbius niuansus. Pirma – mieles sumaišykite tik su šiltu (ne karštu ir ne šaltu) pienu. Per karštas pienas „numarins“ mieles, per šaltas – jos nevykdys fermentacijos. Miltus į tešlą berkite palaipsniui: taip pavyks geriau sureguliuoti tešlos tirštumą, nes dėl miltų kokybės ar oro drėgmės kartais jų prireikia šiek tiek daugiau ar mažiau, nei nurodyta recepte.
Svarbu – nepermaišykite iškilusios tešlos, kad neišleistumėte visų oro burbuliukų, nuo kurių priklauso blynų purumas. Jei norite storesnių, labiau „bandelinių“ blynų, darykite mažus, bet aukštokus blynelius. Jei patinka plonesni – lengvai paskleiskite šaukštu ant keptuvės. Kepkite ant vidutinės kaitros – per didelė ugnis blynus iš išorės paskrudins, o vidus liks neiškepęs.
Nepamirškite, kad su šakute ar mediniu pagaliuku galite patikrinti, ar blynai iškepę – įsmeigus ir ištraukus, šakutės dantukai turi būti švarūs. Paruoškite blynus iškart valgymui, nes ilsintis jie netenka purumo.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Nors pats klasikinis užgavėnių mielinių blynų receptas minimalus, šiandien galima drąsiai eksperimentuoti. Į tešlą įmaišykite smulkintų obuolių, cinamono ar vanilinių razinų, kad blynai būtų aromatingesni. Būkite kūrybingi naudodami sezoniškus uogų arba vaisių gabaliukus – slyvas, mėlynes, kriaušes ar net moliūgų tyrę. Įmaišius šiek tiek stambiai tarkuotos varškės, gausite dar sotesnius, šilkinio minkštumo blynelius.
Patiekalui pagyvinti galite ant šiltų blynų užtepti naminės ar mėgstamos uogienės, pagardinti grietinės, natūralaus jogurto arba plakta grietinėle. Tradicinis blynų padažas – šlakelis klevų sirupo arba medaus. Norint išskirtinio patyrimo, blynelius galite patiekti su šviežiomis uogomis, lazdyno riešutų kremu ar net keptais vaisiais šalia. Užgavėnių stalui dažnai siūloma blynus valgyti su ypatingu „spirgučių“ padažu – tai traškiai skrudinti lašinukai, sumaišyti su svogūnais.
Mieliniai blynai puikiai tinka tiek prie rytinės kavos ar arbatos, tiek kaip desertas šventiniam stalui, o jų universalumas įkvepia gaminti dar ir dar. Tradicija pajusti Užgavėnių dvasią ir pažinti koserą lietuvišką virtuvę prasideda nuo šių blynų – purių, kvapnių ir su meile keptų.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.
