Daržovių lazanijos receptas su rikota ir pomidorų padažu

Daržovių lazanijos receptas su rikota ir pomidorų padažu

Vegetariška lazanija – tai daržovėmis ir sūriu sluoksniuotas itališkas patiekalas, puikiai tinkantis tiek kasdieniams pietums, tiek ypatingoms progoms. Klasikinė mėsiška lazanija Lietuvoje įprasta, tačiau vis dažniau pasirenkama vegetariška alternatyva, kurioje pagrindiniai ingredientai – įvairios daržovės, aromatingi pomidorų padažai ir sočios nuo sūrio ir rikotos. Ši lazanija puikiausiai tinka ne tik vegetarams, bet ir visiems, norintiems lengvesnio, skrandžiui draugiško, bet vis tiek be galo gardaus karšto patiekalo. Be to, vegetariška lazanija – puikus būdas įtraukti daugiau daržovių į savo mitybą ir išmėginti klasikinį itališką patiekalą šiek tiek sveikesniu pavidalu.

Ingredientai

  • 9-12 lazanijos lakštų (priklauso nuo formos dydžio)
  • 2 vidutinio dydžio morkos
  • 1 cukinija
  • 1 mažas baklažanas
  • 1 raudona paprika
  • 200 g špinatų (šviežių arba šaldytų)
  • 2 svogūnai
  • 3-4 česnako skiltelės
  • 800 g trintų pomidorų (konservuoti arba švieži)
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 250 g rikotos sūrio
  • 200 g kietojo sūrio (sūrio mišinys arba mocarela + parmezanas)
  • 1 v. š. džiovinto raudonėlio
  • 1 a. š. džiovinto baziliko
  • Druskos ir pipirų pagal skonį
  • Žiupsnelis muskato riešuto (neprivaloma)

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite daržoves. Morkas ir cukiniją sutarkuokite stambia tarka. Baklažaną supjaustykite smulkiais kubeliais, papriką – juostelėmis, svogūnus ir česnakus smulkiai sukapokite.
  2. Įkaitinkite didelę keptuvę ar troškintuvą su alyvuogių aliejumi. Suberkite svogūnus ir kepkite, kol suminkštės. Sudėkite česnaką, trumpai pakepinkite, kol pasklis aromatas.
  3. Įvėskite baklažaną. Kepkite 4–5 min, kad suminkštėtų. Tuomet sudėkite morkas, cukiniją, papriką ir špinatus (jei naudojate šaldytus, leiskite atitirpti). Daržoves kepkite 8–10 min, retkarčiais pamaišant, kol jos šiek tiek suminkštės ir nugaruos dalis skysčio.
  4. Supilkite trintus pomidorus, suberkite raudonėlį, baziliką, druską, pipirus. Troškinkite ant nedidelės ugnies 10–15 min, kol daržovių ir pomidorų mišinys sutirštės. Nustatykite prieskonius pagal skonį.
  5. Paruoškite sūrio užpilą: sumaišykite rikotą su žiupsneliu druskos, norėdami galite pridėti šiek tiek muskato riešuto. Kietąjį sūrį sutarkuokite atskirai.
  6. Jei lazanijos lakštai nevirti, panardinkite juos į verdantį pasūdytą vandenį 1–2 minutėms, kad suminkštėtų (arba laikykitės gamintojo instrukcijos). Nusausinkite ant rankšluosčio.
  7. Giliame kepimo inde dėkite šaukštą daržovių-pomidorų padažo. Sudėkite pirmą lazanijos lakštų sluoksnį. Ant viršaus tolygiai paskleiskite dalį daržovių mišinio, užtepkite ploną rikotos sluoksnį ir pabarstykite trupučiu tarkuoto sūrio. Kartokite sluoksniavimą: lakštai – padažas – rikota – sūris, kol baigsis ingredientai (viršutinį sluoksnį sudaro padažas ir gausiai pabarstytas sūris).
  8. Pridenkite formą folija ir pašaukite į iki 180°C įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 30 minučių. Nuimkite foliją, kepkite dar 10–15 min, kol sūris gražiai išsilydys ir paruduos.
  9. Išimkite lazaniją iš orkaitės. Prieš pjaustant ir patiekiant leiskite pastovėti 10–15 min, kad geriau susipresuotų ir vėliau būtų lengviau išimti.

Naudingi patarimai

Norint, kad vegetarinių lazanijos sluoksnių skoniai dar labiau atsiskleistų, daržoves galima trumpai apkepinti atskirai – taip jos išlaikys daugiau aromato ir neperkeps. Nepamirškite, kad sluoksniuojant lazaniją, kiekvienas lakštas turi būti pakankamai padengtas padažu – priešingu atveju tarp sluoksnių gali pasilikti sausa tekstūra.
Jei pasirenkate naudoti šaldytus špinatus, įsitikinkite, kad jie visiškai atitirpę ir nuspausti nuo perteklinio skysčio, kitaip lazanija bus per skysta. Padažo tirštumas – labai svarbus: geriau šiek tiek tirštesnis, nei per skystas.
Sūris – galite keisti pagal skonį: labai tinka mocarela, bet verta įmaišyti ir stipresnio skonio sūrio, pavyzdžiui, parmezano.
Laukdami, kol lazanija šiek tiek „pailsės“ po kepimo, padėsite jai susistovėti, todėl pjaustyti ją bus daug paprasčiau ir estetiškiau.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vegetariška lazanija – universali, todėl galite drąsiai eksperimentuoti su ingredientais. Vietoje baklažano galite naudoti moliūgą ar saldžiąsias bulves. Špinatus galite pakeisti kale lapais arba brokoliais. Prieš sluoksniuodami papildomai įdėkite sluoksnelį keptų grybų ar net kepto ožkos sūrio, jei norite intensyvesnio skonio.
Norint lengvesnio varianto, dalį sūrio pakeiskite su varške arba graikišku jogurtu sumaišyta rikota.
Lazaniją galite pagardinti šviežiomis žolelėmis prieš pat patiekiant – bazilikas, petražolės ar net mėtos suteiks gaivumo.
Labai gražiai lėkštėje atrodys prie lazanijos patiektos šviežios traškios salotos, pvz., su pomidorais arba rukola. Taip pat tinka česnakinė duona ar itališkos fokačijos riekelė.
Jei norisi veganiško varianto, naudokite augalinės kilmės rikotos analogą ir veganinį kietą sūrį. Taip pat drąsiai eksperimentuokite su daržovėmis: baklažaną keiskite cukinija, o padažą papildykite net lęšiais arba avinžirniais – patiekalas bus ypač maistingas.
Nepamirškite, jog atšildyta vegetariška lazanija išlaiko puikų skonį ir tekstūrą, todėl ją galima ruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve – puikus pasirinkimas savaitgalio pietums ar vakarienei.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *