Ypatingai skanios faršu įdarytos paprikos yra viena iš nuostabiausių patiekalų idėjų tiems, kurie ieško skanaus, maistingo ir estetiškai patrauklaus patiekalo. Šis klasikinis patiekalas idealiai tinka tiek kasdieniam šeimos stalui, tiek ypatingoms progoms ir gali būti paruoštas įvairiais būdais, atsižvelgiant į jūsų skonius bei norus. Pateiksime jums išsamų ir lengvai sekamą receptą, kuris padės jūsų virtuvėje sužibėti. Leiskite šiai nuostabiai patiekalo idėjai pavergti jūsų skonio receptorius ir pasijausti tikru virtuvės šefu!
Ingredientai
- 4 didelės paprikos (raudonos, žalios arba geltonos riziko – jūsų pasirinkimas)
- 500 g maltos mėsos (jautienos, kiaulienos ar mišrios)
- 1 puodelis virtų ryžių
- 1 mažas svogūnas, smulkiai supjaustytas
- 2 česnako skiltelės, smulkiai supjaustytos
- 1 pomidorų padažas (apie 400 ml)
- 100 g sūrio (cheddar arba mozzarella), tarkuoto
- 1 arbatinis šaukštelis druskos
- 1/2 arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų
- 1/2 arbatinio šaukštelio baziliko
- 1/2 arbatinio šaukštelio raudonėlio
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
Gaminimo eiga
Pradėkite nuo paprikų paruošimo. Paprikas perpjaukite pusiau ir išimkite sėklas bei vidinius minkštimus. Jei norite, galite išsaugoti „kepurėles” ir jas panaudoti dekoracijai kepimo metu.
Ikaitinkite orkaitę iki 180°C.
Didelėje keptuvėje sušildykite alyvuogių aliejų ir pridėkite svogūną bei česnaką. Kepkite, kol suminkštės ir taps auksiniai.
Į keptuvę pridėkite maltą mėsą, nuolat maišydami ir kepkite, kol mėsa taps ruda. Įmaišykite druską, pipirus, baziliką ir raudonėlį.
Į keptuvę pridėkite virtus ryžius ir pomidorų padažą. Gerai išmaišykite ir toliau šildykite mišini dar keletą minučių, kad skoniai susijungtų.
Paruoštą įdarą išdėliokite į kiekvieną paprikos puselę ir lengvai paspauskite.
Paprikas dėkite į kepimo formą, padenkit jas tarkuotu sūriu ir kepimo folija.
Kepkite orkaitėje apie 30 minučių. Po to nuimkite foliją ir kepkite dar apie 10 minučių, kol sūris gražiai ištirps ir apskrus.
Patiekimo metu galite pridėti šviežių žolelių ar papildomo pomidorų padažo pagal skonį.
Naudingi patarimai
Norėdami gauti geriausią skonį ir tekstūrą, rinkitės šviežias ir tvirtas paprikas. Jei norite mažiau kaloringo varianto, rinkitės liesesnę maltą mėsą, pavyzdžiui, kalakutieną arba vištieną. Jei esate vegetaras, maltą mėsą galite pakeisti lęšiais arba avinžirniais, o sūrį augaliniais produktais. Kepant paprikas, jei jų forma nėra stabiliai stovinti, galite jas šiek tiek prapjauti apačioje, kad jos tvirtai atsistotų.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Ypatingai skanios faršu įdarytos paprikos gali būti pritaikomos labai įvairiai. Norint pridėti daugiau skonio, galite įdaro masę praturtinti susmulkintais aštriaisiais pipirais arba rūkyta paprika. Išbandykite įvairias prieskonių kombinacijas, kad rastumėte jums ir jūsų šeimai tinkamiausią skonį. Jei pageidaujate, galite patiekti šį patiekalą su garų virtais brokoliais ar žirneliais, o gal netgi su skaningu šviežių daržovių salotų padažu. Be to, galima šią paprikų versiją pasirinkti kaip mažesnės porcijos užkandį – tereikės paprikas perpjauti į mažesne dalis.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.