Keptų varlių šlaunelių receptas su česnaku ir citrina

Keptų varlių šlaunelių receptas su česnaku ir citrina

Varlių šlaunelės – egzotiškas, bet tuo pačiu autentiškas patiekalas, keliaujantis per Prancūzijos, Azijos bei kitų pasaulio šalių virtuves. Daugeliui lietuvių tai vis dar retai ragaujamas, tačiau gurmanų vertinamas delikatesas, kuris išsiskiria subtiliu skoniu bei neįprasta tekstūra. Minkštos, švelnios mėselės šlaunelės dažnai primena vištieną, bet turi savitą, šiek tiek žuvies ar laukinių paukščių užuominą. Tinkamai paruoštos jos tampa tikru skonio atradimu tiems, kurie nebijo naujovių ir nori į savo virtuvę įsileisti pasaulio dvelksmo. Straipsnyje paaiškinsime, kas yra varlių šlaunelės, kaip jas ruošti, kokių ingredientų prireiks, pateiksime žingsnis po žingsnio gaminimo eigą bei naudingus patarimus, kad galėtumėte drąsiai pamėginti šį egzotišką patiekalą namuose.

Ingredientai

  • 8–12 šviežių arba šaldytų varlių šlaunelių (apie 500 g)
  • 2 šaukštai kvietinių miltų
  • 2–3 skiltelės česnako
  • 1 nedidelė citrina (sultims ir papuošimui)
  • 50 g sviesto
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštelis druskos (pagal skonį)
  • 1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • 1 šaukštas kapotų šviežių petražolių (nebūtina, bet rekomenduojama)
  • 1/2 stiklinės pieno (virti arba mirkyti šlauneles, esant poreikiui)
  • 1 šaukštelis citrinos žievelės (nebūtina, bet suteikia gaivumo)

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite varlių šlauneles. Jei naudojate šaldytas šlauneles, atšildykite jas šaldytuve arba kambario temperatūroje. Nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Jei pastebimos bulvės ar šiurkštus paviršius, galite atsargiai nuskusti ar nupjauti nebūtinus audinius.

  2. Mirkymas (nebūtina, bet rekomenduojama). Norint sušvelninti skonį, šlauneles galima pamirkyti piene apie 20–30 minučių. Tai sumažins bet kokį nemalonų kvapą ir padarys mėsą minkštesnę.

  3. Apibarstykite miltais. Nusausintas šlauneles švelniai apvoliookite miltuose, kad visos pusės pasidengtų tolygiai. Perteklinius miltus nupurtykite. Šis žingsnis padės gauti lengvą, traškią plutelę.

  4. Paruoškite prieskonius. Česnaką nulupkite ir, pagal skonį, susmulkinkite arba suspauskite. Paruoškite citrinos sultis, petražoles ir citrinos žievelę (jei naudojate).

  5. Kepkite šlauneles. Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite sviestą ir alyvuogių aliejų. Sudėkite miltais apvoliotus šlauneles į karštą keptuvę ir kepkite po 2–3 minutes iš kiekvienos pusės, kol jos gražiai apskrus ir taps švelniai auksinės spalvos. Neperskrudinkite – mėsa bus sultinga ir minkšta.

  6. Pridėkite aromatus. Pridėkite česnaką likus 1–2 minutėms iki kepimo pabaigos. Dukart apšlakstykite šlauneles citrinos sultimis ir beriame kapotas petražoles, kad išlaikytume kvapnią šviežumo natą.

  7. Patiekimas. Išimkite šlauneles iš keptuvės, sudėkite ant lėkštės, papuoškite citrinos griežinėliais ir, jei norisi, užbarstykite daugiau žalumynų. Valgykite karštas su šviežia duona, skrudintomis daržovėmis ar lengvomis salotomis.

Naudingi patarimai

Ruošiant varlių šlauneles, laikykitės kelių pagrindinių taisyklių – jos leis mėsa atsiskleisti ir atskleis geriausius skonio niuansus. Pirmiausia, kaskart naudokite kuo šviežesnius ingredientus – būtent šviežios ar kokybiškai užšaldytos šlaunelės bus maloniausios tekstūros. Jei jas pirkote šaldytas, prieš naudojimą palaipsniui atšildykite šaldytuve. Mirkyti piene verta, jei norite ypač švelnaus skonio, nes taip pašalinamas bet koks mudrus ar žemės poskonis, kuris kartais pasitaiko naudojant natūralias šlauneles.

Kepant svarbiausia nepersausinti – minkšta varlių mėsa labai greitai išdžiūsta, tad užtenka vos kelių minučių kiekvienai pusei, kol išorė tampa auksinės, o vidus lieka sultingas. Norėdami traškesnės plutelės, į miltus galite įmaišyti šiek tiek „panko“ džiūvėsėlių ar maltų migdolų. Esant norui, galima naudoti ir įvairius žolelių mišinius arba dar daugiau citrinos žievelės.

Naudojant česnaką, patartina jį dėti tik pačioje kepimo pabaigoje – taip kvapas išliks intensyvus, bet nesuentens permirkusių ar sudegusių skonių. Sviesto ir alyvuogių aliejaus mišinys suteikia sodresnio prieskonio, tačiau jei laikotės laktozės netolerancijos, galite sviestą keisti tik aliejumi ar net kokosų riebalais.

Jei pirmą kartą ragaujate varlių šlauneles, rekomenduojama jas patiekti su neutraliais garnyrais – skoniui atsiskleisti užteks cirtinos, žalumynų ir lengvos skrudintos duonos.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varlių šlaunelės tikrai turi plačias gaminimo ir patiekimo variacijų galimybes. Populiariausios – prancūziška „à la Provençale“, kai kepama gausybėje česnako ir petražolių svieste, bet galima pasitelkti ir rytietiškas natas, pvz., į dubenį užpilti sojų padažu su imbieru, apvolioti sezame ir kepti. Azijietiški receptai dažnai mėgsta marinuoti šlauneles sojos, imbiero, ryžių acto mišinyje ir kepti ant grotelių – taip mėsa įgauna egzotiškesnį aromatą ir puikiai tinka prie ryžių ar keptų daržovių.

Nuo klasikinių prancūziškų variantų galima judėti link lengvos griliaus versijos – kepti šlauneles ant grotelių, šlakstytas citrina ar apibarstytas aštriais pipirais. Norite ypatingo vakaro – patiekite jas su baltu vynu ir šviežių salotų dubeniu, o jei ieškote įdomesnės užkandžių versijos – pateikite ant mažų skrebučių su sviesto ir citrinos padažu.

Šlaunelės puikiai dera su kepintais bulvių gabaliukais, traiškytų avokadų užtepa, marinuotu agurku ar skoningo padažo lašeliu (pvz., aioli tipo majonezais ar net švelniu kaparėlių padažu). Jei norite patiekti kaip pagrindinį patiekalą, rekomenduojama rinktis keptas sezonines daržoves – šparagines pupeles, žalius žirnelius ar morkų juosteles. Šis delikatesas puikiai tinka tiek prie šeimos pietų, tiek kaip išskirtinis užkandis gurmaniškoms vakarienėms su draugais.

Apibendrinant – varlių šlaunelės, tinkamai ir subtiliai paruoštos, gali maloniai nustebinti net skeptiškiausius valgytojus. Drąsiai eksperimentuokite su prieskoniais, garnyrais ir padažais – atraskite unikalų savo mėgstamų skonių derinį!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *