Keptų varškėtukų receptas minkšti ir traškūs blyneliai pusryčiams

Keptų varškėtukų receptas minkšti ir traškūs blyneliai pusryčiams

Varškėtukai kepti – tai gardus ir nostalgiškas patiekalas, puikiai tinkantis pusryčiams ar lengviems pietums. Šie minkšti, švelnūs ir purūs blyneliai iš varškės yra populiarūs daugelyje namų ūkių. Tradiciškai jie kepami keptuvėje, todėl įgauna auksinį, traškų viršų, tačiau lieka minkšti ir sodrūs viduje. Kepti varškėtukai dažnai laikomi tikru komforto maistu, kuris džiugina ne tik vaikus, bet ir suaugusius. Šis receptas paprastas, nereikalauja jokių egzotiškų ingredientų ar sudėtingų technikų, todėl puikiai tiks ir virtuvės naujokams, ir patyrusiems kulinarams. Kepti varškėtukai tinka tiek kaip saldus, tiek kaip neutralus patiekalas, kurį galite patiekti su mėgstamais priedais: jogurtu, uogiene ar net šviežiomis uogomis.

Ingredientai

  • 500 g varškės (geriausia 9% riebumo)
  • 2 kiaušiniai
  • 3–4 šaukštai cukraus (priklausomai nuo norimo saldumo)
  • 1 arbatos šaukštelis vanilinio cukraus
  • Žiupsnelis druskos
  • 6–7 šaukštai kvietinių miltų (ir papildomai apvoliojimui)
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • Augalinio aliejaus kepimui

Gaminimo eiga

  1. Varškę suberkite į dubenį. Jei varškė stambesnė, ją pertrinkite šakute arba trumpai permalkite smulkintuvu – kuo lygesnė konsistencija, tuo purenesni bus varškėtukai.
  2. Į varškę įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir druską. Viską gerai išmaišykite iki vientisos masės.
  3. Suberkite kepimo miltelius ir 6 šaukštus miltų. Išmaišykite. Jei tešla labai lipni, įdėkite dar šiek tiek miltų, tačiau atsargiai – per daug miltų padarys varškėtukus kietus.
  4. Stalviršį pabarstykite miltais, rankas taip pat šiek tiek pamiltuokite. Iš tešlos formuokite maždaug 1,5–2 cm storio rutuliukus, kuriuos švelniai paspauskite, kad gautųsi apvalūs blynelių formos varškėtukai.
  5. Kiekvieną varškėtuką apvoliokite miltuose, kad jie nepriliptų kepant ir įgautų traškesnį paviršių.
  6. Keptuvėje įkaitinkite keletą šaukštų aliejaus (aliejus neturi būti labai karštas, kad išorė nesudegtų, o vidus liktų neiškeptas).
  7. Dėkite varškėtukus į keptuvę ir kepkite ant vidutinės kaitros 2–3 minutes iš kiekvienos pusės, kol varškėtukai gražiai apskrus ir įgaus auksinę spalvą.
  8. Iškeptus varškėtukus išdėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų perteklinis aliejus.
  9. Patiekite karštus su pasirinktais pagardais: grietine, jogurtu, uogiene ar šviežiomis uogomis.

Naudingi patarimai

Norėdami, kad varškėtukai būtų itin purūs, stenkitės nenaudoti per daug miltų – tik tiek, kad tešla neliptų prie rankų. Jei varškė labai drėgna, galite ją pertekliškai nukošti arba naudoti šiek tiek daugiau miltų, bet atkreipkite dėmesį, kad tešla turi būti minkšta ir šiek tiek lipni. Kepant labai svarbu nesudeginti varškėtukų – keptuvės temperatūra turi būti vidutinė. Per karštoje keptuvėje greitai apskrus viršus, bet vidus gali likti neiškepęs. Kiekvieną kartą prieš dedant naują partiją rekomenduojama nuvalyti keptuvę ir įpilti šviežio aliejaus – taip apskrudęs miltų sluoksnis nesudegs ir neturės įtakos skoniui. Jei norite sveikesnės versijos, varškėtukus galima kepti ir orkaitėje, tačiau tuomet jie bus šiek tiek sausesni, todėl puikiai tiks su gaivesniais padažais ar jogurtu.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Klasikiniai varškėtukai gali būti laisvai modifikuojami pagal jūsų skonį – į tešlą berkite razinų, smulkintų abrikosų ar net mėgstamų džiovintų uogų. Norėdami sunkesnės ir sodresnės tekstūros, galite dalį kvietinių miltų pakeisti manų kruopomis – jas prieš tai pamirkykite varškės masėje apie 20 minučių. Jei norisi lengvesnio skonio, dalį ar visus kvietinius miltus keiskite avižiniais ar ryžių miltais – tai puiki alternatyva netoleruojantiems glitimo.

Patiekti keptus varškėtukus galima labai įvairiai: tradiciškai su grietine ir šaukštu cukraus, tiesiai iš keptuvės su uogiene, medumi ar šviežiais vaisiais. Jei norite įnešti daugiau šiuolaikiškumo, išbandykite natūralų graikišką jogurtą, plakto jogurto padažą su trintomis uogomis ar net šokoladinį kremą. Vaikams galite paruošti mažus „sumuštinukus“ iš dviejų varškėtukų ir uogienės viduje.

Šiltomis dienomis labai tinka patiekti su šviežių braškių gabalėliais arba mangų salsa. O jei norite pasimėgauti ne saldžia, o neutralesne varškėtuko versija – sumažinkite cukraus kiekį ir patiekite juos su lengvu varškės ar žalumynų padažu kaip užkandį. Tokia variacija puikiai tiks net ir pietų stalo užkandžių lėkštėje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *