Klasikinis varškės apkepo receptas šeimos pusryčiams

Klasikinis varškės apkepo receptas šeimos pusryčiams

Varškės apkepas – tai vienas iš tų nostalgiškų, jaukumą kuriančių desertų, kurie dažnai primena vaikystės pusryčius ar sočius savaitgalio pietus. Tai minkštas, purus, aromatingas ir lengvai pagaminamas patiekalas, dažniausiai ruošiamas iš varškės, kiaušinių, manų kruopų ir cukraus. Lietuvoje varškės apkepas itin populiarus jau ne vieną dešimtmetį: jį mėgsta tiek vaikai, tiek suaugusieji. Šis patiekalas žavi universalia sudėtimi, nes tinka ir kaip desertas, ir kaip socesnis užkandis. Dėl savo paprasto paruošimo būdo, natūralaus skonio ir naudingų maistinių savybių, varškės apkepas užima ypatingą vietą daugelio šeimų virtuvėje.

Ingredientai

  • 500 g riebios varškės (avietinės ar kita birios struktūros)
  • 3 kiaušiniai
  • 70 g cukraus (apie 4 šaukštai, pagal skonį galima reguliuoti)
  • 1 arbatos šaukštelis vanilinio cukraus
  • 50 g manų kruopų (apie 3 šaukštai)
  • 120 ml pieno
  • 50 g sviesto (ištirpdyto ir atvėsinto)
  • Žiupsnelis druskos
  • 100 g džiovintų vaisių ar razinų (pasirinktinai)
  • Aliejaus ar sviesto kepimo formai patepti

Gaminimo eiga

  1. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir žiupsneliu druskos, kol masė taps purus ir pašviesės. Galima naudoti šluotelę arba elektrinį plaktuvą.
  2. Ištirpdykite sviestą ir leiskite jam kiek pravėsti.
  3. Pieną pašildykite, kad būtų šiltas (bet ne karštas), sumaišykite su manų kruopomis. Leiskite manams išbrinkti apie 10 minučių, kad jie suminkštėtų.
  4. Varškę pertrinkite per sietelį arba gerai sutrinkite šakute, kad būtų vientisa ir sūrio varškės struktūra nesijustų kepinyje. Jeigu mėgstate šiek tiek stambesnę tekstūrą – varškės pertrinti nebūtina.
  5. Paruoštą varškę sumaišykite su ištirpintu sviestu, išbrinkusiais manais su pienu, įberkite vanilinį cukrų ir didelėje dubenyje viską gerai išmaišykite.
  6. Į varškės masę įmaišykite plaktus kiaušinius su cukrumi.
  7. Įmaišykite pasirinktus džiovintus vaisius, pvz., razinas, spanguoles ar smulkintus džiovintus abrikosus. Jei norite, džiovintus vaisius prieš tai galima šiek tiek pamirkyti vandenyje ar apelsinų sultyse, kad suminkštėtų.
  8. Apvalią arba stačiakampę kepimo formą patepkite sviestu ar aliejumi ir pabarstykite džiūvėsėliais arba manų kruopomis, kad apkepas nepriliptų.
  9. Masę tolygiai paskirstykite formoje. Apkepo viršų galima išlyginti šaukštu ir, jei mėgstate, apšlakstyti tirpintu sviestu arba papuošti plonais obuolio ar kriaušės griežinėliais.
  10. Kepkite 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40–50 minučių, kol paviršius gražiai parus ir kepinys sutvirtės.
  11. Apkepą ištraukite iš orkaitės, leiskite šiek tiek pravėsti – taip bus lengviau supjaustyti, o skonis taps dar sodresnis. Patiekite šiltą arba atvėsusį, gardinkite grietine, uogiene ar šviežiomis uogomis.

Naudingi patarimai

Renkantis varškę varškės apkepui, geriausia naudoti riebią, birią, truputį grūdėtą varškę – tokia masė suteikia apkepui sodrumo ir malonios tekstūros. Jei varškė itin sausa, galima dėti daugiau pieno ar šlakelį grietinėlės. Jei iš turimos varškės norite purumo, ją verta pertrinti per sietelį. Norint nostalgiško skonio, tradiciškai naudojamos razinos ar džiovinti vaisiai, bet galima jų visai atsisakyti arba pakeisti šviežiais uogomis.

Kepimo laikas gali kisti priklausomai nuo orkaitės ir formos dydžio. Kepant mažesnėje ar gilesnėje formoje, gali prireikti šiek tiek daugiau laiko. Atsiminkite, kad perkeptas apkepas gali būti sausas, todėl stebėkite paviršių ir vidų – jei paviršius jau gražiai apskrudęs, bet vidus dar šiek tiek minkštas, leiskite apkepui visiškai atvėsti – tuomet jis sutvirtės ir bus puikus.

Manų kruopos šiam patiekalui suteikia struktūrą, tačiau jei norite be glitimo – galite jas pakeisti ryžių kruopomis (išvirtomis ir atvėsintomis), avižiniais dribsniais ar kukurūzų kruopomis, o cukraus kiekį reguliuokite pagal savo skonį ir naudojamų vaisių saldumą.

Jei apkepą norite skaniai pašildyti kitą dieną, darykite tai 150–160 °C temperatūroje orkaitėje. Taip išliks purumas, o paviršius nesudžius.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varškės apkepas – patiekalas, turintis daug variacijų. Vietoje razinų galite naudoti šviežias mėlynes, avietes, vyšnias ar kitus vaisius (tik nepamirškite, kad itin sultingi vaisiai gali padaryti apkepą minkštesnį). Mėgstantys klasiką renkasi paprastą apkepą be jokių priedų, o mėgstantys eksperimentuoti – gali pridėti tarkuotų obuolių, kriaušių arba apelsino žievelės bei žiupsnelį cinamono ar kardamono.

Patiekimo idėjos – kurti skonį pagal nuotaiką ir sezoną: pavasarį gardinkite šviežiomis žemuogėmis, vasarą – šilauogėmis ar braškėmis, o rudenį puikiai tinka obuolių ar slyvų tyrelė. Svarbiausia – gardinti šviežia ar plakta grietinėle, natūraliu jogurtu, uogiene ar trintomis uogomis. Tokį apkepą galima supjaustyti mažais kvadratėliais ir pasiimti į pikniką ar įdėti vaikams į pietų dėžutę.

Veganiškam variantui kiaušinius keiskite augaliniu produktu (pvz., chia sėklų ar linų sėmenų „kiaušinis“), varškės pagrindą iškeiskite į trintų tofu, o pieną – augaliniu (sojų, avižų, migdolų). Saldesniam variantui apkepą galima aplieti sirupu arba apibarstyti cukraus pudra, o desertui – patiekti su ledais.

Nepakartojamas savo jaukumu ir prisiminimais, varškės apkepas tinka tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui. Mėgaukitės kepdami ir kvieskite šeimą ar draugus ragauti jaukaus, lietuviško skonio stebuklo!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *