Klasikinis varškės vyniotinio receptas puriam ir švelniam desertui

Klasikinis varškės vyniotinio receptas puriam ir švelniam desertui

Varškės vyniotinis – tai vienas populiariausių lietuviškų desertų, viliojantis švelniu, puriu biskvitu ir gardžiu varškės įdaru. Šis klasikinis skanumynas dažnai ruošiamas šventėms, šeimos susibūrimams ar tiesiog savaitgalio popietėms, kai norisi ko nors ypatingo prie arbatos ar kavos. Varškės vyniotinis ne tik lengvai pagaminamas, bet ir džiugina savo tekstūrų bei skonių deriniu: purus biskvitas apgaubia švelniai saldų, kreminį varškės sluoksnį. Šis desertas puikiai tinka improvizacijoms – galite keisti įdaro sudėtį, žaisti priedais ar net pateikimu. Šiame straipsnyje paaiškinsiu, ką reiškia varškės vyniotinis, kaip jį nesudėtingai išsikepti namuose, ir pasiūlysiu keletą patarimų bei variacijų, kad šis patiekalas taptų dar gardesnis ir įdomesnis.

Ingredientai

  • 4 kiaušiniai
  • 120 g cukraus
  • 120 g kvietinių miltų
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • Žiupsnelis druskos
  • 25 ml aliejaus (arba ištirpinto sviesto)
  • 250–300 g varškės (geriausia, trintos per sietelį)
  • 2–3 v.š. cukraus varškei
  • 1 a.š. vanilinio cukraus varškei
  • 50 g sviesto arba 100 ml grietinėlės (į varškės įdarą – pasirinktinai)
  • 1–2 v.š. citrinos sulčių (pagal skonį)
  • Cukraus pudros (pabarstymui)

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite biskvito tešlą. Kiaušinius kartu su cukrumi ir vaniliniu cukrumi išplakite iki purios, vientisos masės – tai gali užtrukti 5–7 minutes, jei plakate elektriniu mikseriu. Plakdami įberkite žiupsnelį druskos.
  2. Įmaišykite miltus. Persijokite miltus su kepimo milteliais ir atsargiai, mentele įmaišykite į kiaušinių masę. Pilkite aliejų (arba ištirpintą sviestą) ir labai švelniai išmaišykite, kad masė išliktų puri.
  3. Kepti biskvitą. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Kepimo popieriumi išklokite stačiakampę kepimo formą (maždaug 30 × 40 cm). Supilkite biskvito tešlą, tolygiai paskirstykite ir kepkite apie 10–12 minučių, kol viršus taps šiek tiek auksinės spalvos ir elastingas palietus.
  4. Atvėsinimas ir formavimas. Iškepus biskvitą, atsargiai išverskite jį ant švaraus rankšluosčio, nuimkite kepimo popierių. Dar karštą lakštą susukite kartu su rankšluosčiu (per ilgąją kraštinę) – taip vyniotinis vėliau nesutrūks sukant su įdaru. Palikite visiškai atvėsti.
  5. Pasiruoškite varškės įdarą. Varškę gerai sutrinkite kartu su cukrumi, vaniliniu cukrumi, citrinos sultimis ir sviestu arba grietinėle. Įdaras turi būti kremiškas, bet standus – jei reikia, papildomai galite įpilti truputį natūralaus jogurto ar pieno. Pagal skonį galite dar įberti šiek tiek cukraus.
  6. Formuokite vyniotinį. Atsargiai išvyniokite atvėsusį biskvitą. Plonu sluoksniu tolygiai paskleiskite varškės įdarą. Vėl susukite vyniotinį, šįkart jau be rankšluosčio.
  7. Brandinimas ir pabaiga. Susuktą vyniotinį apvyniokite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą bent 2–3 valandoms (arba per naktį) – taip konsistencija taps tvirtesnė, skoniai geriau susijungs.
  8. Patiekite desertą. Prieš patiekiant apibarstykite cukraus pudra, supjaustykite riekelėmis. Pagal norą galite papuošti sezoninėmis uogomis, šokolado drožlėmis ar mėtų lapeliais.

Naudingi patarimai

  • Norint, kad biskvitas nesutrūktų sukant, labai svarbu jį susukti dar karštą – taip išlaikys lankstumą.
  • Varškės tekstūra turi būti kuo švelnesnė – jeigu varškė grūdėta, būtinai ją pertrinkite per sietelį ar sutrinkite blenderiu. Tokiu būdu įdaras taps ypač kremiškas.
  • Į varškės įdarą galite dėti pagal skonį įvairių priedų: razinų, džiovintų slyvų, apelsinų žievelių, šokolado gabalėlių ar šiek tiek aguonų.
  • Vyniotinis ilgiau išliks šviežias ir drėgnas, jei laikysite jį šaldytuve, sandariai suvyniotą į maistinę plėvelę.
  • Biskvitą būtinai atvėsinkite, prieš tepant įdarą – kitaip kremas gali pradėti tirpti.
  • Jeigu biskvitas šiek tiek suskylėdamas persilenkia, nesijaudinkite – varškės įdaras paslėps smulkius įtrūkimus.

Variacijos ir patiekimo idėjos

  • Norint įvairesnio skonio: Į biskvito tešlą įmaišykite kakavos miltelių – gausite šokoladinį vyniotinį. Taip pat galite pridėti tarkuotos citrinos ar apelsino žievelės, kad biskvitas būtų aromatingesnis.
  • Balta–juoda variacija: Susukdami varškės sluoksnį, paberkite ant jo aguonų, kakavos ar maltų riešutų – taip gausite įdomų vaizdą pjūvyje.
  • Pavasariui ar vasarai: Prie varškės įdaro pridėkite šviežių ar šaldytų uogų (braškių, aviečių, mėlynių) – jos suteiks desertui gaivumo ir natūralaus rūgštumo.
  • Patiekite kitaip: Vyniotinį supjaustykite mažais kvadratėliais ir išdėliokite ant saldaus užkandžių stalo – puikus pasirinkimas šventėms arba piknikams.
  • Šventiškumui: Ant paruošto vyniotinio užpilkite šokoladinį glajų arba išplaktos grietinėlės kepurėlę, papuoškite uogomis ar vaisiais.
  • Vaikiškas variantas: Prie varškės įdaro įdėkite spalvotų marmeladinių saldainių ar pabarstukų – vaikams toks desertas tikrai patiks!

Apibendrinant, varškės vyniotinis reiškia ne tik tradicinį, jaukų ir vaikystės skoniais alsuojantį desertą, bet ir universalią, kūrybišką konditerinę idėją – šį desertą lengva pritaikyti pagal savo mėgstamus produktus ar progą. Kiekvienas gali atrasti savo tobulo vyniotinio variaciją. Nesistenkite užauginti perfekcionizmo – šio deserto žavesys ir slypi paprastume bei namų jaukumo jausme, kuris lydi kiekvieną kąsnį!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *