Paprasto varškės pyrago receptas minkštam ir švelniam desertui

Paprasto varškės pyrago receptas minkštam ir švelniam desertui

Varškės pyragas paprastas – tai vienas iš tų tradicinių lietuviškų desertų, kuris džiugina savo švelniu skoniu, minkšta tekstūra ir nostalgišku paprastumu. Šis pyragas nepretenzingai įsilieja į kasdienį gyvenimą: jam nereikia ypatingų kulinarinių įgūdžių ar brangių ingredientų, tačiau rezultatas visada džiugina – tiek šeimos pusryčiams, tiek vakarienei prie arbatos puodelio. „Paprastas“ šio pyrago pavadinime nereiškia nuobodumo – priešingai, tai žada nuostabų skonį be sudėtingumo ir ilgų pasiruošimo darbų. Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime, ką reiškia varškės pyragas paprastas, kaip jį pagaminti, pateiksime naudingų patarimų ir idėjų įvairioms variacijoms, kad kiekvienas galėtų pagaminti tobulą varškės pyragą net ir pirmą kartą.

Ingredientai

  • 500 g grūdėtos arba paprastos varškės (galima naudoti ir riebesnę, ir liesą)
  • 3 kiaušiniai
  • 120 g cukraus (apie 6 šaukštai, reguliuokite pagal skonį)
  • 80 g sviesto (ištirpinto)
  • 120 g kvietinių miltų (apie 1 stiklinė)
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus arba ekstrakto
  • Žiupsnelis druskos
  • Pagal norą – razinų (sauja, išmirkyta karštame vandenyje)
  • Pagal norą – tarkuota citrinos žievelė arba šaukštas grietinės drėgmei

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite varškę. Jeigu naudojate grūdėtą varškę ar norite vientisos tekstūros, pertrinkite ją per sietelį ar trumpai sumalkite blenderiu. Tai užtikrins purų pyrago vidų.
  2. Atskirai plakite kiaušinius su cukrumi. Kiaušinius išplakite su paprastu ir vaniliniu cukrumi, kol masė taps puri, šviesi ir truputį išaugs apimtyje. Pridėkite žiupsnelį druskos.
  3. Į masę įmaišykite varškę. Į kiaušinių-cukraus masę įmaišykite pertrintą varškę ir, jei pageidaujate, grietinę ar tarkuotą citrinos žievelę. Viskas gerai išmaišoma, kad neliktų sausų gumulėlių.
  4. Įpilkite tirpintą sviestą. Sviestas prideda pyragui švelnumo bei drėgmės. Šiuo metu galima įmaišyti ir razinas, jei mėgstate jų skonį.
  5. Miltų paruošimas. Sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir palaipsniui įmaišykite į varškės masę. Svarbu gerai išmaišyti, bet nepermaišyti – tešla turi būti tiršta, bet lietiškai įkriūtų nuo šaukšto.
  6. Formos paruošimas. Pyrago kepimo formą (20–24 cm skersmens apvalią arba kvadratinę) išklokite kepimo popieriumi ar gerai ištepkite sviestu, pabarstykite džiūvėsėliais ar manų kruopomis, kad pyragas neliptų.
  7. Pilkite tešlą į formą. Tešlą paskirstykite tolygiai ir, jei norite, paviršių pabarstykite trupučiu cukraus, kuris kepant gražiai karamelizuosis.
  8. Kepimas. Įkaitinkite orkaitę iki 170–180 °C ir kepkite apie 40–50 minučių, kol pyrago vidus sustings, o viršus gražiai pagels. Patikrinkite mediniu pagaliuku – įsmeigus į pyrago vidų, jis turėtų išeiti sausas ar tik vos drėgnas.
  9. Atvėsinimas. Iškeptą pyragą palaikykite formoje apie 10–15 minučių, tada atsargiai išimkite ir visiškai atvėsinkite ant grotelių. Tai padės išvengti drėgmės kaupimosi apačioje.
  10. Patiekimas. Supjaustykite ir patiekite kambario temperatūroje ar šiek tiek pašildytą, apibarstytą cukraus pudra, su mėgstama uogiene ar natūralia grietine.

Naudingi patarimai

Norint, kad varškės pyragas būtų ypatingai purus ir vienalytis, rekomenduojama naudoti šviežią, kuo riebesnę varškę. Jeigu naudojate sausą varškę, ją sumaišykite su šlakeliu grietinės ar trupučiu pieno – tai pagerins tešlos tekstūrą. Kiaušinius visada plakite iki purios masės, nes tai užtikrina pyrago lengvumą be papildomų pastangų.

Sviesto kiekį galima sumažinti iki 50 g, jei siekiate liesesnio varianto, tačiau verta žinoti, kad daugiau sviesto – daugiau drėgmės ir švelnesnio skonio. Miltus galima keisti į manų kruopas (tinka dėti apie 80–100 g), tuomet pyragas bus dar drėgnesnis ir įgaus lengvą manų poskonį.

Razinos yra puikus tradicinis papildymas, tačiau jas prieš dedant į tešlą trumpai pamirkykite karštame vandenyje – taip jos bus minkštesnės ir neišdžius kepant. Šiek tiek tarkuotos citrinos žievelės visada suteiks gaivumo klasikai, o mėgstantiems saldesnius pyragus verta padidinti cukraus kiekį 1–2 šaukštais ar ant viršaus užkloti paviršių su šlakeliu medaus ar sirupo.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Paprastą varškės pyragą galima lengvai pritaikyti pagal kiekvieno poreikius ir mėgstamą skonį. Jeigu norite sodresnio skonio, galite į pyragą įmaišyti šaukštą kakavos miltelių arba gabaliukų juodo šokolado. Vasarą puikiai tiks įdėti šviežių arba šaldytų uogų – mėlynių, aviečių, vyšnių, o jeigu norite solidumo – dėkite riešutų ar aguonų. Mėgstantys žaismingumą ant viršaus gali paskleisti trupininį, rankomis sutrintą sviestinį miltų – cukraus sluoksnį (streuselį), kuris apkepus traškės.

Pyragas nuostabiai skanus tiek ką tik iškeptas, tiek per naktį pabrendęs šaldytuve – tuomet ir skonis sutvirtėja, ir tekstūra tampa dar minkštesnė. Jį galima patiekti vieną, su plakta grietinėle, uogiene ar netgi ledais. Kasdienio stalo variantui tiks šiltas pyragas su medaus ir jogurto padažu, o šventiškai – apibarstytas cukraus pudra ir puoštas šviežiomis uogomis.

Mažiems vaikams pyragą galima kepti keksiukų formelėse – taip kiekvienas turės savo mažą „varškės keksiuką“, kurį patogu įsidėti ar pasiūlyti pietums darželyje/ mokykloje. Norint pasimatymui ar staigmenai, pyragą iškepkite širdelės formoje ir papuoškite šokoladiniu glaistu bei vaisiais.

Nepamirškite – varškės pyragas paprastas tinka ir pusryčiams, ir vakarienei. Jį galite supjaustyti ir pasiimti į darbą, o šiek tiek pakeitus ingredientus – mėgautis sveikesniu desertu bet kurioje dienos dalyje.