Silkės užkandžių receptas su virtomis daržovėmis ir kiaušiniais

Silkės užkandžių receptas su virtomis daržovėmis ir kiaušiniais

Užkandžiai su silke jau daugelį metų užima ypatingą vietą lietuvių švenčių staluose ir kasdieniuose pietuose. Tai universalus, lengvai pagaminamas patiekalas, kuris gali būti tiek paprastas, tiek šventiškai dekoruotas. Silkė – ne tik tautos tradicijų dalis, bet ir maistingas, puikaus skonio ingredientas, suteikiantis daug galimybių eksperimentuoti. Šiame straipsnyje plačiau aptarsime, ką reiškia užkandžiai su silke, kaip juos pasiruošti, pateiksime klasikinių variantų receptą ir naudingų patarimų, kaip improvizuoti įvairiomis progomis.

Ingredientai

  • 300 g silkių filė (geriausia riebios, tradiciškai sūdytos)
  • 1 vidutinio dydžio raudonas svogūnas
  • 2–3 virti kieti kiaušiniai
  • 1 vidutinė bulvė (virti su lupena, atvėsinta)
  • 1 vidutinė morka (virti, atvėsinta)
  • 100 g marinuotų agurkėlių
  • 4–6 riekės juodos arba balto batono (galima naudoti ir mini duoneles ar šviesią duoną)
  • 2 šaukštai majonezo
  • Druskos pagal skonį
  • Šviežiai maltų pipirų pagal skonį
  • Šviežių krapų ar svogūnų laiškų papuošimui
  • Citrinos sulčių šlakelis (nebūtina, naudoti skonio paryškinimui)

Gaminimo eiga

  1. Pasiruoškite ingredientus. Išimkite silkės filė iš sūrymo, jei reikia – trumpai perplaukite šaltu vandeniu, bet nepalikite per ilgai, kad neprarastų skonio. Nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  2. Supjaustykite silkę. Filė supjaustykite nedideliais, vieno kąsnio gabaliukais, kad jie patogiai tilptų ant duonelės ar užkandžio pagrindo.
  3. Paruoškite daržoves ir kitus priedus. Virtą kiaušinį, bulvę ir morką supjaustykite nedideliais kubeliais. Marinuotus agurkėlius taip pat susmulkinkite.
  4. Svogūną paruoškite užkandžiui. Raudonąjį svogūną supjaustykite labai plonais pusžiedžiais. Jei norite švelnesnio skonio, prieš naudojant užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite 2–3 minutes ir nupilkite – taip išnyks kartumas.
  5. Sumaišykite užpildą (jei norisi sluoksniuoto užkandžio ar mišrainės). Jeigu ruošiate „būdelę“, tradicinį sluoksniuotą užkandį, mišrainės principu sumaišykite kubeliais pjaustytas bulves, morkas, agurkus, žiupsnį druskos bei majonezo. Kiaušiniai gali būti sluoksniuojami atskirai arba permaišomi pagrindiniame mišinyje.
  6. Paruoškite pagrindą. Jei naudojate duoną ar batono riekeles, jas galima švelniai paskrudinti orkaitėje – ne tik bus traškesnės, bet ir lengviau išlaikys užkandžio konsistenciją. Leiskite atvėsti.
  7. Formuokite užkandžius. Ant riekelės dėkite šaukštelį mišrainės, uždėkite silkės gabaliuką, dekoruokite svogūno griežinėliais, šviežiais krapais ar laiškais. Truputį apšlakstykite citrinos sultimis – taip pabrėšite žuvies skonį.
  8. Patiekite iš karto arba atvėsinkite. Užkandžius galima patiekti iš karto, tačiau jei norite, kad skoniai geriau susimaišytų, laikykite uždengtus šaldytuve apie 30 minučių.

Naudingi patarimai

Nepamirškite, kad silkę geriausia ruošti šviežiai ištraukus iš sūrymo, tada ji būna sultingesnė. Jei silkės gabaliukai atrodo per sūrūs, trumpai pamirkykite šaltame vandenyje, bet venkite perlaikymo – silkė praras dalį skonio ir aromato.

Svogūnas dažnai sukelia prieštaringų nuomonių – jei netoleruojate aštrumo, rinkitės raudonąjį svogūną, applikytą verdančiu vandeniu, arba pakeiskite svogūnų laiškais.

Kad užkandžiai su silke būtų ryškesnio skonio, įpilkite į padažą truputį garstyčių ar krienų. Jeigu norite liesesnės alternatyvos, keiskite majonezą natūraliu jogurtu ar šviežia grietine.

Duonos arba batono pagrindą verta šiek tiek paskrudinti – taip ne tik įgaus malonų traškumą, bet ir nesugers tiek daug drėgmės iš mišrainės bei silkės.

Kad užkandžiai atrodytų patraukliai, naudokite šviežius krapus, laiškus ar susmulkintus virtus kiaušinius apibarstymui. Jie suteiks ne tik skonio, bet ir spalvos.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Užkandžiai su silke gali būti labai įvairūs ir prisitaikyti prie skirtingų progų. Jaunatviškesniam vakarėliui verta pasiūlyti silkės kąsnelius ant agurkų griežinėlių arba nedidelių bulvių puselių. Tai puikus be-glitimo sprendimas.

Tradicinis „silkės patalas“ – kai silkė sluoksniuojama su virtomis bulvėmis, morkomis, burokėliais, kiaušiniais bei svogūnais, pertepta majonezu – dažnai patiekiama didelėje lėkštėje, o svečiai patys pasideda ant lėkštės. Taip pat mėgstamos mažos porcijos desertinėje indelyje ar taurėse – atrodo moderniai ir šventiškai.

Silkę taip pat galima derinti su keptais ar virtais obuoliais, šviežiais ridikėliais, raugintomis daržovėmis ar kaparėliais – tokie papildymai praturtina skonį.

Minimalistinė vakarėlio ar užkandžių stalo idėja – silkės ritiniai su kremine varškės užtepėle ir šviežiomis žolelėmis, suformuoti kaip „vyniotiniai“, perverti dantų krapštuku.

Patiekite užkandžius su silke šalia šviežių daržovių, raugintų agurkų, marinuotų grybų ar net silpnai rūkytos žuvies – taip sukursite sodresnį skonių derinį.

Nepamirškite, kad šie užkandžiai puikiai tinka ne tik šventėms, bet ir kaip užkanda prie šildančio gėrimo ar net paprastoms šeimos vakarienėms.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *