Sluoksniuotos tešlos užkandžių receptas su kumpiu ir sūriu

Sluoksniuotos tešlos užkandžių receptas su kumpiu ir sūriu

Užkandžiai su sluoksniuota tešla yra vieni universaliausių ir mėgstamiausių patiekalų tiek kasdieniams užkandžiams, tiek šventiniam stalui. Šie užkandžiai pasižymi ypatinga tekstūra – traškūs išorėje, o viduje minkšti, dažnai su įvairiais įdarais ar prieskoniais. Sluoksniuota tešla (dar vadinama bemiele arba mieline sluoksniuota) yra tapusi tikru virtuvės pagalbininku, leidžiančiu per trumpą laiką pagaminti skanių, estetiškų užkandžių. Pastebima, kad tokie užkandžiai sparčiai išpopuliarėjo ir Lietuvoje – jie dažnai puošia vaišių stalą gimtadienio, Kalėdų ar vakarėlio metu. Šio straipsnio tikslas – paaiškinti, kuo išskirtiniai užkandžiai su sluoksniuota tešla, pateikti aiškų pagrindinį receptą, naudingus patarimus bei variacijas, kad kiekvienas namuose galėtų mėgautis šiuo universaliu patiekalu.

Ingredientai

  • 300 g atšildytos sluoksniuotos bemielės tešlos (arba mielinės – pagal skonį)
  • 100 g vytinto kumpio arba plonai pjaustytos šaltai rūkytos mėsos (pvz., parmos, šoninės, lašišos ar pan.)
  • 80 g kietojo sūrio (parmezano, čederio, mozzarella ar kitokio pagal skonį)
  • 1 kiaušinio trynys (aptepimui)
  • 1 valgomasis šaukštas pieno (aptepimui su tryniu)
  • 1–2 šaukšteliai džiovintų žolelių (bazilikų, raudonėlio, čiobrelių ar provanso žolelių)
  • Druska, pipirai – pagal skonį
  • (Nebūtina) Sezamo sėklos, aguonos arba linų sėmenys apibarstymui

Gaminimo eiga

  1. Išimkite sluoksniuotą tešlą iš šaldytuvo ir palikite kambario temperatūroje apie 20–30 min., kol ji taps minkštesnė, nes šalta tešla gali lūžti ir sunkiai išsikočioti.
  2. Lengvai pabarstykite stalą miltais ir iškočiokite tešlą iki norimo storio – paprastai 3–5 mm. Jei naudojate jau iškočiotą tešlą, šį žingsnį galite praleisti.
  3. Tešlą supjaustykite norimos formos gabaliukais: stačiakampiais, kvadratais, trikampiais ar apskritimais (naudokite kepinių formas, jei turite, – bus dar gražiau).
  4. Ant kiekvienos tešlos dalies uždėkite ploną kumpio, žuvies ar mėsos griežinėlį, apibarstykite tarkuotu sūriu ir žolelėmis. Prieskoniai – pagal skonį, tačiau nepersistenkite, kad nedominuotų.
  5. Užlenkite užkandžio kraštus, padarykite „rokenrolus“, vokelius ar griežinėlius – užkandžių forma priklauso nuo jūsų fantazijos. Norint mažesnių užkandžių, galima tešlą perlenkti pusiau ir pirštais prispausti kraštelius. Jei norite ritinukų, išilgai susukite tešlos juosteles su įdaru.
  6. Paruoštus užkandžius sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Palikite tarpelius, nes kepdama tešla labai išsipučia.
  7. Kiaušinio trynį sumaišykite su šaukštu pieno. Šiuo mišiniu teptuku aptepkite kiekvieną užkandį – šis žingsnis suteikia blizgesio ir sodresnę spalvą iškepus.
  8. (Nebūtina) Apibarstykite sezamo, aguonų ar linų sėmenimis – tai ne tik skanu, bet ir suteikia puikią išvaizdą.
  9. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 min., kol užkandžiai gražiai paruduos, išsipūs ir taps lengvi bei traškūs.
  10. Išimkite iš orkaitės, leiskite kelias minutes atvėsti. Patiekite šiltus arba kambario temperatūros.

Naudingi patarimai

Sluoksniuotos tešlos užkandžiai išsiskiria savo paprastumu ir greitu paruošimu. Užšaldytą tešlą verta laikyti šaldiklyje – taip būsite pasiruošę netikėtiems svečiams. Rinkdamiesi įdarus, venkite labai drėgnų ar riebalų išskiriančių produktų, nes tešla gali sumirkti ir neprikėpti. Jei norite, kad užkandžiai būtų ypatingai traškūs, prieš dedant įdarą tešlą galima lengvai apkepti be įdaro (5 min. orkaitėje), tada leisti atvėsti ir tęsti gamybą. Kepant nelaikykite skardos per ilgai uždarytoje orkaitėje, nes perkeptas užkandis praras malonią tekstūrą. Kiaušinio trynio ir pieno mišinys padeda užkandžiams įgauti apetitą keliančią spalvą, tačiau jei neturite laiko, šį žingsnį galite praleisti. Nepamirškite palikti tarpelių ant skardos – kepdama tešla labai išsiplečia.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Užkandžius su sluoksniuota tešla galima pagaminti su beveik bet kokiu įdaru: nuo klasikinio kumpio ir sūrio iki daržovių, rūkyto lašišos, švelnaus karamelizuoto svogūno ar net saldžių variantų, naudojant šokoladą, vaisius ar uogas. Populiarus pasirinkimas – grybų, špinatų ir fetos įdaras vegetariškai stalui. Norint ypatingo skonio, galima įdaro viduryje pridėti šaukštelį alyvuogių pastos, džiovintų pomidorų ar bulvių košės. Saldiems užkandžiams puikiai tiks riešutų sviestas ir bananai, vyšnių uogienė kartu su vaniliniu cukrumi ar obuoliai su cinamonu.

Patiekti užkandžius galima tiek šiltus, tiek atvėsusius. Puikiai dera su įvairiais padažais – bazilikų pesto, pagardintu jogurtu, garstyčių ar pomidorų padažu. Mažesnės formos užkandžiai tinka piknikams, švediškam stalui ar iškylai. Norėdami paslėpti įdarytą sluoksniuotą tešlą po pikantišku ar saldžiu „guzu”, formuokite apvalius pyragėlius. Didelius užkandžius galima perpjaustyti į mažesnius gabaliukus prieš patiekiant.

Sluoksniuotos tešlos užkandžiai yra puikus pagrindas kūrybiškumui virtuvėje – išbandykite skirtingus ingredientus, ieškokite sau labiausiai patinkančių derinių ir nustebinkite artimuosius ar svečius naujais skoniais. Tai patiekalas, kuris niekada neatsibosta ir visada atrodo išties estetiškai – tad drąsiai eksperimentuokite ir mėgaukitės!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *