Tobula pupelių sriuba – tai daugiau nei tiesiog šildantis pietų ar vakarienės pasirinkimas. Šis patiekalas per šimtmečius pelnė pripažinimą visame pasaulyje, nes yra ir sotus, ir maistingas. Pupelių sriuba universalumu žavi tiek vegetarus, veganus, tiek mėsos mėgėjus – ją lengva pritaikyti įvairiems skoniams ir poreikiams. Tobula pupelių sriuba žavi subtiliai subalansuotu skoniu, burnoje tirpstančiomis daržovėmis ir tiršta tekstūra, o svarbiausia – ja lengva mėgautis ne tik šaltais žiemos vakarais, bet ir visais metų laikais. Jei ieškote paprasto būdo gauti daug skaidulų, baltymų ir vitaminų, šis patiekalas – puikus pasirinkimas kiekvienai šeimai.
Ingredientai
- 300 g džiovintų arba 2 skardinės (apie 800 g) virtų pupelių (raudonųjų, baltųjų arba mišrių)
- 1 didelis svogūnas
- 2 vidutinės morkos
- 2 stiebai saliero
- 3 skiltelės česnako
- 2 vnt. bulvių (nebūtina, bet tinka sutirštinimui)
- 1 raudonoji paprika (nebūtina, bet suteikia spalvos ir saldumo)
- 400 g konservuotų smulkintų pomidorų
- 1 l daržovių arba vištienos sultinio
- 1 lėkštė šviežių arba džiovintų petražolių
- 2 lauro lapai
- 1 arbatinis šaukštelis rūkytos arba paprastos paprikos miltelių
- 1/2 šaukštelio juodųjų pipirų
- 1 šaukštelis džiovinto raudonėlio
- Druskos pagal skonį
- 2–3 šaukštai alyvuogių aliejaus kepimui
Gaminimo eiga
- Jei naudojate džiovintas pupeles, jas iš vakaro suberkite į didelį dubenį, užpilkite gausiai šaltu vandeniu ir palikite brinkti per naktį (8–12 valandų). Ryte pupeles nupilkite, perplaukite ir uždėkite virti švariame vandenyje 1–1,5 valandos, kol visiškai suminkštės. Jei naudojate konservuotas pupeles, tiesiog perplaukite jas po šaltu vandeniu ir palikite nuvarvėti.
- Kol pupelės verda (arba tuo metu, kai naudojate išvirtas/konservuotas pupeles), pasiruoškite kitas daržoves. Svogūną, morkas, salierą ir papriką smulkiai supjaustykite, bulves nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais, česnaką susmulkinkite.
- Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite svogūną, salierą ir morkas, kepkite ant vidutinės ugnies apie 5–7 minutes, kol daržovės suminkštės, bet nepradės skrusti.
- Įdėkite česnaką, papriką, paprikos miltelius, raudonėlį bei lauro lapus, trumpai pakepinkite apie 1 minutę, kol pasklis malonus aromatas.
- Sudėkite bulves, konservuotus arba šviežius smulkintus pomidorus ir išvirusias ar konservuotas pupeles. Viską gerai išmaišykite.
- Supilkite sultinį, pagal skonį pasūdykite, užvirinkite. Kai sriuba užvirs, sumažinkite ugnį ir virkite apie 25–30 minučių, kol bulvės visiškai suminkštės, o skoniai susilies.
- Pagal pageidavimą – maždaug trečdalį sriubos trintuvu arba šakute šiek tiek sutrinkite (puode arba atskirai), kad sriuba taptų tirštesnė, bet vis dar jaustųsi pupelių ir daržovių gabaliukai. Tai suteiks patiekalui sodresnę tekstūrą.
- Patikrinkite prieskonius – įberkite daugiau druskos, pipirų ar rūkytos paprikos, jei reikia. Išimkite lauro lapus. Suberkite smulkintas petražoles ir išmaišykite.
- Patiekite karštą, pagardintą šlakeliu alyvuogių aliejaus ar šviežiai maltų pipirų. Prie sriubos puikiai tinka juoda duona ar paskrudinti batono riekelės.
Naudingi patarimai
Sriubai rinkitės kokybiškas pupeles – nesvarbu, ar džiovintas, ar konservuotas. Džiovintos pupelės suteikia išraiškingesnį skonį, tačiau reikalauja daugiau laiko. Naudojant konservuotas, sriuba bus paruošta daug greičiau. Jei norisi švelnesnio skonio – įdėkite daugiau bulvių ar mažiau prieskonių. Paprikos milteliai ir rūkytos paprikos aromatas suteikia šilumos ir gylio, tačiau galite eksperimentuoti pagal savo skonį.
Jei norite kiek skystesnės sriubos – pilkite daugiau sultinio. Jei mėgstate tirštesnę – dalį pupelių ar visus bulvių gabalėlius sutrinkite prieš pabaigą.
Svarbu leisti sriubai šiek tiek pastovėti po virimo – per pusvalandį skonio niuansai išryškėja dar labiau, sriuba sustandėja ir tampa ypač soti. Jei gaminate sriubą iš anksto kelioms dienoms į priekį, laikykite ją sandariame inde šaldytuve – pakaitinta ji bus net skanesnė.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Tobula pupelių sriuba lengvai prisitaiko prie kiekvieno skonio ar turimų ingredientų. Norite daugiau baltymų? Įberkite nedidelį kiekį rūkytos dešros, virtų vištienos gabaliukų ar pašutintų šoninės kubelių – jie suteikia malonią pikantišką natas klasikiniam sriubos skoniui. Norint išlaikyti patiekalą visiškai augalinį, sumaišykite skirtingas pupelių rūšis – baltąsias, juodąsias, avinžirnius – arba įdėkite saują lęšių, kurie tirština sriubą ir papildo ją maistinėmis medžiagomis.
Aromatingiems akcentams puikiai tinka šviežios žolelės: čiobreliai, šalavijas ar bazilikas. Jei mėgstate aštriau, įdėkite aitriosios paprikos ar šlakelį čili padažo. Sriubą galite pagardinti šaukštu natūralaus jogurto, tirštu graikišku jogurtu ar net trintais avokadais – jie suteiks kremiškumo.
Pupelių sriuba ypač gardi su paskrudinta juoda duona, duoniukais ar sūrio džiūvėsiais. Iš kelias dienas šaldytuve pastovėjusios sriubos galima pagaminti padažą – patiekite su virtais ryžiais ar daržovių troškiniu, naudokite kaip įdarą tortiljoms ar užkepėlėms.
Gaminimo metu improvizuokite – eksperimentuokite su įvairiais daržovių deriniais (cukinija, žirneliai, pomidorai), sultinio pagrindu (daržovių, vištienos, jautienos) ar prieskoniais (kuminas, kalendra, kmynai), kad rastumėte savo šeimai nepakeičiamą pupelių sriubos versiją. Svarbiausia – gamindami vadovaukitės savo skoniu ir mėgaukitės tobulos pupelių sriubos atradimu!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.
