Tzatziki padažo receptas su graikišku jogurtu ir agurkais

Tzatziki padažas – tai vienas žymiausių graikų virtuvės šaltų užkandžių, kuris išsiskiria gaivumu, subtiliu skoniu bei universaliu pritaikymu. Šis padažas tradiciškai gaminamas iš graikiško jogurto, šviežių agurkų, česnako, alyvuogių aliejaus ir prieskonių. Dažniausiai naudojamas kaip užkandis su duona, kaip garnyras prie įvairių mėsos ar žuvies patiekalų, bet puikiai tinka ir kaip salotų ar sumuštinių pagardas, suteikiantis gaivumo ir lengvumo jausmą. Lietuvoje tzatziki sparčiai populiarėja dėl paprasto gaminimo ir nepriekaištingo skonio, tad šis receptas padės ne tik išmokti pagaminti autentišką padažą, bet ir supažindins su pagrindinėmis šio graikiško šedevro paslaptimis.

Ingredientai

  • 400 g graikiško jogurto (geriausia 10 % riebumo)
  • 1 didelis agurkas
  • 2–3 česnako skiltelės (pagal skonį)
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštas šviežių krapų (arba mėtos, jei mėgstate)
  • 1 šaukštas citrinos sulčių arba baltos vyno acto
  • Druska ir malti juodieji pipirai pagal skonį

Gaminimo eiga

  1. Agurką nuplaukite ir, jei odelė stora ar karti, nulupkite. Sutarkuokite stambia tarka. Agurką suberkite į sietelį, apibarstykite trupučiu druskos ir palikite 10 minučių, kad išleistų vandens perteklių. Tuomet rankomis arba švaria šluoste švelniai nuspauskite likusį skystį.
  2. Česnaką labai smulkiai sukapokite arba sutrinkite česnako trintuvėje. Jei mėgstate intensyvesnį aromatą, galite naudoti daugiau skiltelių.
  3. Dideliame dubenyje sumaišykite graikišką jogurtą, nusausintą agurką, česnaką, alyvuogių aliejų, citrinos sultis arba actą, krapus. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
  4. Gerai išmaišykite, kad visi ingredientai tolygiai pasiskirstytų. Uždenkite indą ir padėkite padažą bent 30 minučių į šaldytuvą, kad visi skoniai „susidraugautų“.
  5. Patiekimo metu galite papildomai apšlakstyti alyvuogių aliejumi ar papuošti šviežiais žalumynais.

Naudingi patarimai

Autentiškam tzatziki svarbiausia yra gerai nusausintas agurkas – jei paliksite per daug vandens, padažas bus skystas. Graikiškas jogurtas turi būti tirštas bei riebus, taip gausite tą tradicinį, kremišką skonį; jei naudojate natūralų jogurtą, galite jį per naktį perkošti per marlę, kad nusivarvėtų išrūgos. Česnaką įdėkite atsargiai – skonis stiprėja stovint, tad geriau pradžioje naudoti mažiau ir tik vėliau pakoreguoti. Kvapnius žoleles naudokite šviežias, jos suteiks papildomo šviežumo bei aromato, bet stenkitės jų daug nepadauginti, kad neapimtų viso padažo skonio. Tzatziki puikiai laikosi šaldytuve 2–3 dienas, tačiau geriausia skanauti tą pačią ar kitą dieną po pagaminimo.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Tzatziki receptas puikiai pasiduoda improvizacijoms: galite dalį krapų pakeisti mėtomis ar petražolėmis, įberti šiek tiek aštrios paprikos ar paskaninti laimo sultimis vietoje citrinos. Tradicinį variantą kartais papildomai pagardina smulkintomis juodosiomis alyvuogėmis, tarkuota citrinos žievele ar vos vos trupučiu balzamiko acto – tai suteikia naują skonio akcentą. Jeigu pageidaujate veganiško varianto, naudokite augalinį jogurtą.

Tzatziki tinka ne tik kaip užtepėlė su pita duona ar šviežiais daržovių šiaudeliais. Graikai jį dažnai naudoja kaip gaivų padažą prie souvlaki ar giros – tradicinių keptų mėsų, gardina keptas bulves ar pagrindines salotas, deda į falafelius, kebabus ar net makaronų patiekalus. Padažas taip pat puikiai dera su žuvimi, keptomis daržovėmis, ant grotelių kepta kalakutiena ar vištiena. Patiekite kaip vasarišką užkandį kartu su gaiviomis salotomis ar net žiemą, kai norisi priminti sau šiltesnius kraštus.