Tzatziki receptas su graikišku jogurtu ir šviežiais agurkais

Tzatziki – tai gaivus ir visame pasaulyje garsus graikiškas užkandis, kuris garsėja ne tik išraiškingu skoniu, bet ir universalumu virtuvėje. Šis padažas pagamintas iš natūralaus jogurto, tarkuoto šviežio agurko, česnako, alyvuogių aliejaus, acto arba citrinos sulčių ir šviežių žolelių – dažniausiai krapų. Tzatziki ypatingai vertinamas dėl savo lengvumo, gaivumo ir tobulos sąveikos su įvairiais patiekalais: nuo souvlaki ar giros iki šviežių daržovių, duonos ar keptų bulvių. Jei jus domina, ką reiškia tzatziki receptas ir kaip šį ikonišką graikišką padažą pagaminti namuose, šiame straipsnyje rasite viską, ko reikia – nuo klasikinių ingredientų iki gaminimo paslapčių ir patiekimo idėjų.

Ingredientai

  • 400 g natūralaus graikiško jogurto (riebumas 8-10 % – pageidautina tirštesnis, bet galima ir mažesnio riebumo)
  • 1 didelis šviežias agurkas (apie 300 g), nuluptas ir sutarkuotas stambia tarka
  • 2–3 skiltelės česnako (pagal skonį), susmulkintos arba sutrintos
  • 1–2 valg. šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 valg. šaukštas baltojo vyno acto arba 1–2 arbat. šaukšteliai citrinos sulčių
  • 1–2 valg. šaukštai šviežių kapotų krapų (arba mėtų, pagal norimą terpę)
  • Druskos pagal skonį
  • Šviežiai maltų juodųjų pipirų (nebūtina)

Gaminimo eiga

  1. Agurko paruošimas. Nulupkite agurką, perpjaukite per pusę ir išskobkite sėklas (jei jos didelės ir vandeningos). Stambia tarka sutarkuokite agurką, dėkite į sietelį ar marlę ir stipriai nuspauskite, kad pašalintumėte perteklinę drėgmę. Tai svarbus žingsnis – taip tzatziki padažas išliks tirštas ir neatskiestas.
  2. Jogurto paruošimas. Jei naudojate tradicinį graikišką jogurtą, papildomai jį nusunkti nereikia. Tačiau jei jūsų jogurtas skystesnis (pvz., paprastas natūralus), įdėkite jį į sietelį su marlės sluoksniu ir leiskite nuvarvėti apie 30–60 min., kad pasiektų tinkamą tirštumą.
  3. Sumaišykite bazinius ingredientus. Į vidutinio dydžio dubenį sudėkite jogurtą, tarkuotą ir nuspaustą agurką, smulkintą česnaką bei kapotus krapus (ar kitas pasirinktines žoleles).
  4. Paskaninkite prieskoniais. Įberkite druskos, pipirų (jei naudojate), įpilkite alyvuogių aliejaus ir baltojo vyno acto arba citrinos sulčių. Atsargiai išmaišykite šaukštu – padažas turi būti vientisas, bet ne permaišytas.
  5. Subtilus poilsio laikas. Tzatziki idealu palaikyti šaldytuve bent 1 valandą prieš patiekiant – šitaip skoniai susibėga, o padažas tampa dar gardesnis.
  6. Pateikimas. Prieš patiekiant papuoškite papildomu trupučiu alyvuogių aliejaus, šviežiais krapais ar mėtų lapeliais. Tzatziki geriausia skanauti atšaldytą.

Naudingi patarimai

Kad tzatziki taptų jūsų mėgstamiausiu užkandžiu ar padažu prie karštų patiekalų, svarbu atkreipti dėmesį į keletą patikimų ir patikrintų smulkmenų. Pirmiausia, agurko nusunkimas – viena svarbiausių sėkmės paslapčių. Jei šio žingsnio praleisite, galutinis rezultatas bus per skystas. Jeigu neturite graikiško jogurto, galite jį pasigaminti iš paprasto natūralaus jogurto: tiesiog per naktį palaikykite jogurtą sietelyje su marle, kad liktų tik tiršta masė.

Kalbant apie česnaką, būkite atsargūs: geriausia pradėti nuo mažesnio kiekio, nes ilgainiui padaže česnako skonis tampa intensyvesnis. Skonį galite koreguoti prieš pat patiekimą. Alyvuogių aliejus suteikia sodrumo – rinkitės kokybišką, šviežią alyvuogių aliejų, nes prastesnės kokybės produktai iškart atsilieps skoniui.

Krapai tradiciškai naudojami kaip pagrindinė žolelė, tačiau šviežios mėtos suteikia padažui išskirtinį gaivumą. Norėdami tirštesnio tzatziki, naudokite perpus daugiau jogurto ir šiek tiek mažiau agurko, o jei mėgstate rūgštesnį variantą – nepagailėkite citrinos sulčių ar acto.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Tzatziki – nepaprastai universalus padažas, kuris dera tiek prie tradicinių graikiškų patiekalų, tiek prie lietuviškos virtuvės užkandžių. Štai keletas idėjų, kaip galite kaskart išbandyti ką nors naujo:

Patiekimo idėjos:

  • Garnyrui prie keptos ar grilyje ruoštos mėsos – ypač tinka prie vištienos, avienos šašlykų, jautienos ar kepsnių.
  • Kaip padažas prie šviežių ar iškeptų daržovių.
  • Užtepėlė ant skrebučio, pilno grūdo duonos, lavašo ar pita duonos trikampėlių.
  • Gaivus užkandis – tzatziki patiekiamas su daržovių lazdelėmis (agurkų, morkų, salierų, paprikų).
  • Pagardas sumuštiniuose ar daržovių buritams, taip pat wrapuose.

Variacijos:

  • Pagal skonį praturtinkite krapus mėtų, petražolių ar net šviežios kalendros lapeliais.
  • Agurką galite pakeisti dalimi cukinijos – itin tinka vasarą, kai cukinijos sezono metu.
  • Jei norite dar įdomesnio skonio, įdėkite trupučio kmynų ar maltų kalendrų sėklų.
  • Veganiškai versijai – naudokite augalinį jogurtą, pageidautina nesaldintą ir tirštą, o likę ingredientai nesikeičia.
  • Skoniui suintensyvinti – įmaišykite truputį fetos sūrio ar šlakelį obuolių acto.

Tzatziki gali būti pagrindinis jūsų vasaros stalo herojus, kuriuo nustebinsite tiek draugus, tiek šeimos narius. Gaminant šį padažą kartu su vaikais, tai puiki proga pakalbėti apie Viduržemio jūros virtuves ir sveikos mitybos įpročius. Įsidėkite tzatziki į indelį iškylai, pilkite ant keptų daržovių dubenėlio arba garderuokite kaip lengvą, bet ryškaus skonio užkandį darbe. Nesvarbu, kurį variantą pasirinksite – šis tzatziki receptas leis pajusti tikrąją graikiško skonio harmoniją ir į savo kasdienybę atneš daugiau spalvų.