Ūkiško muilo receptas su natūraliais riebalais namuose

Ūkiško muilo receptas su natūraliais riebalais namuose

Ūkiškas muilas – tai natūralus, tradicinis muilas, kuris gaminamas iš paprastų, aiškių ingredientų, dažniausiai naudojamų buityje ar ūkyje. Lietuvoje šis muilas turi gilias istorines šaknis, buvo vertinamas už savo veiksmingumą švarinant, plaunant ir net gydant įvairias odos problemas. Daugelis vyresniosios kartos žmonių puikiai prisimena ūkiško muilo plyteles, kurios buvo naudojamos ne tik rankoms ir kūnui, bet ir skalbiniams skalbti ar net virtuvėje. Šiandien, kai vis daugiau žmonių atsigręžia į natūralias, ekologiškas priemones, ūkiškas muilas vėl grįžta į mados viršūnes. Jei norite išsiaiškinti, kas išties yra ūkiškas muilas, iš ko jis susideda ir kaip jį pasigaminti patiems namuose, šiame straipsnyje rasite visą reikalingą informaciją draugišku ir aiškiu formatu.

Ingredientai

  • 500 g kiaulės taukų (arba jautienos taukų, avies ar augalinio aliejaus)
  • 120 g 99 % natrio šarmo (NaOH, dar vadinamo kaustine soda – būtina laikytis saugos)
  • 300 ml vandens (geriausia – distiliuoto arba virinto, pravėsusio)
  • Pasirinktinai – 20–30 ml eterinio aliejaus (jei norite švelnesnio kvapo)
  • Neprivaloma – džiovintos žolelės, avižų dribsniai, medžio anglis ar kitos natūralios priemaišos

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite darbų vietą ir įrankius. Gaminant ūkišką muilą naudojama stipri šarminė medžiaga – natrio šarmas (NaOH), todėl pasirūpinkite apsaugomis: akiniais, pirštinėmis, atvirtoje, gerai vėdinamoje vietoje. Paruoškite nerūdijančio metalo arba emaliuotą puodą, svarstykles, maišytuvą, termometrą, silikoninę ar medinę formą muilui.
  2. Paruoškite riebalus. Jei naudojate kietus taukus, juos supjaustykite mažais gabalėliais ir ištirpinkite ant silpnos ugnies, kol gausite skystį. Jei naudojate augalinį aliejų, tiesiog pašildykite iki apie 40–45°C.
  3. Paruoškite natrio šarmo tirpalą. Į atskirą stiklinį ar plastikinį indą supilkite vandenį. Nepamirškite – visada šarmą pilkite į vandenį (niekada – atvirkščiai, nes kyla stipri reakcija ir didelė temperatūra). Lėtai berti šarmą į vandenį, nuolat maišant – atsargiai, neįkvėpkite išsiskiriančių garų. Tirpalas įkais iki 70–90°C, leiskite jam atvėsti iki apie 40–45°C.
  4. Sujunkite riebalus su šarmu. Kai abiejų komponentų temperatūra panaši (40–45°C), lėtai pilkite natrio šarmo tirpalą į ištirpintus taukus, maišydami stipriu šluotele arba trintuvu (rankiniu blenderiu). Mišinys turėtų pradėti tirštėti ir įgyti gelsvą atspalvį.
  5. Maišykite iki vadinamo „trace“ etapo. Maišykite, kol tešla pradės priminti tirštą grietinę ir ant paviršiaus išlieka „pėdsakų“. Tai vadinama saponifikacijos pradžia – kai riebalai reaguoja su šarmu, susidaro muilas ir glicerinas.
  6. Įmaišykite pasirinktas priemaišas. Jei planuojate naudoti eterinį aliejų, žoleles ar kitus priedus – įmaišykite dabar. Tai suteiks muilui papildomų savybių, spalvų ir aromato.
  7. Sukrėskite masę į formas. Supilkite tešlą į formą ir išlyginkite paviršių. Uždengite maistine plėvele ar rankšluosčiu, laikykite šiltai 24–48 valandas, kol muilas sustings.
  8. Išimkite ir supjaustykite. Sustingusį muilą išimkite iš formos ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
  9. Palikite brandinti. Ūkiškas muilas turi brandinti 4–6 savaites – per tą laiką dingsta likę šarminiai junginiai, muilas tampa švelnus ir tinkamas naudoti.

Naudingi patarimai

Dirbdami su natrio šarmu visada naudokite apsaugines priemones ir nedirbkite arti vaikų ar gyvūnų. Saponifikacijos metu vyksta stipri cheminė reakcija, todėl labai svarbi tiksli temperatūra ir kiekvieno ingrediento svoris.

Dažniausiai ūkiškam muilui naudojami tvirti gyvūniniai riebalai – jie suteikia muilui kietumą ir ilgaamžiškumą, neskaidomi, nepūva. Jei pageidaujate veganiško varianto, rinkitės kokosų, alyvuogių, palmių ar saulėgrąžų aliejų, bet svarbu naudoti natūralų, nerafinuotą produktą.

Švarai svarbu visos formos – muilo masė turi būti kruopščiai užmaišyta, neprisvilkusi, nei per skysta, nei grūdėta. Nepamirškite, kad kol muilas šviežias, jo nenaudokite – šarmas dar gali būti aktyvus.

Jei norite eksperimentuoti – į masę galite pridėti džiovintų ramunėlių, mėtų, medetkų, molio, aktyvintos anglies ar avižų. Tai ne tik papuoš muilą, bet ir suteiks papildomų naudų kūno priežiūrai. Norint stipresnio balinimo ar plovimo efekto, galima naudoti stipresnius riebalus ir ilgiau brandinti.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Klasikinis ūkiškas muilas gaminamas be kvapų ar spalvų, tačiau šiuolaikinėje virtuvėje ir kūno priežiūroje dažnai siekiama malonesnio naudojimo pojūčio. Jei mėgstate natūralius kvapus, naudokite eterinius aliejus – levandų, arbatmedžio, rozmarinų ar apelsinų eterinis aliejus ne tik suteiks muilui aromatą, bet ir papildomų antibakterinių ar odą raminančių savybių.

Norint universalaus muilo – naudokite be jokių priedų. Tokį gaminį galėsite drąsiai naudoti tiek virtuvėje indų plovimui, tiek skalbiniams, tiek net naminėms augalų priemonėms (pvz., kovojant su amarais). Rankų bei kūno priežiūrai geriau rinkitės minkštesnį muilą iš alyvuogių ar kokoso aliejaus – tokie muilai mažiau sausina rankas.

Kūrybiškam dovanų sprendimui supilkite ūkišką muilo masę į įvairias dekoratyvias silikonines formas. Taip gausite ne tik funkcionalų, bet ir stilingą produktą, idealiai tinkantį dovanų rinkiniams ar asmeniniam SPA seansui namuose. Džiovintos žolelės muilo viduje ne tik džiugins akį, bet ir maloniai masažuos odą.

O jei mėgstate rankdarbius, pabandykite padaryti „sluoksniuotą“ muilą: vieną dalį nudažykite aktyvinta medžio anglimi, kitą – palikite natūralią, taip sukursite dvispalvį produktą, kuris patrauks dėmesį ir džiugins šeimą ar svečius.

Nepamirškite – šviežias ūkiškas muilas gali būti gana stiprus kvapo ir poveikio atžvilgiu, bet ilgai brandinamas jis tampa vis švelnesnis, tad pagaminti tokio muilo verta iškart didesnį kiekį ir brandinti jį mėnesį ar du.

Tikras ūkiškas muilas – natūralios švaros simbolis, galintis atstoti daugybę cheminių priemonių namuose, o sužinojus gamybos paslaptis, kiekvienas gali susikurti tokį muilą pagal savo poreikius ir skonį. Tereikia šiek tiek kantrybės, saugumo priemonių ir noro pasidovanoti sau ką nors ypatinga iš gamtos rankų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *