Ukrainietiški barščiai Beatos stiliumi – tai spalvinga, sočia ir kvapni sriuba, kuri užkariavo daugelio širdis. Šis patiekalas simbolizuoja namų jaukumą bei svetingumą, o tinkamai paruošti barščiai atskleidžia ne tik daržovių saldumą, bet ir gilų tradicijų sluoksnį. Beatos barščių receptas išsiskiria ypatingu balansu tarp daržovių, mėsos ir subtilių prieskonių – visa tai sukuria harmoningą skonį, kuris puikiai tinka tiek šaltuoju metų laiku, tiek šventiniam stalui. Ši sriuba ne tik sušildo kūną, bet ir vienija artimuosius prie stalo, kviesdama pasimėgauti nepamirštamais skoniais.
Ingredientai
- 400–500 g jautienos (geriausia su kaulu – šonkaulių arba kulninės dalies)
- 1,5 litro vandens
- 2 vidutinės bulvės
- 1 didelė morka
- 1 didelis svogūnas
- 1 mažas baltagūžis kopūstas (apie 500 g)
- 2–3 burokėliai (vidutinio dydžio, apie 400 g)
- 2–3 skiltelės česnako
- 2 valgomieji šaukštai pomidorų pastos arba 3 šaukštai pomidorų padažo
- 2–3 valgomieji šaukštai obuolių acto arba citrinos sulčių (pagal skonį)
- 1–2 valgomieji šaukštai cukraus
- 2 valgomieji šaukštai aliejaus (kepimui)
- Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį
- 2 lauro lapai
- Keli šakelės krapų ir petražolių (šviežių arba džiovintų)
- Grietinė (patiekimui)
Gaminimo eiga
- Į didelį puodą įpilkite vandenį ir įdėkite mėsos gabalą. Užvirkite, nugraibykite susidariusias putas, tada sumažinkite ugnį ir virkite mėsą apie 1–1,5 valandos, kol ji bus minkšta. Kepimo metu pridėkite lauro lapus ir šiek tiek druskos.
- Kai mėsa išvirusi, ją išimkite, supjaustykite gabalėliais ir vėl įdėkite į sultinį. Jei naudojote kaulus, juos išimkite.
- Nulupkite bulves ir supjaustykite kubeliais. Suberkite į verdantį sultinį.
- Kopūstą smulkiai supjaustykite ir kartu su bulvėmis sudėkite į puodą. Toliau virkite ant nedidelės ugnies.
- Burokėlius nulupkite, sutarkuokite stambia tarka. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, sudėkite tarkuotus burokėlius, įpilkite šiek tiek vandens, kad neprisviltų. Įdėkite cukraus ir acto (arba citrinos sulčių), o po kelių minučių – ir pomidorų pastą. Lengvai patroškinkite 8–10 minučių, nenuvarvindami iki galo skysčio.
- Kol burokėliai troškinasi, susmulkinkite svogūną ir morkas. Atskirai keptuvėje pakepinkite svogūną su aliejumi iki auksinės spalvos, tada pridėkite tarkuotą morką ir dar kelias minutes apkepkite.
- Į puodą su sultiniu, bulvėmis bei kopūstais sudėkite iš anksto paruoštus burokėlius, svogūnus ir morkas. Gerai išmaišykite, paragaukite, ar netrūksta rūgštumo, saldumo ar druskos. Pagal poreikį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
- Sriubą virkite dar apie 10–15 minučių – kad daržovės suminkštėtų, bet neiširtių. Pabaigoje sudėkite spaustus česnakus, smulkintus žalumynus ir išmaišykite.
- Pilną aromato barščių puodą nukelkite nuo ugnies ir palikite bent 15–20 minučių, kad visos sudedamosios dalys „susidraugautų“ ir skoniai susilietų.
- Patiekite barščius su šaukštu grietinės, pabarstykite papildomais žalumynais. Prie šios sriubos puikiai tiks šviežiai kepta naminė duona arba česnakinės bandelės.
Naudingi patarimai
Norėdami, kad barščiai būtų intensyvios spalvos ir išliktų gražiai raudoni, visada burokėlius troškinkite atskirai su rūgštimi – būtent obuolių actas ar citrinos sultys neleidžia burokėliams prarasti spalvos. Taip pat svarbu nepervirti kopūstų bei bulvių – kai tik šios daržovės suminkštėja, sriuba jau beveik paruošta.
Tradiciškai ukrainietiški barščiai ruošiami su jautiena, tačiau puikiai tiks ir kiauliena, arba virta vištiena, jei norite lengvesnio varianto. Jei renkatės vegetarišką versiją, mėsą galite keisti papildomais burokėliais ir pupelėmis.
Sriubos skonis išryškėja ir dar labiau sustiprėja antrą ar trečią dieną – todėl verta pasigaminti didesnį puodą. Jei galimybės leidžia, ilgiau brandinkite sriubą uždengtoje puode arba patiekite atvėsusius barščius – taip skoniai dar labiau susilieja.
Nepamirškite paruošti šviežios grietinės ir, jei patinka, papildomai pagardinkite šviežiais žalumynais – krapais, petražolėmis ar net svogūnų laiškais.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Nors tradiciniai barščiai gaminami su mėsa, niks nedraudžia derinti šios sriubos su kitais ingredientais. Vietoj jautienos galite rinktis kiaulieną ar net dešrelę, taip įgausite naujų poskonių. Net ir be mėsos barščiai būna itin skanūs – vegetarams rekomenduojama įdėti daugiau įvairių daržovių (paprikos, salierų, šparaginių pupelių), taip pat baltų ar raudonųjų pupelių.
Labai gardu prie barščių patiekti ukraniškų česnakinių bandelių (pampuškų) arba tiesiog šviesios, truputį paskrudintos duonos.
Patiekiant barščius galima papildomai pagardinti šaukštu grietinės, kapotais česnakais ar į barštį įdėti kapotų marinuotų agurkų – jie suteikia papildomo rūgštumo ir pikantiškumo.
Jei mėgstate aštresnius patiekalus, į barščius galite įdėti truputį aitriosios paprikos ar trupinėlį čili miltelių. Eksperimentuokite ir atraskite savo šeimai tinkamiausią skonių derinį!
Galiausiai, barščius galima valgyti ne tik karštus – vasarą jie labai skanūs ir šalti, su ledo kubeliais ir žalumynais. Tai puikus variantas lengviems vakarienės ar pikniko stalui.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.