Vaisiniai tortai – tai kepinių rūšis, kuriuose pagrindinį vaidmenį atlieka įvairūs vaisiai. Šis tortų tipas žavi savo gaivumu, natūraliu saldumu ir ryškiomis spalvomis. Vaisiniai tortai idealiai tinka šiltuoju metų laiku, nes dažniausiai yra lengvi, minkšti ir neapsunkina. Jie gali būti gaminami su bet kokiais mėgstamais vaisiais: nuo tradicinių braškių ir aviečių iki egzotiškų mangų ar kivių. Vaisiniai tortai puikiai tinka šeimos šventėms, gimtadieniams ar tiesiog vasariškiems savaitgaliams. Šiame straipsnyje sužinosite, kuo ypatingi vaisiniai tortai, kokių ingredientų dažniausiai prireikia, kaip juos lengvai pasigaminti namuose bei kokių gudrybių verta žinoti, kad rezultatas džiugintų kiekvieną skonio receptorių.
Ingredientai
- Biskvitui:
- 4 kiaušiniai
- 130 g cukraus
- 120 g kvietinių miltų
- 20 g kukurūzų krakmolo
- Žiupsnelis druskos
- Vanilinis cukrus (pagal skonį)
- Kremui:
- 250 ml plakamosios grietinėlės (mažiausiai 30 % rieb.)
- 250 g varškės sūrelio be priedų arba natūralaus kreminio sūrio
- 100 g cukraus pudros (pagal skonį)
- 1 citrinos žievelė (nebūtina, bet suteikia gaivumo)
- 1 v. š. želatinos (užpilti 3 v. š. vandens, kad išbrinktų)
- Vaisiams bei puošybai:
- 250 g braškių
- 200 g mėlynių
- 2 kiviai
- 1 mango
- 50 g aviečių
- arba pasirinkti kiti sezoniniai ar mėgstami vaisiai
- Sulčiai biskvitui sulaistyti:
- 100 ml apelsinų ar kitų vaisių sulčių (be cukraus)
Gaminimo eiga
- Suvilgykite kepimo formą sviestu arba išklokite kepimo popieriumi. Iki 180 °C įkaitinkite orkaitę.
- Išplakite kiaušinius su cukrumi ir žiupsneliu druskos iki purios, šviesios masės – ji turi maždaug trigubai padidėti.
- Atskirai sumaišykite miltus su krakmolu ir vaniliniu cukrumi. Miltų mišinį atsargiai, keliais kartais įmaišykite į kiaušinių masę, stenkitės nemaišyti per stipriai, kad biskvitas išliktų purus.
- Supilkite tešlą į formą (24 cm) ir kepkite, kol biskvitas bus aukso spalvos ir iškeps (apie 25–30 min). Patikrinkite mediniu pagaliuku – jei ištraukus jis lieka sausas, biskvitas jau iškepęs. Išimkite iš formos, atvėsinkite grotelių pagrinde.
- Biskvitą perpjaukite horizontaliai į du ar tris sluoksnius.
- Kremui želatiną užpilkite vandeniu ir palikite išbrinkti. Grietinėlę plakite iki standžių putų, atskirai lengvai pertrinkite varškės sūrelį (arba kreminį sūrį) su cukraus pudra, įmaišykite citrinos žievelę. Tirpstančią želatiną pakaitinkite iki visiško ištirpimo, perkoškite, pravėsinkite ir atsargiai įmaišykite į varškės ar sūrio masę. Tuomet sumaišykite su plakta grietinėle – viską švelniai išmaišykite, kad kremas būtų purus ir lengvas.
- Vaisius nuplaukite, nusausinkite. Didelius vaisius, pavyzdžiui, mangą ar kivius, nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais.
- Biskvito lakštą dėkite į torto formą ar lėkštę, šlakstykite vaisių sultimis, dėkite tepamojo kremo sluoksnį, tuomet – pasirinktų vaisių sluoksnį.
- Kartokite sluoksnius su kitais biskvito lakštais bei kremu ir vaisiais. Paskutinį sluoksnį aptepkite kremu ir gausiai puoškite vaisiais.
- Tortą kelias valandas (geriausia – per naktį) laikykite šaldytuve, kad kremas gerai sustingtų ir skoniai susimaišytų.
- Prieš patiekdami galima papildomai papuošti šviežiomis mėtų šakelėmis, tarkuota citrinos žievele ar trinta vaisių tyrele.
Naudingi patarimai
Vaisiniai tortai geriausiai atsiskleidžia, jei naudojate šviežius, sezoninius vaisius – jie duoda daugiau skonio ir natūralaus saldumo. Jei renkatės konservuotus ar šaldytus vaisius, juos gerai nusausinkite ir leiskite atitirpti, kitaip kremas gali pamirkti ir biskvitas taps per drėgnas. Želatina suteikia kremui tvirtumo, bet jei norite lengvesnio torto, galite ją praleisti, tačiau tuomet rekomenduojama rinktis šiek tiek tirštesnį kremą, pavyzdžiui, tik iš kreminio sūrio ir grietinėlės.
Pjaustydami tortą naudokite aštrų, karštu vandeniu pašildytą peilį – taip gausite gražesnius ir tvarkingesnius gabalėlius. Vaisiniai tortai gali būti puiki alternatyva gausesniems, sunkiems desertams ir patiks tiek vaikams, tiek suaugusiems.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Vaisinių tortų variacijoms nėra ribų – pagrindą galite keisti pagal savo skonį. Vietoje tradicinio biskvito puikiai tiks keksas, plonas šokoladinis arba net avižinis pagrindas. Veganinei versijai naudokite augalinės kilmės plakamo grietinėlės ir sojų arba anakardžių sūrį, o želatiną pakeiskite agar-agar.
Tortą galite sluoksniuoti ir aukštesniuose indeliuose, sukurdami individualius deserto porcijas – tai atrodys moderniai ir labai tinka piknikui ar šventiniam stalui. Papuošimui naudokite spalvotas vaisių tyreles, mėtos lapelius, šokolado drožles ar netgi valgomų gėlių žiedlapius. Šiltojo sezono metu tortą galite tiekti su ledais ar lengvu vaisiniu sorbetu, o šaltesniu laikotarpiu – su karšta kakava ar puodeliu kvapnios arbatos.
Jei norite pritaikyti tortą šventei, rinkitės teminius vaisius ar spalvas: pavyzdžiui, gimtadieniui – ryškias spalvas, Kalėdoms – raudonus serbentus, mandarinius, vasaros šventei – visą margą uogų puokštę. Svarbiausia – improvizuoti ir atrasti savo mėgstamą derinį. Eksperimentuokite, džiaukitės procesu ir dalinkitės savo vaisinių tortų šedevrais su artimaisiais!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.