Varškės desertas su želė – tai vienas populiariausių ir pamėgtų lietuviškų desertų, ypač vertinamas dėl savo lengvumo, gaivumo ir žaismės. Šis desertas puikiai tinka tiek kasdieniam stalui, tiek ypatingoms progoms. Jis žavi sluoksniuota tekstūra, ryškiomis spalvomis ir sultingumu, tad ypač patinka vaikams, bet maloniai nustebina ir suaugusiuosius. Varškės desertas su želė dažnai pasirenkamas erdviems šeimos pietums ar kaip gardus atsigaivinimo užkandis šiltuoju metų laiku, tačiau gali tapti originalia puošmena ir šventiniame stalui.
Ingredientai
- 500 g švelnios varškės (galite naudoti jau pertrintą arba varškės kremą)
- 300 ml natūralaus jogurto arba grietinėlės (pagal skonį ir norimą tekstūrą)
- 100 g cukraus (arba pagal skonį)
- 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
- 2 pakeliai želatinos (apie 20 g iš viso)
- 200 ml vandens želatinai ištirpinti
- 1 pakelis (arba 80–100 g) jūsų mėgstamos spalvotos vaisinės želė (pvz., braškių, vyšnių, apelsinų, kivių ar persikų)
- 500 ml vandens želė sluoksniui
- Šviežių uogų arba pjaustytų vaisių pagal skonį ir norą (pvz., braškių, aviečių, bananų, konservuotų persikų)
- Puošimui: mėtos lapeliai, tarkuotas šokoladas, trupinti sausainiai (nebūtina)
Gaminimo eiga
-
Pasiruoškite želės sluoksnį: Pirmiausia pasiruoškite vaisinę želę pagal pakuotės instrukciją – dažniausiai ją užpilkite karštu vandeniu ir gerai išmaišykite, kol ji visiškai ištirpsta. Palikite atvėsti iki kambario temperatūros, tačiau neleiskite jai sustingti.
-
Sluoksniuokite formose: Paruoštą vaisinę želę supilkite į desertui skirtas formas arba didelį stiklinį indą maždaug iki trečdalio talpos. Jei norite, paviršiuje išdėliokite pasirinktų uogų ar vaisių (laikykite juos šaldytuve, jei ruošiate kelis sluoksnius). Dėkite į šaldytuvą ir leiskite sustingti apie 1–2 valandas.
-
Varškės masės paruošimas: Tuo metu pasiruoškite varškės pagrindą. Varškę pertrinkite per sietelį arba naudokite jau pertrintą, kad masė būtų kremiška. Pridėkite cukraus, vanilinio cukraus. Jei norite, kad desertas būtų itin purus, naudokite kelias šaukštus grietinėlės arba natūralaus jogurto – tai suteiks desertui švelnumo. Viską gerai išmaišykite.
-
Želatinos paruošimas: Želatiną užpilkite 200 ml šalto vandens ir palikite išbrinkti pagal gamintojo nurodymus. Išbrinkusią želatiną ištirpinkite ant silpnos ugnies (arba vandens vonelėje), nuolat maišydami, bet neleisdami užvirti. Šiek tiek atvėsinkite.
-
Sujunkite varškės masę su želatina: Į varškės masę lėtai, pastoviai maišydami supilkite ištirpintą želatiną. Gerai išmaišykite, kad viskas tolygiai pasiskirstytų.
-
Sluoksniuokite desertą: Kai pirmas želės sluoksnis jau sustingęs, ant jo atsargiai supilkite varškės masę. Jei naudojate stiklines taures ar indelius – papildomai pagyvinkite uogomis ar vaisių kubeliais. Vėl dėkite į šaldytuvą, kol varškės sluoksnis gerai sustings (apie 1,5–2 valandas).
-
Užbaikite antruoju želė sluoksniu: Jei norite daugiau spalvų ir sluoksnių, paruoškite kitą vaisinę želę (ar tą pačią, jei mėgstate vientisumą). Kai varškės sluoksnis visiškai sustingęs, atsargiai užpilkite kitą želė sluoksnį (tik įsitikinkite, kad želė nėra karšta). Dar kartą dėkite į šaldytuvą iki visiško sustingimo (1–2 valandos ar ilgiau).
-
Patiekite ir papuoškite: Prieš patiekiant, papuoškite desertą šviežiomis uogomis, vaisių skiltelėmis, mėtos lapeliais ar trupintais sausainiais bei tarkuotu šokoladu. Desertas ypač gražiai atrodo skaidriuose induose, kur akivaizdūs visi sluoksniai.
Naudingi patarimai
- Pasiruoškite želės sluoksnį: Pirmiausia pasiruoškite vaisinę želę pagal pakuotės instrukciją – dažniausiai ją užpilkite karštu vandeniu ir gerai išmaišykite, kol ji visiškai ištirpsta. Palikite atvėsti iki kambario temperatūros, tačiau neleiskite jai sustingti.
- Sluoksniuokite formose: Paruoštą vaisinę želę supilkite į desertui skirtas formas arba didelį stiklinį indą maždaug iki trečdalio talpos. Jei norite, paviršiuje išdėliokite pasirinktų uogų ar vaisių (laikykite juos šaldytuve, jei ruošiate kelis sluoksnius). Dėkite į šaldytuvą ir leiskite sustingti apie 1–2 valandas.
- Varškės masės paruošimas: Tuo metu pasiruoškite varškės pagrindą. Varškę pertrinkite per sietelį arba naudokite jau pertrintą, kad masė būtų kremiška. Pridėkite cukraus, vanilinio cukraus. Jei norite, kad desertas būtų itin purus, naudokite kelias šaukštus grietinėlės arba natūralaus jogurto – tai suteiks desertui švelnumo. Viską gerai išmaišykite.
- Želatinos paruošimas: Želatiną užpilkite 200 ml šalto vandens ir palikite išbrinkti pagal gamintojo nurodymus. Išbrinkusią želatiną ištirpinkite ant silpnos ugnies (arba vandens vonelėje), nuolat maišydami, bet neleisdami užvirti. Šiek tiek atvėsinkite.
- Sujunkite varškės masę su želatina: Į varškės masę lėtai, pastoviai maišydami supilkite ištirpintą želatiną. Gerai išmaišykite, kad viskas tolygiai pasiskirstytų.
- Sluoksniuokite desertą: Kai pirmas želės sluoksnis jau sustingęs, ant jo atsargiai supilkite varškės masę. Jei naudojate stiklines taures ar indelius – papildomai pagyvinkite uogomis ar vaisių kubeliais. Vėl dėkite į šaldytuvą, kol varškės sluoksnis gerai sustings (apie 1,5–2 valandas).
- Užbaikite antruoju želė sluoksniu: Jei norite daugiau spalvų ir sluoksnių, paruoškite kitą vaisinę želę (ar tą pačią, jei mėgstate vientisumą). Kai varškės sluoksnis visiškai sustingęs, atsargiai užpilkite kitą želė sluoksnį (tik įsitikinkite, kad želė nėra karšta). Dar kartą dėkite į šaldytuvą iki visiško sustingimo (1–2 valandos ar ilgiau).
- Patiekite ir papuoškite: Prieš patiekiant, papuoškite desertą šviežiomis uogomis, vaisių skiltelėmis, mėtos lapeliais ar trupintais sausainiais bei tarkuotu šokoladu. Desertas ypač gražiai atrodo skaidriuose induose, kur akivaizdūs visi sluoksniai.
Naudingi patarimai
Gaminant varškės desertą su želė, svarbiausia atkreipti dėmesį į sluoksnių stingimo laiką – jokiu būdu neskubinkite proceso, kitaip sluoksniai gali susimaišyti ir prarasti gražų estetinį vaizdą. Norint, kad desertas būtų itin purus, varškės masę galite suplakti blenderiu – taip ji taps vienalytė ir šilkinė.
Jei norite lengvesnio deserto, dalį grietinėlės drąsiai keiskite natūraliu, nesaldintu jogurtu – tai patiks tiems, kas mėgsta gaivesnius skonius. Rinkitės nesaldžią varškę, kad galėtumėte laisvai reguliuoti cukraus kiekį pagal savo skonį.
Želė sluoksnius galite pagardinti sutrupintais sausainiais ar šokolado gabaliukais, o uogos suteiks papildomo gaivumo ir spalvų. Jei naudosite šaldytas uogas, jas būtinai atitirpinkite ir nusausinkite, kad ištirpusios neskiestų sluoksnių.
Desertą geriausia ruošti iš vakaro – ilgiau šaldytuve pastovėjęs, jis bus tvirtesnis bei patogiau pjaustomas ir patiekiamas. Želė sluoksnius pilkite tik tada, kai ankstesni sluoksniai visiškai sustingsta, ir būtinai naudokite atvėsintą (bet nespėjusią sustingti) želę – tai padės išsaugoti sluoksnių ryškumą.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Varškės desertas su želė turi daugybę variacijų, todėl kiekvieną kartą galite paruošti vis kitokį skanėstą, pritaikytą savo ar artimųjų skoniui. Štai keletas idėjų, kaip paįvairinti ir patiekti šį desertą:
- Tropinis desertas: Vietoje tradicinių braškių ar vyšnių želės, naudokite ananasų ar apelsinų želę, sluoksniuoskite su konservuotais vaisiais – ananasais, persikais, mandarinais.
- Šokoladinis sluoksnis: Į dalį varškės masės įmaišykite ištirpintą juodąjį arba pienišką šokoladą, taip gausite ne tik spalvų, bet ir skonio įvairovę.
- Dietinis variantas: Naudokite liesą varškę, nesaldintą jogurtą ir stevia arba kitą natūralų saldiklį. Želė sluoksniui rinkitės be cukraus paruoštas želė alternatyvas.
- Marmurinis efektas: Varškės masę paviršiuje lengvai sumaišykite su keliais šaukštais spalvotos želė – gausite įspūdingo marmurinio rašto desertą.
- Patiekimas stiklinėse: Desertas itin moderniai atrodo sluoksniuojamas mažose stiklinėse ar taurėse – puikus pasirinkimas vakarėliams ar užkandžių stalui.
- Puošyba: Vasaros metu puikiai tiks šviežios uogos ir mėtos, o žiemą – džiovinti vaisiai ar truputis cinamono. Vaikų šventėms – spalvoti pabarstukai, guminukai.
- Sviestinis sausainis pagrindas: Jeigu norite tvirtesnio pagrindo, deserto apačioje išdėliokite trupintų sausainių ir sviesto mišinį, trumpam atvėsinkite šaldytuve, o tik po to sluoksniuokite želės ir varškės dalis.
Šį desertą tinka patiekti tiek iš karto iš indelių, tiek išversti iš silikoninės formos ant lėkštės, puošiant šviežiomis uogomis ir užbarstytu cukraus pudra. Pagamintą desertą galima laikyti šaldytuve iki 2–3 parų, tad tai puikus pasirinkimas svečiams laukti ar užimtoms dienoms. Skanaukite ir eksperimentuokite – varškės desertas su želė leis kiekvieną kartą atrasti naujus skonius ir spalvas!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.