Varškės pyragas su Gaidelio sausainiais – tai nostalgiją keliantis, vaikystės prisiminimus žadinantis desertas, žinomas ir mėgstamas daugelyje lietuviškų namų. Jis išsiskiria paprastu paruošimu, neįtikėtinu skoniu ir ypatinga tekstūra. Šio saldėsio esmė – drėgnas ir švelnus varškės įdaras, susimaišęs su trapiu, saldžiu sausainių pagrindu. Unikalus derinys iš Gaidelio sausainių ir varškės masės leidžia mėgautis ne tik skonio harmonija, bet ir išskirtiniu vaizdu – perpjovus pyragą matomi sluoksniai ar sausainių raštai. Šis desertas puikiai tiko įvairioms progoms: tiek šeimos vakarienei, tiek draugų vakarėliui ar net gimtadieniui. Jį galima pagaminti net be orkaitės – tereikės trupučio kantrybės ir keleto pagrindinių ingredientų. Varškės pyragas su Gaidelio sausainiais ne tik papuoš kiekvieną šventinį stalą, bet ir taps tradiciniu, visai šeimai patinkančiu gardėsiu.
Ingredientai
- 500 g varškės (geriausia – ne per riebi, vientisos tekstūros)
- 150 ml grietinės (20% riebumo arba natūralios)
- 100 g cukraus (priklausomai nuo skonio – galima ir kiek mažiau ar daugiau)
- 1 pakelis vanilinio cukraus (apie 10–15 g)
- 3 vidutinio dydžio kiaušiniai
- 50 g sviesto (minkšto)
- 1 valgomasis šaukštas krakmolo arba manų kruopų (padeda sutvirtinti įdarą)
- 1 arbatinis šaukštelis maltos citrinos žievelės (nebūtina, bet labai gaivina desertą)
- 1–2 pakeliai Gaidelio sausainių (apie 300–400 g, priklausomai nuo formos dydžio)
- 200 ml pieno (sausainiams pamirkyti)
- Glaistui: 100 g šokolado, 30 g sviesto (nebūtina, bet idealiai papuošia ir papildo skonį)
Gaminimo eiga
- Į dubenį sudėkite varškę, cukrų ir vanilinį cukrų. Elektriniu plaktuvu ar smulkintuvu plakite, kol masė taps vientisa ir puri. Jei norite itin švelnios tekstūros, prieš tai varškę galite pertrinti per sietelį arba pašildyti su trupučiu pieno ir išplakti blenderiu.
- Į įtrintą varškę įmuškite kiaušinius ir gerai išplakite. Įmaišykite grietinę, tirpintą, bet nekarštą sviestą, krakmolą arba manų kruopas, citrinos žievelę. Viską dar kartą gerai sumaišykite iki vientisos masės.
- Paruoškite sausainius: suplakite pieną (pageidautina kambario temperatūros) į plačią dubenėlį. Kiekvieną Gaidelio sausainį trumpam pamirkykite piene (1–2 sekundėms, kad suminkštėtų, bet neištižtų).
- Kepimo formą (20–24 cm ilgio, pageidautina silikoninę arba išklotą kepimo popieriumi) išklokite Gaidelio sausainių sluoksniu. Jie gali išdėlioti visą dugną, palikite sausainius vientisus arba perlaužkite į mažesnes dalis, jei reikia užpildyti tarpelius.
- Ant sausainių sluoksnio plonai paskleiskite trečdalį varškės masės. Tada klokite antrą pamirkytų sausainių sluoksnį, vėl užtepkite varškės. Taip sluoksniuokite, kol baigsis masė – viršutinį sluoksnį turėtų sudaryti varškės masė.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros (viršus-apačia, be ventiliatoriaus). Kepkite pyragą apie 45–55 minutes, kol viršus gražiai pagels. Patikrinkite mediniu pagaliuku – įdėjus ir ištraukus jis turi būti sausas ar su keliomis drėgnomis varškės trupinėliais, bet ne skystas.
- Iškepusį pyragą atvėsinkite formoje bent 1 valandą – jis turi sustingti, tuomet bus lengviau pjaustyti ir išlaikys gražią formą.
- Kol pyragas vėsta, paruoškite glajų: šokoladą su sviestu tirpinkite ant garų ar mikrobangų krosnelėje iki vientisos masės. Atvėsusį pyragą aptepkite glajumi. Palikite glajų šiek tiek sukietėti, tuomet papuoškite – galite pabarstyti tarkuotu šokoladu, džiovintomis uogomis ar riešutais.
- Prieš patiekiant pyragą rekomenduojama laikyti šaldytuve bent kelias valandas (idealu – per naktį), kad visiškai sustingtų, skoniai susipintų, o sausainiai taptų minkšti ir traškumas idealiai derėtų su varškės kremu.
- Patiekite gabalėliais – puošniai atrodo, jei supjaustoma rombo ar kvadrato formos porcijomis.
Naudingi patarimai
Kepant pyragą, itin svarbu naudoti vientisos tekstūros varškę – nuo to priklauso ne tik pyrago skonis, bet ir vientisumas. Jei varškė sausa ar grūdėta, sumaišykite su trupučiu pieno ar grietinės ir pertrinkite. Norint, kad sausainių sluoksnis išliktų traškesnis, mirkykite juos vos sekundę – jei mėgstate minkštesnius, pamirkykite ilgiau.
Kepimo formą verta iškloti kepimo popieriumi ar naudoti silikoninę – tokiu atveju, atvėsęs pyragas nesuplies, neprilips ir bus lengviau išimamas. Geriausia leisti pyragui visiškai atvėsti ir tik tada jį pjaustyti. Jei pyragas skubiai pjaustomas karštas, jis gali byrėti, sluoksniai „pasimesti“ ir nepavyks išgauti dailių gabalėlių.
Patariama desertą laikyti šaldytuve – tada visi skoniai susigeria, o sausainiai pilnai persigeria varškės kremu, tampa minkšti, bet nepermirkę. Prieš patiekiant galima pabarstyti maltu cinamonu, tarkuotu šokoladu ar džiovintomis uogomis, kad suteiktumėte papildomą akcentą. Jei pyrago kepate svečiams – pasiruoškite iš vakaro.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Varškės pyragas su Gaidelio sausainiais leidžia improvizuoti. Vietoj tradicinių Gaidelio sausainių galite naudoti Digestive, Selga, Petit Beurre ar kitus mėgstamus sausainius – kiekvienas variantas suteiks skoniui naujų niuansų.
Norint gaivesnio skonio, galima į varškės masę įmaišyti saujelę razinų, džiovintų spanguolių, smulkintų riešutų ar tarkuotos obuolio. Dalis cukraus gali būti pakeista kondensuotu pienu – tuomet pyragas bus dar kreminis.
Desertą galima daryti ir be kepimo – pamirkytus sausainius sluoksniuokite su neapdorota, saldinta varškės-grietinės mase ir leiskite pyragui sustingti šaldytuve per naktį. Tokia versija gaunasi ypač švelni, vasariška, o norint lengvumo – vietoj sviesto galima naudoti jogurtą ar rikotos sūrį.
Patogu patiekti su uogų tyre arba šviežiais vaisiais, ypač tinka braškės, avietės, mėlynės. Norint išgauti dar skanesnę išvaizdą – viršų dekoruokite mėtų lapeliais, pabarstykite cukraus pudra ar suformuokite šokolado raštą.
Šis pyragas puikiai tinka ne tik šventėms, bet ir kasdieniam stalui, nes jį galima supjaustyti į mažus kvadratėlius ir patiekti kaip užkandį kavai ar arbatai. Tai universalus, nebrangus ir išties lietuviškas desertas, turintis ypatingą vietą šeimos tradicijose.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.