Varškės sausainių su obuoliais receptas jaukiems namams

Varškės sausainių su obuoliais receptas jaukiems namams

Varškės sausainiai su obuoliais – tai nuostabus, nostalgiškas savaime namus kvepinantis desertų pasirinkimas, kuriame susijungia švelnus varškės minkštumas, traškus sausainių pagrindas ir kvapnus, vos rūgštelėjęs, obuolių įdaras. Šis desertas sulaukia ypač daug dėmesio vėsesniu metų laiku, kai norisi jaukios šilumos ir natūralaus saldumo. Tai lietuviškoje virtuvėje puoselėjamas gardėsis, kuris primena vaikystę ir kartu leidžia improvizuoti: varškės tešla nėra sunki, ją gali lengvai paruošti net ir virtuvės naujokas, o obuoliai – visiems puikiai pažįstamas ingredientas. Sausainiai ne tik labai skanūs, bet turi ir maistinės vertės – varškė suteikia baltymų ir kalcio, obuoliai – natūralios energijos ir vitaminų. Tai puikus pasirinkimas pusryčiams prie kavos, vaikų užkandžių dėžutei ar net kaip ypatingas savaitgalio kepinys šeimai.

Ingredientai

  • 250 g riebios (arba liesesnės) varškės
  • 100 g minkšto sviesto arba gero margarinio sviesto
  • 70 g cukraus
  • 1 vidutinio dydžio kiaušinis
  • 250–300 g kvietinių miltų
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • 2 obuoliai (geriausiai kietesni, rūgštesni, pvz., „Antonovka” ar „Granny Smith”)
  • 1 arbatinis šaukštelis cinamono
  • 2 valgomieji šaukštai cukraus (obuolių įdarui)
  • Cukraus pudra pabarstymui (nebūtina, bet gražiau ir skaniau)

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite varškės tešlą: Dubenyje sumaišykite varškę, minkštą sviestą, cukrų, žiupsnelį druskos ir kiaušinį. Viską gerai pertrinkite šaukštu ar šakute (galite trumpai permalti blenderiu, jei norite itin minkštos konsistencijos).
  2. Berkite miltus su kepimo milteliais: Po truputį berkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Minkykite masę, kol tešla taps minkšta, nelimpanti prie rankų ir elastinga. Jei reikia, įdėkite truputį daugiau miltų – svarbu, kad tešla būtų formuojama rankomis, bet ne per kieta.
  3. Paruoškite obuolių įdarą: Obuolius nulupkite, išskobkite sėklas ir sutarkuokite stambia tarka ar supjaustykite smulkiomis juostelėmis. Sumaišykite su cukrumi ir cinamonu. Jei obuoliai labai sultingi, šiek tiek nuspauskite sultis, kad įdaras nesuteiktų tešlai per daug drėgmės.
  4. Formuokite sausainius: Tešlą iškočiokite ant lengvai miltuoto paviršiaus iki maždaug 0,5 cm storio. Naudodami stiklinę ar sausainių formelę išspauskite apskritimus (apie 7–8 cm skersmens).
  5. Dėkite įdarą: Į kiekvieno apskritimo centrą dėkite šaukštelį obuolių įdaro. Sulenkite apskritimą per pusę, švelniai suspauskite kraštelius. Galite šakute prispausti kraštus, kad sausainiai atrodytų dailiau ir neišbyrėtų įdaras kepant.
  6. Dėkite į skardą ir kepkite: Sausainius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Palikite tarpus – kepdami šiek tiek išsiplės. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 minutes, kol gražiai pagels.
  7. Atsvėsinkite ir pabarstykite: Sausainius šiek tiek atvėsinkite ant grotelių. Norėdami ypatingo efekto, prieš patiekiant apibarstykite cukraus pudra.

Naudingi patarimai

Kad varškės sausainiai su obuoliais būtų ypatingai skanūs ir kvapnūs, rekomenduojama naudoti natūralią, geros kokybės varškę – kuo mažiau skysčio ji turės, tuo tešla bus tvirtesnė. Jei norite mažiau saldumo, cukraus kiekį galite sumažinti pagal skonį arba naudoti rūgštesnius obuolius. Nepatingėkite obuolių šiek tiek paspausti prieš dedant į įdarą – taip įdaras išliks sodrus, o tešla nebus permirkusi. Be to, jei norite šiek tiek kitokio skonio, vietoje cinamono galite įdėti šiek tiek vanilinio cukraus ar sumaltų riešutų. Tešlą verta trumpam palaikyti šaldytuve (apie 30 min.), kad su ja būtų lengviau dirbti, o sausainiai gražiau išlaikytų formą.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Šis receptas atviras improvizacijoms. Į įdarą galite pridėti razinų, kapotų džiovintų abrikosų, kriaušių ar net šlakelį medaus, suteikiančio ypatingo aromato. Jei norisi ypatingo traškumo, prieš užlenkiant varškės tešlos puseles, pabarstykite šiek tiek smulkintų riešutų ar sezamo sėklų. Sausainiai itin gardūs tiek šilti, tiek visiškai atvėsę – juos puikiai tinka pasiimti į gamtą kaip desertą prie arbatos arba kavai, jie ilgai išlieka purūs. Artėjant šventiniam laikotarpiui, iškepkite didesnę partiją – gražiai supakuoti jie gali tapti puikia valgoma dovana. Taip pat galima iškepti mažesnės formos sausainių ir naudoti juos kaip vaikų pusryčių ar užkandžių dėžutės staigmeną.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *