Varškės sausainių su obuoliais receptas minkštiems ir kvapniems kepiniams

Varškės sausainių su obuoliais receptas minkštiems ir kvapniems kepiniams

Varškės sausainiai su obuoliais – tikras lietuviškų skonių susitikimas viename paprastame, bet ypatingai gardžiame kepinyje. Šie sausainiai puikiai dera kasdieniam stalo papuošimui, draugiškam susibūrimui prie arbatos puodelio ar jaukiems savaitgalio rytams. Pagrindinis šio recepto išskirtinumas – derinamas švelnus varškės tešlos minkštumas ir sultingas, maloniai rūgštus obuolių įdaras. Rezultatas – trapūs, kvapnūs ir sotūs sausainiai su natūraliu saldumu. Be to, šis patiekalas nereikalauja didelių kulinarinių gebėjimų ar daug laiko, tad jį drąsiai gali gaminti tiek pradedantieji, tiek patyrę kepėjai. Žemiau rasite nuoseklų receptą, gamybos etapus, naudingus patarimus ir idėjas, kaip šiuos sausainius dar labiau pritaikyti savo šeimos ar draugų skoniui.

Ingredientai

  • 250 g riebesnės varškės (9% ar daugiau smulkiai malta arba pertrinta)
  • 100 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 80 g cukraus (jei mėgstate mažiau saldžiai, galite dėti 60 g)
  • 1 kiaušinis
  • 270–300 g kvietinių miltų
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • 2–3 vidutinio dydžio obuoliai (parinkite rūgštesnius, pvz., „Antonovka”)
  • 1 nedidelis citrinos gabalėlis (tik sultys, pagal skonį)
  • 1 arbatinis šaukštelis cinamono (nebūtina, bet puikiai dera su obuoliais)
  • 40 g cukraus (obuolių įdarui)
  • Vanilinis cukrus (pagal skonį)
  • Miltelinis cukrus sausainių apibarstymui (nebūtina)

Gaminimo eiga

  1. Visų pirma, pasiruoškite obuolių įdarą. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite labai smulkiais kubeliais arba stambiai sutarkuokite. Sudėkite į nedidelį puodą, užberkite 40 g cukraus, įspauskite citrinos sulčių, pabarstykite cinamonu (jei naudojate) ir, norėdami išryškinti aromatą, pridėkite žiupsnelį vanilinio cukraus. Kaitinkite ant silpnos ugnies, kol obuoliai suminkštės, bet dar išlaikys tekstūrą (apie 5–7 minutes), tuomet palikite atvėsti.
  2. Svarbiausias sausainių komponentas – varškės tešla. Sviestą išsukite su cukrumi ir žiupsneliu druskos iki purios masės. Įmuškite kiaušinį ir kruopščiai išplakite, kad tešla būtų vientisa.
  3. Varškę pertrinkite per sietelį arba sumalkite blenderiu, kad nebūtų grūdėtumo (tai padės pasiekti itin minkštą rezultatą). Sudėkite varškę į sviesto, cukraus ir kiaušinio masę, vėl gerai išmaišykite.
  4. Į atskirą indelį suberkite persijotus kvietinius miltus su kepimo milteliais. Miltus pabarstykite dalimis į varškės masę, maišykite šaukštu arba mentele. Kai jau taps sunku maišyti, atsargiai minkykite rankomis – tešla turi nelipti prie rankų, tačiau likti minkšta. Miltų kiekį reguliuokite pagal varškės drėgnumą. Nepadauginkite, jog sausainiai neišeitų kieti.
  5. Tešlą susukite į kamuolį ir apvyniokite maistine plėvele. Palikite šaldytuve bent 30 minučių – taip ji taps elastingesnė ir lengviau kočiosis.
  6. Atšalusią tešlą iškočiokite ant lengvai pamiltuoto paviršiaus iki 3–5 mm storio lakšto. Jei tešla kiek limpa, galite uždėti maistinę plėvelę viršuje ir kočioti ant jos – taip procesas bus švaresnis.
  7. Iš tešlos išspauskite apskritimus (naudokite stiklinę ar sausainių formelę, vidutinio dydžio – apie 7–8 cm skersmens).
  8. Į kiekvieno apskritimo centrą dėkite po šaukštelį paruošto obuolių įdaro. Apskritimus užlenkite pusiau, švelniai suspauskite kraštus (galite šakute išspausti raštą ir papildomai užtikrinti, kad įdaras neišbėgs).
  9. Paruoštus sausainius dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Jei norite, švelniai patepkite paviršių plaktu kiaušiniu – jie bus gražiai auksiniai.
  10. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 18–22 minutes, kol sausainių krašteliai švelniai parus ir visas namas pakvips obuoliais. Po iškepimo galima pabarstyti milteliniu cukrumi.

Naudingi patarimai

Renkantis varškę, svarbu pasirinkti natūralią, be priedų ir ne per skystą – per daug skysta varškė gali pareikalauti daugiau miltų ir sausainiai bus standesni. Jei naudojate grūdėtą varškę, būtinai pertrinkite ją per sietelį – taip kūrinys gausis minkštesnis. Obuolius rinkitės rūgštesnius – jie balansuos sausainių saldumą ir suteiks gaivumo. Įdarą galite pagardinti ir razinomis, smulkintais riešutais – papildomos tekstūros ir skonio niuansai įvairins sausainius. Kepant sausainius – neatidarykite orkaitės pirmas 10 minučių, kad tešla neišdžiūtų ir gražiai pūstųsi.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varškės sausainiai su obuoliais – puikus pagrindas eksperimentams virtuvėje. Vietoje obuolių galite naudoti kriaušes, spanguoles, abrikosus ar mišrius vaisių įdarus – tiks, jei mėgstate kitokius skonių derinius. Drąsesni kepėjai dalį obuolių gali pakeisti blyškių džiovintų vaisių gabalėliais ar konservuotais vyšnių, mėlynių ar slyvų vaisiais, suteikiančiais daugiau rūgštumo ir ryškumo. Norint pasaldinti užkandį, prieš kepant sausainius galite apibarstyti cinamono-cukraus mišiniu. Patiekimui labai tinka šilti sausainiai prie natūralios jogurto ar naminės grietinės padažo, paskaninti šviežiai maltu cinamonu ar vanilės cukrumi.

Šis receptas puikiai tinka prie rytinės kavos, jaukios popietės ar net šventinio stalo. Sausainius galite laikyti sandarioje dėžutėje iki 4–5 dienų – jie išliks minkšti ir kvapnūs. Jei turite vaikų, šie sausainiai taps puikiu užkandžiu mokykloje ar bendravimo metu su draugais. Drąsiai išbandykite variacijas, keiskite įdarus pagal sezoną arba individualius pomėgius – pagrindas išlieka tas pats, bet kiekvieną kartą galite atrasti naują mėgstamą skonį.

Varškės sausainiai su obuoliais – tai jaukumo ir šilumos akimirka kiekvienam, o jų paprastumas leidžia pamilti tiek patyrusiems, tiek pradedantiesiems kulinarams. Išbandykite ir pajuskite, kaip namų virtuvė prisipildo nostalgiško aromato!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *