Varškės spurgų receptas su puria tešla ir traškia plutele

Varškės spurgų receptas su puria tešla ir traškia plutele

Varškės spurgos yra vienas iš tų desertų, kurie primena vaikystę, močiutės virtuvę ir namų jaukumą. Trapios išorėje, minkštos viduje, jos nepalieka abejingų – tai gardus skanėstas, tarsi sujungiantis lietuvišką virtuvės paveldą ir modernius skonius. Tačiau kas iš tiesų slypi po sąvoka „varškės spurgos receptai“? Tai – daugybė būdų sukurti mažus, purius ir saldžius rutuliukus iš varškės, kiaušinių, miltų ir nedidelio kiekio cukraus, kuriuos labai paprasta pagaminti net ir pradedantiesiems. Varškė – pagrindinė spurgų žvaigždė – suteikia gaminiui drėgmės ir ypatingo skonio, todėl šis desertas tinka tiek kasdienai, tiek šventei. Varškės spurgos lengvai prisitaiko prie įvairių poreikių: galite keisti tešlą, raityti įvairias formas ar praturtinti spurgas įdaru. Vieno universalaus recepto nėra, tačiau pagrindinės varškės spurgų gaminimo taisyklės leidžia mėgautis nepriekaištingu rezultatu kiekvieną kartą.

Ingredientai

  • 250 g varškės (geriausia 9 % riebumo, stambesnės struktūros)
  • 2 vidutinio dydžio kiaušiniai
  • 80 g cukraus (apie 4 valgomieji šaukštai)
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
  • 150–180 g kvietinių miltų (priklauso nuo varškės drėgnumo)
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • 500 ml aliejaus kepimui (rekomenduojama naudoti bekvapį saulėgrąžų arba rapsų aliejų)
  • Cukraus pudra apibarstymui

Gaminimo eiga

  1. Varškės paruošimas: Jeigu naudojate grūdėtą varškę, ją reikėtų pertrinti per sietelį arba sumalti virtuviniu kombainu – taip tešla bus vientisa ir spurgos puresnės.
  2. Kiaušinių ir cukraus sumaišymas: Į dubenį įmuškite kiaušinius, sudėkite cukrų ir vanilinį cukrų. Plakite šluotele arba mikseriu, kol mišinys šiek tiek pabals.
  3. Tešlos paruošimas: Į kiaušinių masę įmaišykite pasiruoštą varškę ir žiupsnelį druskos. Išmaišykite, kad viskas susijungtų.
  4. Sausų ingredientų sudėjimas: Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, tada palaipsniui berkite į varškės masę, nuolat maišydami mediniu šaukštu. Neskubėkite suberti visų miltų iš karto – jei tešla limpa labai stipriai, galite šiek tiek padidinti miltų kiekį, jei atrodo per sausa – sumažinkite.
  5. Tešlos konsistencija: Paruošta tešla turi būti šiek tiek limpanti prie rankų, bet ne labai skysta. Ji turi būti labai minkšta, tačiau iš jos bus nesunku formuoti rutuliukus.
  6. Aliejaus įkaitinimas: Įpilkite daugiau aliejaus į didesnę puodą, kad spurgos galėtų laisvai plaukti – maždaug iki pusės indo. Įkaitinkite aliejų iki 170–180°C (jei neturite termometro, įmeskite mažą tešlos gabalėlį – jeigu jis tuoj pat ima burbuliuoti ir kyla į paviršių, aliejus tinkamai įkaitęs).
  7. Spurgų formavimas: Rankas patepkite aliejumi, imkite mažus tešlos gabalėlius (maždaug graikinio riešuto dydžio), suformuokite rutuliukus.
  8. Kepimas: Sudėkite rutuliukus į karštą aliejų. Neperkraukite – kepkite dalimis. Kiekvieną partiją kepkite 3–5 minutes, kartais apverskite, kol spurgos taps sodrios auksinės spalvos iš visų pusių.
  9. Nusausinimas: Iškepusias spurgas išimkite kiaurasamčiu ir dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų perteklinis aliejus.
  10. Apibarstymas ir patiekimas: Šiltas spurgas gausiai apibarstykite cukraus pudra. Patiekite iš karto arba atvėsusias – jos išlieka minkštos ir kitą dieną.

Naudingi patarimai

Kad varškės spurgos būtų nepriekaištingos, atkreipkite dėmesį į kelis svarbius dalykus:

Varškės tekstūra. Jei varškė sausa, tešlai gali prireikti mažiau miltų. Jei labai drėgna – miltų reikės daugiau, tačiau nepersistenkite, nes miltai atims purumą. Svarbiausia, kad tešla būtų minkšta, bet neišbėgtų tarp pirštų.

Aliejaus temperatūra. Perkaitintas aliejus spurgas greitai padegins iš išorės, bet paliks žalias viduje. Per šaltas – spurgos susigers daug aliejaus ir bus riebios. Geriausia temperatūra kepimui yra 170–180°C.

Neperkraukite indo. Dėkite tiek spurgų, kad jos galėtų laisvai plaukti ir apkeptų iš visų pusių. Jei įdėsite per daug, temperatūra sumažės.

Neturite cukraus pudros? Pabarstykite trintu cukrumi arba išvis nebarstykite, nes spurgos pakankamai saldžios pačios.

Geriausiai valgomos šviežios. Varškės spurgos skaniausios pirmąją dieną, tačiau norint, galima trumpam pašildyti orkaitėje kitą dieną – jos vėl suminkštės.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Klasikinės varškės spurgos gali atgimti daugybe skirtingų būdų – čia verta eksperimentuoti ir atrasti savo mėgstamiausią variantą.

Praturtintos spurgos: Į tešlą įmaišykite razinų, smulkintų džiovintų vaisių, apelsino ar citrinos žievelės, žiupsnelį cinamono ar kardamono – taip spurgos įgis ypatingą skonio natą.

Įdarytos spurgos: Prieš kepant į tešlą įspauskite lašą mėgstamos uogienės, obuolių džemo, varškės kremo ar net riešutų sviesto. Taip pagaminsite spurgas su siurprizu viduje.

Be gliuteno: Vietoje kvietinių miltų naudokite ryžių, kukurūzų arba migdolų miltus (arba jų mišinį) – teks paeksperimentuoti su proporcijomis, bet rezultatas gali nustebinti net alergiškus gliutenui ar norinčius įvairesnės mitybos.

Patiekimo idėjos: Varškės spurgos puikiai dera su lengvu aviečių, mėlynių ar braškių padažu, plakta grietinėle ar natūraliu jogurtu. Apibarstykite jas skrudintais riešutais ar trupučiu kakavos, pamirkykite į šokoladinę glazūrą arba pasiūlykite prie puodelio karšto pieno ar kavos. Tokias spurgas galima tiekti ir kaip desertą šventinėms vaišėms: serviruokite ant didelės lėkštės, papuoštos šviežiomis uogomis ir mėtų lapeliais.

Varškės spurgos – universalus, lengvai ruošiamas ir puikiai vertinamas lietuviškas desertas. Nesvarbu, ar mėginsite klasiką, ar išbandysite naujas variacijas, šis patiekalas visada siejasi su šiluma, namų jaukumu ir puikiu skoniu. Išdrįskite improvizuoti, dalinkitės šiuo receptu su artimaisiais ir sukurkite naujas tradicijas savo virtuvėje!